HABERLER

Drone’larda Engellerden Kaçınma (Yeni Başlayanlar İçin Açıkladık)

491views

Engellerden kaçınma sistemleri günümüzde çoğu dron modelinde mevcuttur. Drone’ların uçması birçok riski beraberinde getirir ve engeller de bu ana risk kaynaklarından biridir. Bunun nedeni, drone’ların doğal olarak kırılgan ve hafif olmaları ve dolayısıyla darbelerden kaynaklanan hasarlara karşı daha yatkın olmalarıdır. Bu, bütçelenmemiş onarımlara yol açabilir. Bazı engeller sizi şaşırtabilir ve bu nedenle onlardan kaçınmak bazen zor olabilir.

Günümüzde çoğu drone, kızılötesi sensörler, stereo görüş sensörleri, ultrasonik sensörler ve GPS gibi teknolojilerin sağladığı engellerden kaçınma sistemine sahiptir. Bu sensörler, drone’nun çarpışmaları önlemek amacıyla uçuş yolundaki engelleri algılayıp bunlardan kaçınmasını sağlamak için birlikte çalışır.

Bu yazıda etkileyici engellerden kaçınma özelliklerini tartışacağım. Engellerden kaçınmanın ne olduğu, nasıl çalıştığı ve faydaları hakkında her şeyi öğrenmeye hazır olun. Ayrıca size engellerden kaçınma özelliğine sahip olmayan ve sahip olan drone’ların bir listesini de göstereceğim. Bu mükemmel bir okumadır ve özellikle dronları seviyorsanız.

Engellerden kaçınma nedir?

Engellerden kaçınma, birçok drone da dahil olmak üzere daha gelişmiş dronelarda bulunan bir güvenlik özelliğidir. Bu özellik, drone’ların çevreyi taramasına ve rotaları üzerindeki herhangi bir engeli gerçek zamanlı olarak tespit etmesine olanak tanıyor. Uçağınız engeli tespit ettiğinde hemen engelden kaçınarak tepki verir.

Bu robotik özellik, çok yüksekten uçmadıkları için küçük drone’larda özellikle önemlidir ve bu nedenle yollarında engeller bulma riski daha yüksektir. Bununla birlikte, daha büyük olanların çoğu bile bu özelliğe sahiptir. Engellerden kaçınma teknolojisi ile dronunuz güvenli bir şekilde uçacak ve siz de güvenle uçabilirsiniz.

Engellerden kaçınma teknolojisinin ana unsurlarından biri hassasiyettir. Drone’un birkaç santimetre uzaklıktaki bir engeli tespit etmesini sağlar ve GPS’in çevreden haberdar olmasını gerektirmez. Bu, drone’nuz yüksek hızda çalışırken bile bazı konumlandırma bilgilerinin sağlandığı anlamına gelir.

Engellerden kaçınma nasıl çalışır?

Engellerden kaçınma konusuna dalmadan önce bu teknolojinin nasıl çalıştığını anlamak çok önemlidir. Engellerden kaçınma teknolojisi, dronun engellerden kaçınmasını sağlamak için hepsi birlikte çalışan çeşitli teknolojileri birleştirir. İşte Çarpışmayı önlemeyi mümkün kılan teknolojiler.

1- Sensör Füzyonu – Bu, çeşitli sensörlerden gelen verilerin tek bir platformda birleştirilmesidir. Tek bir sensörün hesaplayamayacağı bir şeyi tespit etmek için yapılır. Sensör füzyonu aynı zamanda çoklu duyusal veri füzyonu olarak da bilinir ve veri füzyonunun bir alt dalıdır.

Bu tür füzyon, yüksek hassasiyetle çalışan drone’larda en iyi şekilde uygulanabilir. Bu sensörlerin birleşimi, algoritmalardan ve engel tespit yazılımından sorumlu uçuş kontrolörüne veri geri bildirimi vermektir.

2- SLAM – Eşzamanlı Yerelleştirme ve Haritalama, engellerden kaçınma teknolojisinin bir diğer kritik yönüdür. Yalnızca uçaklara takılan sistemlerle sınırlı değil. Bir drone, çevresini SLAM aracılığıyla haritalar ve kendisini harita içinde doğru bir şekilde konumlandırır.

Ancak haritalama hızlı bir şekilde gerçekleşmiyor. SLAM, hafızasında önceden var olan bir çevre haritası oluşturduğunda, uçağınız haritalanan alan boyunca hareket ettikçe bunu hassaslaştırır.

