HABERLER

Kablosuz Mikrofon Sistemi Nasıl Seçilir?

193views

Ayaklarınızın etrafındaki tüm mikrofon kablolarından bıktınız mı? Harika bir kablosuz mikrofon sistemi seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmenize yardımcı olmak için bu kılavuzu bir araya getirdik. Konuda tamamen yeniyseniz ya da sadece daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, yanınızdayız!

Kablosuz Mikrofon Sistemi Nedir?

Kablosuz mikrofon sistemi, standart kablolu mikrofonun yaptığı gibi ses kaynağını güçlendirir ve iletir; ancak kablosuz bir sistem, kablosuz olma avantajını sunar; bu da sahnede daha az karışıklık ve daha fazla hareket özgürlüğü anlamına gelir. Bu, kablonun belirlediği bir noktaya veya aralığa sabitlenmek istemeyen sanatçılar için çok önemli olabilir.

Analog mu Dijital mi?

Kablosuz Mikrofon Sistemleri hem dijital hem de analog formlarda mevcuttur ve her birinin kendi artıları ve eksileri vardır.

Analog Sistemler

Analog kablosuz sistemler genellikle dijital muadillerine göre daha ucuzdur. Dijital sistemlere kıyasla daha yüksek bant genişliği kullanılabilirliği nedeniyle genellikle aynı konumda çok sayıda analog sistem ve kanalı çalıştırabilirsiniz.

Analog sistemin sunduğu potansiyel olarak büyük avantajlardan biri, yalnızca sizin ve kanallarınız için belirli bir bant genişliği ayıran, başka hiç kimsenin bağlanmayacağını, müdahale etmeyeceğini veya dinlemeyeceğini garanti eden özel bir lisans için başvurabilmenizdir. mekanlarda neredeyse tamamen analog sistemler kullanılıyor ancak bu herkes için geçerli olmayabilir.

Dijital Sistemler

Dijital kablosuz sistemler biraz daha pahalıdır ancak genellikle daha düşük bir sinyal-gürültü oranı sunar, bu da analog benzerlerinin çoğuna göre daha temiz, daha net bir iletim anlamına gelir. Ayrıca daha geniş bir frekans aralığına sahiptirler, bu nedenle bas veya synth gibi çok düşük frekanslı bir enstrüman çalıyorsanız, dijital bir sistem bunu daha etkili bir şekilde yakalamanıza yardımcı olabilir.

Diğer bir fayda ise, dijital sistemin pil ömrünün, daha düşük güçlü bir verici kullanıldığından genellikle daha uzun olmasıdır; bu da %40’a kadar daha uzun pil ömrü anlamına gelebilir.

Dijital sistemler de genellikle lisanssızdır, bu da çözülmesi gereken bir şeyin daha az olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, çoğu kablosuz sistem, Wi-Fi ile aynı 2,4 GHz frekans bant genişliğini kullanır; bu, muhtemelen aynı anda maksimum 3 veya 4 sistemi çalıştırabileceğiniz anlamına gelir; bu, kurulumunuzun boyutuna bağlı olarak sorun olabilir.

Ayrıca standart bir mikrofonun XLR çıkışına takabileceğiniz kablosuz dijital vericiler alabileceğinizi de belirtmekte fayda var. Bu, mevcut kurulumunuza uygun bir şey bulabileceğiniz ve böylece favori mikrofonunuzu kullanmaya devam edebileceğiniz anlamına gelir!

Hangi Özellikler Fiyatı ve Kaliteyi Etkiler?

Kapsül Kalitesi

Basitçe söylemek gerekirse, mikrofonun kapsülü sesin yakalanmasından sorumlu olan kısımdır. Tipik olarak, kapsül ne kadar iyi olursa, mikrofon da o kadar şeffaf olur ve bu da daha net bir ses ve daha temiz kayıt sağlar.

Kapsüllerin iki ana türü vardır: dinamik ve yoğunlaştırıcı. Bunları bu kılavuzun ilerleyen kısımlarında daha ayrıntılı olarak ele alacağız! Kapsüllerde genellikle kablolu versiyonun kablosuz eşdeğeri bulunur; bu, favori bir kablolu mikrofonunuz varsa, büyük olasılıkla kablosuz bir versiyonu da bulunacağı anlamına gelir; bu nedenle, kablosuz veya kablosuz mikrofonun rahatlığından ödün vermek zorunda kalmazsınız. tercih ettiğiniz kablolu mikrofonun sesi!

Kanal Sayısı

Kurulumunuzda kaç tane kanala ihtiyacınız olacağını düşünmeye değer; kendinize sorun, aynı anda kaç mikrofon bağlamam gerekecek?

Analog ve dijital sistemler arasındaki birkaç ödünleşimi tartıştık, ancak analog sistemler genellikle daha fazla kanal sunar, bu da bir artıdır. Koro gibi büyük bir grup için bir sistem planlıyorsanız analog rotayı kullanmayı düşünebilirsiniz. Bir konferansta konuşuyorsanız ve yalnızca siz konuşuyorsanız, çok fazla kanala ihtiyacınız olmayabilir ve dijital seçeneği tercih edebilirsiniz. Her şey uygulamanızın ve ortamınızın talep ettiği şeyle ilgilidir.

