HABERLER

Yeni gözde ve popüler meslek grupları arasına giren: DRONE PİLOTLUĞU

1.6kviews

Yeni meslekler arasına drone pilotluğu eklendi. İHA denilen İnsansız hava aracı son dönemin popüler meslek gruplarında yer alıyor ve kullanımı uzmanlık gerektiren cihazlar arasında. Ülkemizde sektör gelişirken meslek’de oluşuyor. Cihaz sayısı arttıkça drone pilotluğuna olan ihtiyaçta artıyor. Günümüzde birçok alanda kullanımı yaygınlaşan bir cihaz haline gelen drone harita çizimi ve gözlemleme de ulaşılamayan gidilemeyen noktalar, drone ile fotoğraflanarak ve video çekilerek arazi sınırları belirleniyor. Tarım da, ilaçlama ve gübreleme, sağlık, iletişim gibi alanlarda kullanımı yaygınlaştı. Bunların yapılması için profesyonel pilotlar gerekli elbette. Verilere göre Türkiye’de kayıtlı 215 bin kişinin çoğu hobi olarak, 10 bine yakın’da profesyonel olduğu söyleniyor.

 

Drone Pilotluğu nedir ne yapmak hangi eğitimleri almak gerekli ?

500 gr ve üstü İHA kullananlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü İnsansız Hava Araçları bölümüne kayıt yaptırmaları ve SHGM’den onay almaları zorunludur. İHA1 ve üzeri ehliyet için 15 yaşını doldurmak yeterlidir. İHA2 ve İHA3 ehliyet sınıfları 25 kg ve üzerindeki araçlar için geçerli olup 12 saat ya da 36 saatlik alınacak eğitimlerle ehliyet sahibi olabiliyorlar ve bu ehliyetler ömür boyu geçerlidir. 25 kg altındaki droneler için ücretsiz ehliyet verilen eğitimler arasındadır. Tabiki drone sahibi olmak ve eğitimini almak uçuş yapmak için yeterli değil. Uçuş için öncelikle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sistemine kayıt olunması gerekmekte daha sonra sisteme kendisini drone pilotu olarak tanımlamasının ardından, uçuş yapılacak alandan veya bölgeden izin alınması gerekmektedir. Sanılanın aksine karmaşık gibi görünse de eğlenceli meslek gibi duruyor.

 

 

Drone pilotu nerede çalışabilir maaşı ne kadar ?

Drone pilotları kamu da belediyeler, valilikler, orman genel müdürlükleri gibi yerlerde çalışabiliyor. Emniyette ve askeriyede de son yıllarda drone pilotları istihdam edilmeye başladı. Enerji sektöründe hem maliyetten, hem de zamandan yarı yarıya tasarruf sağladığı için drone teknolojisi son yıllarda çok fazla kullanılmaya başlandı. Drone pilotları GES, RES ve HES projelerinde endüstriyel drone’ların kullanımı alanında çok rahatlıkla çalışabiliyor. Arama kurtarma birliklerinde, haritacılar odalarında, inşaat sektöründe de drone kullanımı yaygınlaştığı için bu alanlarda da drone pilotları için pek çok istihdam imkanı var. Bir drone pilotonun maaşı tecrübesine göre 5 bin ile 15 bin TL arasında değişiyor.

 

Drone modelleri ve satın alma işlemleriniz için TIKLAYINIZ

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x