HABERLER

Akıllı telefon gimbal’i, gerek var mı?

506views

Yakın zamana kadar hâlâ kendime şu soruyu sorardım: ‘Bir akıllı telefon gimbal’ı buna değer mi?’ Telefonların yerleşik stabilizasyonu yok mu? Bu hafif bir para israfı değil mi? On yılı aşkın bir süredir öncelikle özel bir kamera kullanarak çekim yapıyorum; şu anda A7 serisinden tam çerçeve Sony aynasız kamera kullanıyorum. Ayrıca 2014’ten beri drone uçuruyorum ve gelişmiş özelliklerle dolu mükemmel küçük boyutlu seyahat drone’u olduğundan şu anda DJI Mini 3 Pro ile hava fotoğrafçılığı/videografisi çekiyorum. Birçok kamera ve kamera sistemi kullandım ve bunların üstesinden nasıl geleceğimi biliyorum. Ancak sıradan günlük fotoğraflar dışında hiçbir zaman cep telefonu fotoğrafçılığını ana odak noktam haline getirmedim. Ancak sahne arkasını kaydetmek ve videoları Instagram hikayelerimde ve makaralarımda paylaşmak için akıllı telefon kullanmaktan keyif alıyorum.
Akıllı telefonların çoğunda mükemmel dahili stabilizasyon bulunur, ancak ne kadar stabil hale gelebileceklerinin de bir sınırı vardır. Gimbal üreten Zhiyun, denemem için bana ücretsiz bir akıllı telefon gimbal’ı gönderdi: Zhiyun Smooth Q4 akıllı telefon gimbal’ı.

Sadece şunu söyleyeyim, eğer öyle değilse 150 sterlinlik bir gimbalin harika olduğunu iddia ederek itibarımı riske atmazdım. Öğeleri, deneyimledikçe dürüstçe inceliyorum. Zhiyun Smooth Q4, standart bir paket, tek başına gimbal veya mini tripod, (akıllı) manyetik LED dolgu ışığı ve diğer birkaç ekstrayla birlikte “combo” adı verilen yükseltilmiş bir paket olarak gelir. . İkincisi benim sahip olduğum şey ve şu anda 149 £ fiyatla satılıyor, bankayı neredeyse hiç zorlamıyor ve paranızın tam karşılığını sunuyor. Harika ve şimdi bu gimbalın yaratıcılığımı neden yeniden canlandırdığını açıklayacağım. Ancak cep telefonunuzu bir gimbal üzerine yerleştirdiğinizde bunların ne kadar muhteşem olduğunu ve telefonunuzla çekim yaparken olasılıkları aniden nasıl genişlettiklerini fark edersiniz. Gimbalin soldan sağa art arda görüntüler alıp bunları birleştirerek oluşturduğu tripoda monte edildiğinde timelapse, hyperlapse, video, fotoğraf ve hatta panoramalar çekebilirsiniz.

2022 ve hepimiz sosyal medya devlerinin, en büyük suçlunun Instagram olduğunu, hikayeler veya makaralar aracılığıyla video oluşturma yönünde artan bir baskı hissediyoruz. Fotoğrafın kendisi artık gramın algoritması için yeterince iyi değil! Bu mutlaka kötü bir şey değil ya da sosyal medya baskısına boyun eğmem değil; bunun yerine bunu bir fırsat, sevdiğim şeyi yaratmak ve paylaşmak için fotoğrafçılıktan başka yollar aramak için bir motivasyon olarak görüyorum. Bu gimbal’i video çekmek isteyen ancak bunu özel bir kamerayla yapmak istemeyen herkese tavsiye etmekte tereddüt etmiyorum, bu da DSLR veya Aynasız kamera için çok daha pahalı (ve ağır) özel bir gimbal gerektirir.

Ben, küçük bir çantaya koyabileceğiniz ve dürtü kendini gösterdiğinde gidip yaratabileceğiniz, kullanım kolaylığı ve hafif ekipmanların büyük bir hayranıyım. Kameralar bazen çok hantaldır ve yapay zekadan ciddi şekilde yoksundur, akıllı telefonların ve drone’ların gerisinde kalır. Buna evrim deyin ve kameralar yeterince hızlı gelişmedi. Örneğin DSLR’ler ve aynasız fotoğraf makineleri neden Android ile donatılmıyor? Yetenekleri belirli uygulamaların gücüyle genişletilebilir. Android’li kameralar mevcut ancak henüz tam olarak benimsenmedi. Doğrudan DSLR veya Aynasız cihazınızdan çevrimiçi çekim yaptığınızı, düzenlediğinizi ve paylaştığınızı hayal edin. Belki Photoshop’ta düzenleme yapmak her zaman çok daha güçlü ve görsel değildir, ancak hareket halindeyken çok faydalı olabilir. Neyse… gimbal’larımıza dönelim!