Sıkıştırıcı

Sıkıştırma, FM radyonun sınırlı dinamik aralığına uyum sağlamak için tüm analog kablosuz sistemlerde gerçekleşen bir işlemdir. İşlem, adını çıkışta tam dinamik aralık sinyali elde etmek için gerçekleşen sıkıştırma ve genişletme işlemlerinden alır.

Daha iyi sıkıştırma, daha iyi ses kalitesi anlamına gelir. Sıkıştırma işlemi ses sinyalinizin bozulmasına yol açabilir, ancak daha yüksek kaliteli bileşenlere sahip daha iyi analog birimlerde bu genellikle fark edilmez. Daha ucuz ünitelerde sorun olabilir, dolayısıyla analog bir sistem satın almayı düşünüyorsanız bu bileşen dikkate almanız gereken bir şeydir.

Örneğin bir gitaristseniz tonunuzu korumak için amfi, pedallar, kablolar, güç kaynağı vb. gibi kurulumunuzun diğer yönlerini seçmek için saatler harcayabilirsiniz. Sinyalinizi kalitesiz bir sıkıştırıcı aracılığıyla göndererek tüm bunları mahvetmek çok yazık olur.

Ekran

Kablosuz bir sistemin belki de her zaman en çok dikkate alınan unsuru olmasa da, önemli bilgilerin görüntülenmesi için iyi bir arkadan aydınlatmalı ekran çok işe yarayabilir. Kullanım sırasında gönül rahatlığı sağlamak için sistemin pil ömrü veya AF (sinyal gücü) gibi önemli bilgileri anında kontrol etmek isteyebilirsiniz; bu nedenle, sisteminizde iyi bir ekran istediğiniz bir şey olabilir.

Gecikme

Gecikme, mikrofonunuzun kaynağını yakalaması, bunu vericiye, ardından alıcıya ve oradan da hoparlörlerinize/monitörlerinize göndermesi için geçen süreyi ifade eder. İdeal olarak tüm bu sürecin olabildiğince hızlı olmasını istersiniz.

Gecikmeyi mümkün olduğu kadar azaltmak çok önemlidir, çünkü eğer seyirci tarafından fark edilirse performansı tamamen mahvedebilir; vokallerden gitarlara kadar bir performansın tüm yönlerinin mümkün olduğunca zamanında ve senkronize olmasını istiyorsunuz!

Verici ve alıcı buradaki iki temel bileşendir ve ne kadar çok yatırım yaparsanız gecikme sorunlarıyla karşılaşma olasılığınız o kadar azalır. Dijital sistemler daha iyi gecikme süresine sahiptir ve bu da size daha sıkı, daha doğru yanıt verir. Örneğin bir gitaristseniz, bu çok önemlidir, çünkü anında atak yapmak isteyeceksiniz, ancak zaman ayırabileceğiniz başka ses kaynağı olmayan bir konferansta konuşuyorsanız, bu o kadar da zor olmayabilir. biraz gecikme olması büyük sorun.

Otomatik Kurulum

Başka birinin kullandığı yakındaki başka bir sistemle aynı bant genişliğine bağlanmadığınızdan emin olmanız önemlidir. Bazı kablosuz mikrofon sistemleri, en az parazite sahip bant genişliğini bulmak için kanal bağlantınızı otomatik tarama ve ayarlama seçeneğine sahiptir. Bu, zamandan ve zahmetten tasarruf etmenizi sağlayan gerçekten yararlı bir özellik olabilir; bu nedenle, bu yardımcı programı sunabilecek bir sisteme yatırım yapmayı düşünmeye değer olabilir.

Menzil

Tüm sistemler, kısa mesafelerden yüzlerce feet’e kadar değişen farklı bir iletim aralığına sahip olacaktır. Sisteminizden ne kadar uzakta olmanız gerektiğini düşünmeye ve güvende olmak için biraz daha fazla mesafe eklemeye değer. Sahnede çok fazla hareket eden biri misiniz? – örneğin daha geniş menzile sahip bir sistemi düşünmek faydalı olabilir. Sıklıkla önerilen iyi bir temel kural, gerekli aralığınız olduğunu düşündüğünüz şeyi alıp iki katına çıkarmaktır. Bir sistemin aralığı genellikle fiyatına yansır, bu nedenle sizinkini seçerken dikkate almanız gereken bir şeydir.

Kaliteli Malzeme

Bu ifade oldukça açıklayıcı; kablosuz sistemin bileşenleri için daha iyi yapı kalitesi ve muhafaza, bunların kullanım ve seyahat nedeniyle hasara karşı çok daha az duyarlı olacağı anlamına gelir, bu da onarım veya değiştirme için daha az para harcanması anlamına gelir. Elbette, daha iyi muhafaza malzemeleri (plastiklere kıyasla metaller gibi) genellikle daha yüksek bir fiyatla sonuçlanır, ancak genellikle yola çıkacak sağlam ve güvenilir bir şey için para ödemeye değer. Daha ucuz bir seçenek satın alarak paradan tasarruf edebilirsiniz, ancak kolayca kırılan ucuz bir şasi nedeniyle değiştirilmesi gerekiyorsa, bir kez daha para harcamak zorunda kalacaksınız.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x