Doğruluk bu açıdan en büyük zorluklardan biridir. Drone hareket ederken dikkatli ve tutarlı bir şekilde ölçüm yapılması gerekir.

SLAM, yolu boyunca hareket eden drone’un çıkardığı her türlü gürültüyü kaydetmelidir. Çoğu drone modelindeki engellerden kaçınma teknolojilerinin çoğu SLAM’i içerir ve monoküler görme de bu teknolojilerden biridir.

3- Engellerden Kaçınma Algoritmaları – Engellerden kaçınmak için veri hesaplamasında tüm aktif sensörlerin takip ettiği bir süreç veya kılavuzdur. Algoritma, motorlu ve sabit nesnelerin algılama sorunlarının çözüldüğü bir dizi adım adım öğretici veya formülden oluşur. Drone’ların sensörlerinin ve sistemlerinin etkinliği algoritmaya bağlıdır ve bu nedenle drone’un çarpmasını veya uçuş hatalarını önlemek için hatalı veya kötü yazılmış olmamalıdır.

4- Uçuş kontrolörü – Bu kısım, özellikle tespit edilen nesneler olmak üzere engellerden kaçınma verilerini alan kısımdır. Bu, sensörlerin çevreyi tarayıp haritalandırmasından sonra gelir ve buradan uçuş kontrolörü Çarpışma önleme algoritmasını kontrol eder.

Verilerin yorumlanmasına bağlı olarak kontrolör drone’u uçmaya yönlendirir. Uçuş talimatları engelin üstünden, altından uçabilir, engelin önünde durabilir veya havada asılı kalabilir.

5- Nesneleri Takip Etme ve Takip Etme Sensörleri – Bunlar, sorumluluğu drone’un yolu üzerindeki nesneleri tespit etmek olan sensörlerdir. İlginç bir şekilde, nesneleri tespit etmenin yanı sıra diğer şeylerin yanı sıra araçları, hayvanları, insanları da tespit etmek için tasarlandılar.

Tüm bu teknolojilerin birleşimi rekabetçi bir engellerden kaçınma sistemi oluşturur. Birçok drone, bu teknolojiyi kullanarak birden fazla nesneyi tanıyabiliyor ve takip edebiliyor. Teknolojileri ayrıca insanları, araçları, hayvanları ve hareket halindeki diğer şeyleri tespit etmek için de kullanabilirsiniz.

Engellerden kaçınmanın nasıl çalıştığına dair açıklamamız, engellerden kaçınmada kullanılan sensörleri tartışmadan tamamlanmış sayılmaz. Sensörler çok sayıdadır ancak hepsi tüm drone üreticileri tarafından her yerde kullanılmamaktadır. Bunları daha iyi anlamak için birincil sensörlere bakalım; burada sensörlerin her biri hakkında kısa bir tartışma bulunmaktadır.

Engellerden kaçınma sensörlerinin türleri

1- Ultrasonik sensör – Bu sensörler nesne algılama amacıyla kullanılır ve yüksek frekanslı ses çıkararak çalışır. Bundan sonra sensör, çevreyi haritalandırmak için iletilen sesin geri yankılanması için geçen süreyi izler. Bu sensörlerde iki adet açıklık bulunmaktadır; biri yüksek frekanslı sesi göndermek, diğeri ise yankılanan sesi almak içindir.

2- Stereo Görüş – Drone’un engellerden kaçmasını sağlayan sensörlerdir ve insan görüşünde bulunan 3 boyutlu algılama yeteneği gibi işlev görür. Bu sensörün sonuçları, tanımladığı karşılık gelen piksellerin sayısına bağlıdır: ne kadar çok piksel olursa, sonuç o kadar iyi olur.

3- Uçuş Süresi Sensörleri – Bunlar diğer sensörlerin aksine daha fazla bileşenden oluşur ve çarpışmayı önleme amaçlıdır. Sensör öğelerinden bazıları lensi, arayüzü, sensörü ve ışık kaynağını içerir. Bu sensör, her görüntü için aynı anda yoğun bilgiler yakalayabiliyor. Dolayısıyla bu oldukça hızlı olduğu ve yüksek kare hızlarına sahip olduğu anlamına gelir.

