HABERLER

IHA – Drone Satış Kaydı Nasıl Onaylanır ?

5.2kviews

Satın aldığınız drone 500 gr üstünde ise dronu satın aldığınız kişi/firma SHGM web sitesi üzerinden ticari faturalarda firma vergi numarasına satış gösterilir eğer kişisel kullanım yada şahıs firması olarak satın alındı ise TC kimlik numarasına satış gösterilir.  Firma satış yaptığında fatura işleminde firmaya verdiğiniz e-posta adresine aşağıdaki gibi bir e-posta alacaksınız , sms gelmemektedir ! eğer hatalı bir e-posta adresi verildi ise bildirim alamazsınız fakat firma aynı gün size satış göstermek zorundadır bu nedenle aynı gün shgm sitesine girerek kontrol ediniz eğer satışı göremiyorsanız satın aldığınız firma ile iletişime geçebilirsiniz .

SHGM E-Posta Bildirim Örneği :

Artık satın aldığınız dronu shgm sitesinde satın alınan Ihalarım bölümünden görebilirsiniz fakat burada dikkat etmeniz gereken bir husus var ! e-posta ekinde gönderilen bilgileri kontrol ediniz tc kimlik numaranız yada vergi numaranız doğru girilmiş olması gerekiyor aksi halde görüntüleyemezsiniz bu durumda firmaya ulaşarak satışı reddetmesini ve doğru bilgiler ile kayıt yapmasını talep edebilirsiniz.

Kayıt işlemleri sadece fatura bilgilerine göre yapılmaktadır faturayı firmaya kestirdiniz ama şahsınıza kayıt yapılmasını istediniz ! Böyle bir şey mümkün değildir. Bunun için daha kolay bir yöntem mevcuttur firmanız satışı onayladıktan sonra sizin TC kimlik bilginize satış gösterebilir yada ticari firmada sizi pilot olarak belirleyebilirler  .

Satın alma işleminde firmaya kayıt yapıldı ise ticari kayıt değilse bireysel kayıt yapmanız gerekiyor aksi halde satın alınan dronlar kısmında drona ulaşamazsınız .

Kısaca özetlemek gerekirse faturada belirtilen  10 hane ise ticari kayıt , 11 hane ise bireysel kayıt yapmanız gerekiyor .

Vergi Numarası  10 Hane (LTD.ŞTİ,Anonim Şirketleri)
TC Numarası 11 Hane (Kişisel Kullanım/Şahıs Firmaları)

kayıt işlemi tamamlandıktan sonra Satın alınan IHA Kaydı bölümünden drone kaydınızı onaylayabilirsiniz . Burada bize çok soru gelmektedir ürün tarafınıza ulaşmadan onaylayabilir miyim ?

Cevap : evet onaylayabilirsiniz , 3 günde onaylamanız sizi cezalı duruma düşmenizi engeller , ürün geldikten sonra alt,üst ve yan fotoğraflarını çekerek shgm onayına gönderilir bir süre sonra size plaka numarası oluşturulur ve IHA’nız artık plaka sahip olur . SHGM size özel oluşturduğu plakayı drona yapıştırmanız gerekmektedir .

Bazı kullanıcılar ve şirketler 3 gün içinde shgm onaylamazlarsa ne olur ?
SHGM son zamanlarda bazı kullanıcılara ve firmalara cezalar kesmiştir . Ceza tutanağının ekran görüntüsünü verdim umarım başınıza gelmez 🙂

Ceza Tutanak Örneği : 

Bu durumda 3 gün içinde onaylamazsam ceza almamak için yapabileceğiniz birşey var mı ?

Hızlı bir şekilde firmaya ulaşarak 3 gün içinde onaylamadığınızı iletin firma satışı iptal ederek size yeni tarihli bir fatura keserek yeniden kayıt yapmasını iletiniz .
Tabi bu durum firmanın inisiyatifinde olacak bir durumdur . Şirketler içinde durum bir miktar farklı şirketler içinde iade faturası keserek aynı işlemi yapmasını talep edebilirsiniz , eğer henüz ceza gelmedi ise hızlı şekilde aksiyon alarak bu durumdan kurtulabilirsiniz . 

aklınıza takılan bir soru olursa alta yazarak bize gönderebilirsiniz .

iyi uçuşlar,

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x