AKSİYON KAMERALARHABERLERKameralarKarşılaştırmaÜRÜN İNCELEME

DJI Action 2 yada GoPro HERO 10 Black: Hangisi sizin için en iyi aksiyon Kamera?

2.3kviews

DJI ve GoPro’nun en son kameralarını Karşılaştıralım

GoPro Hero 10 Black şuan için alabileceğiniz en iyi aksiyon kamera, acaba DJI’ın en yeni DJI Action 2’si ile bu değişecek mi?

DJI’ın orijinal Osmo Action serisinin devamı ki GoPronun en büyük rakibi olduğunu söyleyebiliriz, yeni modelinde kolay yolu seçerek mevcut kamerasını hafifçe güncellemek yerine yeni bir yaklaşım izlediğini görüyoruz.  DJI kendi kamerası yada GoPro modelleri yerine diğer GoPro rakibi Insta360 modelinden daha fazla ipucu edindiğini görüyoruz. Fakat bu yeni tercih daha iyi mi yoksa daha kötü mü sonuç veriyor? Sizler için DJI Action 2 ve GoPro Hero 10 Black karşılaştırması yapacağız ve yeni maceranızda yanınızda hangi kamera olacağı konusunda fikir vermeyi amaçlıyoruz.

Fiyat: DJI Action 2 daha ucuz gibi, fakat gerçekten öyle mi?

Türkiye satış fiyatlarına baktığımızda henüz Action 2 fiyatının belli olmadığını görüyoruz, Yurtdışı fiyatlarına bakıp ortalama tahmin yaparsak GoPro Hero10 Black ile aralarında 1000 TL gibi bir fark olacağını tahmin edeceğiz. Ülkemizde dolar dalgalanmaları bu fiyat farkınıda belki ortadan kaldırabilir.

DJI Action 2 Modüler Aksiyon Kamera

Tasarım: Modüler vs. Geleneksel

DJI ve GoPro modelleri arasındaki temel farkı kaçırmış olamazsınız, Hero 10 Black ile Action 2’yi birbirinden ayıran en temel fark: Tasarımları.

GoPro tahmin edileceği üzerine daha geleneksel bir tasarımı takip etmekte, çok uzun yıllardır bu geleneksel tasarımla satış yapmakta, son yıllarda eklediği ikinci ekranla yenileyerek. Aksiyon kamera daha önceden kullanan birçok kullanıcı için konforlu ve bilindik bir tasarım.

DJI Action 2 ise modüler bir kamera. Bir ana üniteniz bulunmakta ve ihtiyacınıza göre eğer isterseniz yedek batarya yada Ön ekran eklenerek kullanılmakta. Bu bağlantı Fiziksel soketler yerine manyetik ve klipsli bir tasarım tercihi ile kullanılmakta.

Fakat DJI modüler tasarımını Insta360 kadar derinleştirmemekte, ana ünite tek başına kullanılabiliyor. DJI Action 2 ana ünitesinin kendi bataryası ve hafızası bulunmakta.

GoPro HERO10 Black Geleneksel Aksiyon Kamera Tasarımı ve Modüler Aksesuarlar

Ebat ve Ağırlık: İki Farklı Hikaye

DJI Action 2’nin modüler yaklaşımı sayesinde kamera ana gövdesi GoPro Hero 10 Black’e göre çok daha ufak. 39mmx39mmx22.3mm ve ağırlığı 56gr.

GoPro ise 71.8mm x 50.8mm x 33.6 mm ve ağırlığı 158gr. Neredeyse 3 katı ağır, daha kalın ve daha uzun.

Ufak ebatıyla DJI içerik üreticilere daha çekici görünmeye çalıştığı ortada. Manyetik bağlantı sayesinde tişörtünüzün altına giyeceğiniz aparatla bağlantı tamamen saklanmakta. Manyetik olarak kameranızı tişörtün üzerine tutturmuş gibi görünecektir.

Fakat batarya ünitesi yada ekranı eklediğimizde GoPro’ya daha yakın bir görüntü elde ediyoruz.  Kit toplamda 112gr – batarya ünitesi ile 120gr. Yine de GoPro’dan 38gr daha hafif.

Bu modüler yaklaşım için ufakta bir bedel ödemektesiniz, ana ünite 10m su geçirmez olsada bir modül eklediğinizde ne yazık ki su geçirmez olmaktan çıkmakta, su içinde kullanabilmek için Su geçirmez kap ile kullanmanız gerekecek.

DJI Action 2 Ufak ebatları ve hafif yapısıyla dikkat çekiyor

Kullanım Süresi: GoPro daha uzun kullanılıyor

Tahmin edilebilir bir kullanım süresi dezavantajına sahip DJI Full HD 30fps kullanımda yaklaşık 70 dakika ana ünite kullanım süresi sunmakta.

GoPro ise  aynı şartlarda 112 dakika. 4K 60fps tercih ettiğinizde ise 76 dakikaya düşmekte. DJI da benzer bir düşüşle 45 dakikalarda kullanım süresi sunuyor.