Bu sensörlerin bağımsız olarak derinliği yakalama yeteneği, drone’nun engellerden kaçınmasını kolaylaştırır. Bu sensörlerle ilgili bir diğer gerçek de doğru kameralara sahip olmalarıdır. TOF sensörleri hiçbir nesneyi dışarıda bırakmadan tüm alanı aydınlatarak çalışır. Bunu bir darbe veya tutarlı bir dalga ışık kaynağı kullanarak ve yansıyan ışığı gözlemleyerek yaparlar.

4- Kızılötesi Engel algılama sensörü – Bu sensör kızılötesi yansıma prensibini kullanır. Engelleri tespit etmesine yardımcı olan da bu prensiptir. IR sensörü bir kızılötesi alıcı, verici ve bir potansiyometreden oluşur. Kızılötesi ışın yayıldığı mesafeye göre zayıflayacak ve sonunda yok olacaktır. Ancak herhangi bir engel olmadığında bu gerçekleşir. Bir engel varsa kızılötesi ışın kızılötesi alıcıya geri yansır.

Bazen görünür ışık, IR sensörünü karıştırabilir ve bu durum, belirli kızılötesi frekanslara sahip kızılötesi dedektörler kullanılarak önlenebilir.

5- LIDAR – Bu tip sensörler nesneleri algılar ve mesafelerini hesaplar. Kısa bir darbenin ondan bir nesneye gidip geri gitmesi için geçen süreyi ölçerler. Ayrıca, içindeki herhangi bir nesneyi tespit etmek için ışığın hızına olan mesafeyi de hesaplar.

Engellerden kaçınmanın faydaları nelerdir?

Artık engellerden kaçınmanın ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bildiğimize göre, bunun neler sunduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Engellerden kaçınmanın birçok faydası vardır ve drone’nuzun neden buna ihtiyaç duyduğunu öğrenin. Bu teknolojiye sahip drone’lar birçok avantaja sahip. İşte engellerden kaçınmanın faydalarından bazıları.

1- Güvenlik – Bu, engellerden kaçınmanın bir numaralı faydasıdır. Hiçbir drone sahibi drone’unun düştüğünü hayal etmek istemez. Herkes cihazının güvenli bir şekilde geri alınmasını ister ancak bu her zaman gerçekleşmez. Bazen konsantrasyonunuzu kaybedebilir ve makinenin bir nesneye çarpmasına ve geriye ya da yana doğru uçmasına neden olabilirsiniz.

Öte yandan drone’nuzun engellerden kaçınma özelliği varsa ilk etapta nesneye çarpmayacak ve çarpma riski taşımayacaktır. Bu aynı zamanda drone’unuzu uçurduğunuz çevredeki insanların güvenliğini de garanti altına alacaktır.

2- Güvenli uçuş – Eğer drone’u güvenli bir şekilde uçurabileceğinizden emin değilseniz, drone uçurmanın beraberinde getirdiği çok fazla stres vardır. Ancak engellerden kaçınma özelliğine sahip bir drone ile onu rahatlıkla uçurabilir ve uçuşun keyfini çıkarabilirsiniz. İster ticari nedenlerle ister eğlence için drone uçurun, uçağınız havadayken engellerden kaçınmak önemli bir fark yaratacaktır.

3- İç Mekan Uçuşu – Belki bunu duymuşsunuzdur veya bunun nasıl mümkün olabileceğini düşünmüşsünüzdür ancak engellerden kaçınma özelliği sayesinde drone’nuz iç mekanlarda çok daha etkili bir şekilde uçabilir. Bunun nedeni, teknolojinin drone’nuzun engellerden kaçınırken daha dar alanlarda gezinmesine yardımcı olmasıdır.

4- Sigorta masrafları – Drone’un profesyonel kullanım için sigortalanması ucuz değildir. Bu tür dronlar için sizden 50 bin dolar ücret alınabilir ve bu nedenle yüksek maliyetten kaçınmak çok önemlidir. Engellerden kaçınmak bu tür sigorta masraflarını azaltmanın bir yoludur.

5- Gelecekte drone paket teslimatı – Drone’lar teslimatların geleceğidir ve yakında ilaç, paket ve diğer şeyleri kapınıza teslim etmek için kullanılacaklar. Bunun gerçekleşmesi için çeşitli zorlukların üstesinden gelinmesi gerekir ve engellerden kaçınmak bunun büyük bir parçasıdır. Kimseyi veya hiçbir şeyi riske atmadan dronların teslimata uygun olmasını sağlayacak.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x