ABD
Bilinmesi GerekenlerDJIHABERLERMavic Mini

ABD’de Drone Soruşturmaları Nasıl Başladı ?

420views

Bilindiği üzere geçtiğimiz aylarda ABD Federal Havacılık Ajansı ve FBI ortak geliştirdiği drone soruşturmaları sonucunda Çin menşeili dronlara bazı yeni zorunlu kriterler getirildi. İç güvenlik yasasına bazı noktalarda aykırı olduğu iddia edilerek böyle bir yola gidildi.  Genel bağlamda açıklayacak olursak son kullanıcının kullanımı sınırlayan yasalar olduğunu söyleyebiliriz. 

Drone piyasasında ağırlıklı olarak DJI söz sahibi. Çin ile ABD arasında ki ticari gerilimlerin bu yasa üzerinde etkili olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu olayların kronolojik bağlamda bir başlangıç aşamasından geçtiği bilgisini aldık. Bu sürecin nasıl başladığına ilişkin bir takım araştırmalar sonucunda bazı veriler elde ettik.  Konu ilginizi çektiyse yazıyı okumaya devam edin…

3 ABD Eyaletinde Drone Sürüleriyle Başladı…

Şerif’in Colorado, Kansas ve Nebraska’daki bölümleri gizemli gece manzaraları raporlarıyla süreç başladı.

Colorado, Kansas ve Nebraska’daki federal ajanslar ve yerel kolluk kuvvetleri o hafta, bu eyaletlerde vızıltı yaratan bir gizemi araştırmak için bir araya geldi.

Aralık ayı ortalarında bu yana,  en az 30 kez gece sularında bir kişi veya bir grup tarafından bir takım drone ve dronların uçurulduğu ihbarı alındı. FBI, Federal Havacılık İdaresi ve ABD Hava Kuvvetleri çağrıldı. Şu andan itibaren kimse kimin sahibi olduğunu veya işlettiğini bilmiyor gibi görünüyor.

Colorado Springs Gazetesi o hafta Hava Kuvvetlerinin kendisinin dronların arkasında olabileceğini , kısmen hava kameralarını bir dizi nişangah alanında olan füze silolarından uzak tutmak için tasarlanmış gizli bir karşı plan programının bir parçası olarak bildirdi . Gazete Hava Kuvvetlerinin bunu onaylamadığını veya reddetmediğini söyledi.

Hava Kuvvetleri’nin düzinelerce kolluk kuvvetleriyle bir toplantıya ev sahipliği yapan ABDMorgan County Şerif Ofisi Hava Kuvvetleri’nin katılımı reddettiğini söyledi. Hava Kuvvetleri CNET’in yorum talebine derhal yanıt vermedi.

FAA da dahil olmak üzere Morgan County Şerif Ofisi ile yapılan toplantıda drone görüşlerini incelemeye devam etmeyi kabul etti.

FAA  yaptığı açıklamada , “Birden fazla FAA bölümü, Colorado ve Nebraska’daki bildirilen manzaraların insansız olup olmadığını ve varsa kimin işlettiğini ve hangi nedenle çalıştığını belirlemeye çalışmak için federal, eyalet ve yerel paydaşlarla yakın işbirliği içinde çalışıyor” dedi. .

FAA ayrıca insansız uçak sistemleri (UAS) test sahaları, drone şirketleri ve bölgede insansız hava aracı işletmekle yetkili şirketlerle temasa geçtiğini, ancak bunların hiçbirinin drone sürülerinden sorumlu olup olmadığını belirleyemediğini söyledi.

FBI, yorum talebine derhal yanıt vermedi.

ABD’de Yaşananlar

Daha önce Ulusal Güvenlik Konseyi’ne hukuk danışmanı olan O’Melveny & Myers’ın avukatı John Dermody , gizemin çözülmesinin zor olabileceğini söyledi.

Drone’lar sınırlı altyapı ve göreceli anonimlik ile işletilebilir ve gerçek bir tehdit oluşturabilirler,” dedi Dermody bir e-postayla. Diyerek şöyle devam etti: “Karşı drone çabaları federal hükümet için bir öncelik olmaya devam ediyor, ancak çözümlerin uygulanması genellikle zor.”

ABD geçen aylarda , FAA çoğu dronun  yetkililerin kendilerini gerçek zamanlı olarak izlemesine izin verecek uzak kimliklere sahip olmasını gerektiren bir Remote ID kural önermişti  .

Bu drone manzaraları endişe yaratmasına rağmen , gökyüzünde süzülen insansız hava araçları bir gün daha yaygın hale gelebilir. UPS, Amazon ve Google gibi şirketler drone teslimatlarını test ediyor. NASA Yöneticisi Jim Bridenstine Kasım ayında sektöre  2028 yılına kadar en az bir ABD şehri üzerinden on binlerce günlük drone uçuşu yapma konusunda meydan okudu.  Bu olaylar zincirinin devamında bizi nasıl bir sürecin beklediği merak konusu. Sizde ABD de başlayan ve yayılması düşünülen bu kısıtlamalar hakkında ki görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x