45 dakika normal şartlarda yeterli midir? Çoğu durumda evet, fakat DJI aynı zamanda aşırı ısınma eğilimi de barındırıyor. Osmo modellerinden de hatırladığımız bu durum batarya süresi olmasına rağmen kameranın kısa klipler çekerek durması demek. Labratuar testi değil ama kişisel kullanımımızda 4K 60fps’te Action 2 yaklaşık 5 dakika sonra batarya seviyesi %80’de kaydı durdurdu.

Bir diğer konuda GoPronun sunduğu yedek batarya avantajı. Ana ünitede batarya değiştirme şansı yok.

Kullanım süresi elbette DJI Power Mod bağlandığında çok daha iyi seviyelere çıkmakta. Kullanım süresi 180 dakikalara ulaşıyor.

GoPro HERO10 Black Yüksek çekim modlarında daha uzun süre kullanılabiliyor

Kullanılabilirlik: GoPro daha rahat ekran kullanımı sunmakta

DJI Action 2 aynı Insta360 ONE R’da olduğu gibi ufak bir ekrana ve eğer 16:9 video kaydı alıyorsanız kötü bir Aspect ratio’ya sahip.

1.76in ekran 446 x 424 piksel. Yüksek keskinlik sunacaktır fakat neredeyse kare bir çerçeveniz olacak. Ön dokunmatik ekran modülüde birebir aynı. Her iki ekranında yüksek kalitede olduğunu söyleyebiliriz. Oran dışında tabi. OLED ekran Gorilla Glass korumasına sahip ve 500nit parlaklıkta. Bunun orta seviye bir telefona benzer olduğunu ve dışarıda kabul edilebilir  olduğunu söyleyebiliriz.

GoPro’nun 2.27 inç ekranının konforunu başka bir konforla değiş tokuş ettiğiniz söylenebilir.

Hero 10 Black ve DJI Ana Ekranları

Sensör: Daha büyük sensör, Daha Düşük çözünürlük

DJI, yeni kamerası Action 2’de ilginç bir sensör tercihi yapmakta, 1/1.7inç sensör GoPro 1/2.3 sensörden daha büyük ve 12MP çözünürlüğe kadar foto ve video kaydı alabilmekte.

Fakat GoPro daha yüksek çözünürlük sunmakta, 23.6 MP çip ile birlikte 5K çözünürlükte kayıt alabilmektesiniz. DJI Action 2 ise 5K kayıt için yeterli piksel oranına sahip değil. Fkata dah büyük piksel ise gece kayıtlarında daha fazla avantaj sağlamakta. 4K video kayıt için 12MP sensör yeterli olsa da aksiyon kameralarda stabilizasyon üçün oldukça fazla Krop kullanılmakta. Buna rağmen DJI Action 2 daha yüksek bit oranına sahip, 130Mbps’e kadar yükselmekte, GoPro ise maksimum ayarlarında 100Mbps’de kalıyor.

GoPro’nun yeni işlemcisi GP2

Görüntü Stabilizasyonu: Farklı avantajlar

Her iki kameranın da stabilizasyon sistemlerinden mutsuz olacağınızı düşünmüyoruz, özellikle daha önce hiç yüksek standart aksiyon kamera kullanmadıysanız, oldukça etkileyici olduğunu göreceksiniz. GoPro Hero 10 Black Hypersmooth 4.0 kullanırken DJI Action 2 Rocksteady 2.0 kullanmakta.

Etkileyici olan ise her ikisi de ufuk stabilizasyonu yapıyor. Ufuk stabilizasyonu görüntünüzü ufuk çizgisine paralel tutacaktır, kameranız önemli ölçüde eğilse bile. GoPro 45 dereceye kadar ufuk çizgisi değişmeden koruyacaktır.

Bu durum elbette dijital kroplanmış görseller için geçerli, normal elektronik stabilizasyon tekniğinin aynısı. Görüntülediğiniz ekranda çerçeve sensörün gördüğü ile düzeltilerek yansıyacaktır.

DJI’ın Ufuk stabilizasyonu 4K altı görüntü kayıtlarında çalışmakta ve eğer 100 fps yada daha üstü kayıt yaparsanız yine kullanılamamakta. Fakat GoPro’nun 45 derece sınırı yerine kullanabildiğinizde 180 derece ufuk koruma sunuyor.

GoPro ise Hero 10 Black modelinde en üst çekim modlarında bile stabilizasyon sunmakta, 5K ve 2.7K kayıtlarda örneğin. Bu tabiki GoPro’nun yeni GP2 işlemcisinin neler yapabildiğini göstermesi açısından önemli. Oldukça etkileyeci bulduğumuzu belirtelim.

DJI Action 2 çıkarılabilir modülle birlikte kullanmak istediğinizde Su geçirmez kapla 60metre imkan sunuyor.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x