HABERLER

Yapay Zeka ile Drone’ları Birleştiren 4 Proje

675views

Yapay Zeka ile Drone’ları Birleştiren 4 Proje

Drone’lar ve yapay zeka el ele gidiyor. Bir dereceye kadar özerklikle çalışan herhangi bir makinenin bir anlamda çevresini anlaması gerekir. Ulaşılması gereken açık hedefler de vardır: bir uçuş yolu, kaçınılması gereken bir engel, araştırılacak bir ilgi noktası.
Ancak yerden kalkma ve günümüzün uçan kameralarının temel işlevlerinin yanı sıra, yapay zeka, drone verilerinin analizi söz konusu olduğunda da faydalı olduğunu kanıtlıyor. Drone’lar her türlü senaryoda her türlü sensörden veri toplayabiliyor ve yapay zeka bunların hepsini anlamamıza yardımcı oluyor.

İşte muhteşem sonuçlarla bir araya gelen dört drone ve yapay zeka örneği.

Balinaları Ölçmek ve Tanımlamak

Teknoloji devi Intel, Çinli üretici Yuneec ve Alman hava mobilite şirketi Volocopter dahil olmak üzere drone endüstrisindeki yatırımlardan adil bir paya sahip.

Şirket, 2017 yılında Parley For The Oceans programının bir parçası olarak Ocean Alliance’ın koruma çalışmalarını yazılım açısından destekledi. Oceans Alliance, balina darbelerinden biyolojik veri toplamak için drone’ları (‘SnotBot’lar) kullanmasıyla tanınıyor.

Ocean Alliance ve Intel, Alaska’ya yapılan bir araştırma gezisinde balina verilerini toplamak ve analiz etmek için bir araya geldi.

Intel, drone’lardan yayınlanan canlı görüntüleri analiz edebilen bir makine öğrenimi platformu tasarladı. Sonuç olarak araştırmacılar balinaları gerçek zamanlı olarak tanımlayıp kataloglayabildiler.

Daha önce, balinaları ve cinsiyetlerini belirlemek için zaman alan bir çabanın parçası olarak biyolojik örneklere ihtiyaç duyuluyordu. Yapay zeka, denizde sınırlı görüş mesafesine rağmen, dronlar tekneye geri dönmeden önce belirli ayrıntıların ölçülebilmesini ve kaydedilebilmesini mümkün kıldı.

Yapay Zeka ile Koyun saymak

Koyun sayma fikri bazı insanları uyutmak için yeterli olabilir ancak RIIS için bu, hava fotoğrafçılığından ve yapay zekadan yararlanmanın başka bir yoludur.

Geçen yıl drone verisindeki fırsatları keşfetmeye yönelik devam eden çalışmalarımız kapsamında Koyun Sayacı uygulamasını geliştirdik. Üzerinde çalıştığımız birkaç drone uygulamasından biri. Sheep Counter, iOS ve Android geliştiricilerinin sıfırdan bir sürü kod yazmaya gerek kalmadan drone ile ilgili uygulamalar oluşturmasına yetecek işlevselliğe sahip DJI Mobil SDK’sı sayesinde doğdu.

Ancak DJI’ın Mobil SDK’sını incelemek yalnızca başlangıçtı. Yapay zekanın bir dronun işlevselliğini artırabileceği yolları keşfetmek istedik. Kaçınılmaz olarak bu, verilerin analizini temel endişemiz haline getirdi.

Koyun Sayacı uygulaması, bir tarladaki koyunları tek tek tanımlamak ve saymak için Google’ın açık kaynaklı makine öğrenimi platformu TensorFlow’un nesne algılama araçlarını kullanır. Koyun Sayacı, drone pilotlarının bir tarla etrafında bir uçuş yolu çizmesine, drone görüntülerini içe aktarmasına ve toplam kişi sayısını sağlamak için bunları bir araya getirmesine olanak tanır.

Uygulama, nesneleri hızlı bir şekilde saymak için drone’ların ve yapay zekanın nasıl kullanılabileceğinin harika bir örneğidir. Hayvancılıkta ve diğer alanlarda pek çok kullanım örneğinin bu tür bir yaklaşımdan kaynaklanacağını tahmin ediyoruz.