Bir akıllı telefon gimbal’ı kullandığınızda, bir drone’dan çok da farklı olmayan bir çekim gibi geliyor. Çeşitli modlar, izleme, takip, fpv sayesinde o kadar akıcı ki… Bir düğmeye basıldığında gimbalin merkeze dönmesi hoşuma gidiyor. Başka bir düğmeye basmak, telefonunuzu yatay konumdan dikey konuma döndürür. Gimbalın tutma yerindeki bir düğmeye bastığınızda kayıt yapar, iki kez bastığınızda fotoğraf çeker.

Zhiyun Smooth Q4’ün ek faydası, uzamasıdır (selfie çubuğu gibi). Kesinlikle selfie çubuklarının hayranı değilim ama bunun yaratıcı bir yanı var. Başınızın bir metre yukarısından çekim yapabilirsiniz ve bu, anında alçak irtifa drone çekimi gibi hissettirir. Bu nedenle, drone almaya parası yetmeyen ancak oynamak için yepyeni bir bakış açısı sunan biraz yüksek bir bakış açısıyla çekim yapmak isteyen herkes için hiç de kötü bir fikir değil.

Halkın oyu almayan Zhiyun ZY Cami uygulaması aracılığıyla telefonunuza bağlanır. Nedenini bilmiyorum çünkü sorun yaşamadım.

Şey… Kurduğum zaman dışında. Telefonumla eşleşmiyordu, çözmek için saatler harcadım ve acı vericiydi. Sonunda yaptım. Smooth Q4 gimbal üzerindeki basit bir ürün yazılımı güncellemesi bunu düzeltti ve telefonumu hemen tanıdı. Birkaç ay önce üretildiği andan itibaren hatalarla dolu eski bir donanım yazılımına sahip olabileceğinden, herkesin herhangi bir yeni cihazdaki donanım yazılımını güncellemesini öneririm.

Bu küçük gimbal özelliklerle doludur.

Örneğin akıllı bir şekilde takip edecektir. Yani nesnenizin arkasından yürürseniz hedefinizin etrafına bir dikdörtgen çizebilirsiniz ve takip ettikçe onu çerçevenin içinde tutacaktır. Aynı şekilde, onu bir tripod üzerine yerleştirip kendinizi filme çekerseniz, sizi soldan sağa doğru takip edecektir. Yani örneğin mutfağınızda bir tarif videosu yapabilirsiniz ve çerçevenin dışına çıktığınızda sizi kaybetmez, sadece takip eder/takip eder. Bu, etkili bir şekilde sizi filme alan bir asistanınız olduğu ve bunu etkileyici derecede iyi yaptığı anlamına gelir.

Timelapse fotoğrafçılığı sever misiniz? Zhiyun Smooth Q4 bir tripoda monte edilebilir ve hareketli timelapse çekimler yapılabilir. Çekime başlamasını istediğiniz bir ara noktaya ve bitmesi gereken başka bir yere tıklamanız yeterlidir. Üç yol noktası mümkündür. Bu gimbal aynı zamanda soldan sağa doğru bir zaman atlaması gerçekleştirebilir ve örneğin 180, 270 veya 360 derece pan yapabilir.

Hızlandırılmış hareket, kısa süre öncesine kadar pahalı robotik hareket kontrolörlerine ihtiyaç duymayan bir şeydi, artık gerekmiyor. Son olarak, daha yaratıcı çekim yapmak için gerçekten başka bir araç olan Vortex moduna sahiptir. Bu, gimbalin telefonunuzu saatteki kadranlar gibi (neredeyse) 360 derece döndürmesine olanak tanır. Böylece çektiğiniz sahne oynatıldığında bir tekerlek gibi baş aşağı dönecektir.

Zhiyun Smooth Q4 ile yaptıklarımın kısa bir örneğini görmek isterseniz Instagram makaralarıma gidin. Aslında daha uzun bir video üzerinde çalışıyorum ama henüz hazır değil, bu yüzden bunu yapmak zorundayım! Yaratıcılığı, sinir bozucu araçlar tarafından kesintiye uğratılmaması veya engellenmemesi gereken bir süreç olarak görüyorum. Veya ağır aletler.

Bu gimbal, harika içerikleri (büyük ölçüde telefon kameranızın becerilerine ve kalitesine bağlıdır), telefonunuzu kullanmaktan çok daha sinematik bir şekilde, kısa sürede ve fazla çaba harcamadan çekmenize olanak tanır. Yaratıcı olmanızı sağlar. Zhiyun’dan komisyon kazanmıyorum, bu tamamen benim yaratıcılar için bir araç incelemem.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x