Yapay Zeka ile Pilot İhtiyacını Değiştirmek

Bilgisayarlı görme, açık nedenlerden dolayı drone endüstrisinde yapay zekanın çok konuşulan bir alanıdır.

Yeni başlayanlar için, birçok üretici drone pilotlarının başını belaya sokmasını önlemek için zaten gelişmiş bilgisayar görüşü kullanıyor: Bir engeli tespit etmek ve otonom olarak etrafından dolaşmak, örneğin belirli DJI drone’larıyla birlikte gelen bir özelliktir.

Geçen yıl Kaliforniyalı üretici Skydio, teknolojiyi bir sonraki seviyeye taşıyarak pilot ihtiyacını tamamen ortadan kaldıran yeni bir drone’u (R1) pazara sundu. Kullanıcıyı bağımsız olarak engelleri takip ederken ve engellerden kaçınırken filme almak için tasarlanmıştır. Ve navigasyon yetenekleri DJI tarafından sunulan her şeyin ötesine geçiyor.

Skydio o zamandan beri Autonomy Engine’i geliştiricilerin ticari uygulamalar tasarlamasına açık hale getirdi.

İleriye dönük olarak bu, bariz nedenlerden dolayı önemli bir Ar-Ge alanıdır: Şehir içi teslimatlar ve hava hareketlilik sistemleri de dahil olmak üzere daha gelişmiş drone uygulamalarının çoğu, bilgisayar görüşü ve tehlike farkındalığında daha fazla ilerleme gerektirecektir.

Bu alandaki ilerlemeyi vurgulayan ilginç projelerden biri, fark yaratan bir drone yarışı yarışması olan AlphaPilot’tur. Drone Racing League (DRL) tarafından organize ediliyor ve sponsorluğu Lockheed Martin tarafından yapılıyor.

Yüzeydeki amaç DRL’nin yeni Yapay Zeka Robotik Yarış Devresini tanıtmaktır. Ancak bunun ötesinde, insan kontrollü muadillerine ayak uydurabilecek yapay zeka pilotlarını araştırma ve tasarlama dürtüsü var.

Bu yılın sonuna doğru dokuz takım, 1 milyon dolarlık büyük ödül için bir dizi eleme turunda yarışacak. DRL’nin profesyonel yarış pilotlarından birini geride bırakan otonom bir sistemi beraberinde getiren her takıma ekstra para teklif ediliyor.

Mimari Mirasın Korunması

Paris’teki Notre Dame Katedrali’ndeki yıkıcı yangın dünya çapında manşetlere çıkarken, itfaiyecileri desteklemek ve yangının daha fazla hasara yol açmasını önlemek için drone teknolojisinin olay yerinde olduğunu duymak cesaret verici.

Şimdi vurgu yeniden inşa ve restorasyon sürecine dönüyor.

Drone’lar ve yapay zeka halihazırda benzer projelerde kullanılıyor. Fransız startup Iconem bu alanda başı çekiyor. Mimar Yves Ubelmann tarafından kurulan Iconem, önemli tarihi mekanların 3D modellemesi ve belgelenmesi için yeni standartlar belirliyor.

Birçoğu yağma, kentleşme, kitle turizmi, çatışma ve iklim değişikliği tehdidi altında. Bu nedenle bunların korunması uluslararası bir öncelik haline geldi. Sonuçta bunlar kültürlerin ortaya çıktığı, medeniyetlerin başladığı yerlerdir.

Amaç küresel mirası korumak ve muhafaza etmektir, ancak yaklaşım daha modern olamazdı. Iconem, drone’ları gelişmiş modelleme algoritmaları ve bulut bilişimle birleştiriyor.

Sonuç, araştırmacılar, restoratörler ve genel halkla paylaşılabilecek, büyük tarihi mekanların son derece ayrıntılı ve sürükleyici modelleridir. Iconem, restorasyon projelerine, sergilere, artırılmış gerçeklik deneyimlerine ve daha fazlasına katkıda bulundu.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x