HABERLER

Drone ‘ları en çok hangi sektör kullanıyor?

1kviews

Drone teknolojisi çoğunlukla orduyla ilişkilendirildi. Başlangıçta uçaksavar hedef tatbikatı, istihbarat toplama ve daha tartışmalı olarak silah platformları için kullanıldılar. Drone’lar artık aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sivil rollerde de kullanılıyor:

  • Kamu İştirakleri
  • Arama kurtarma
  • Gözetim
  • Trafik izleme
  • Hava durumu izleme
  • Yangın söndürme
  • Kişisel kullanım
  • Drone tabanlı fotoğrafçılık
  • Videografi
  • Tarım
  • Yapı
  • Nakliye ve Lojistik

Drone’ları En Çok Hangi Sektör Kullanıyor?

Günümüzde drone kullanan pek çok endüstri var. Drone’lar ve drone pilotları kendilerini tarımdan denizciliğe kadar her alanda çalışırken buluyor ancak tüm endüstriler drone’ları eşit şekilde kullanmıyor.
Bu yazıda drone’ların dünyadaki en büyük endüstrilerden bazıları tarafından nasıl kullanıldığını ve drone’ları en çok hangi endüstrilerin kullandığını tartışacağız.
Drone’ları en çok hangi iş, hangi sektör kullanıyor? Cevaplaması zor bir soru. İşleri daha verimli hale getirmek için drone’ların şu ya da bu şekilde kullanıldığını bulan pek çok endüstri var.
Ancak drone’ları en çok kullanan sektörde en iyi yedi oyuncu yarışıyor.
Drone kullanan başlıca sektörler arasında emlak, tarım, inşaat, kolluk kuvvetleri, nakliye ve lojistik ve güvenlik yer alıyor.
Bunlardan en çok drone kullanan sektör sizi şaşırtabilir.

Drone ile Tarım

Tartışılacak ilk sektör tarımdır. Tarım, son birkaç yılda drone kullanımını büyük oranda artırdı. Geçmişte bitki sağlığı haritalaması drone’ların yapabileceği şeylerden biriydi.
Ancak bitki sağlığı haritalamalarının yanı sıra kullanımları da oldukça sınırlıydı. Haritalama teknolojisi, dronların GPS kullanarak otomatik bir yolda uçmasına ve RGB multispektral veya termal kamera kullanarak bir plan sağlık haritası oluşturmasına olanak sağladı.
Bu, çiftçiler için son derece yararlı olsa da, çiftçilere sezon boyunca sağlık durumu hakkında bilgi verebileceği için yalnızca orada burada kullanılacaktı.


Çiftliklerin bu teknolojiyi her gün kullanması mümkün. Ancak bunu bir sezon boyunca aylık bazda yapmak kadar etkili değildir.
Tarım endüstrisinde drone’ların gerçekten popüler olduğu nokta (drone şakası), pestisit püskürtme drone’ları, ekim drone’ları ve gübreleme drone’ları olarak kullanılmasıdır. Bunlar, büyük miktarda pestisit, tohum ve gübre tanklarını taşımak amacıyla özel olarak yapılmış drone’lardır.
Bu makale, endüstrilerdeki drone kullanımını droneların hacmine göre değerlendiriyor olsaydı, pestisit, tohum ve gübre taşımak için kullandıkları drone’ların çok büyük olması nedeniyle kazanan kesinlikle tarım olurdu.
Bu dronlardan bazıları, yasal olarak hala insansız hava uçağı olarak kabul edilenlerin sınırını zar zor aşıyor. Geçmişte birçok çiftlik şahıslara aitti ve çiftlikler kırsalın her yerine dağılmıştı.
Günümüzde çoğu durumda, çiftlikler büyük şirketlerin mülkiyetindedir ve mahsuller genellikle yan yana yerleştirilen devasa tarlalarda yetiştirilmektedir.
Bu kadar geniş bir alanı gübrelemek, bu kadar geniş bir alana tohum atmak, bu kadar geniş bir alana ilaçlama yapmak için dronelar devreye sokularak bu işin bir bilim dalı haline getirilmesi sağlandı.

İnşaat

En fazla drone kullanan sektörde öne çıkan bir diğer sektör ise kesinlikle inşaat. İnşaat şirketleri drone’ları pek çok amaç için kullanıyor.
İnşaatta drone kullanmanın en yaygın amaçlarından biri inşaatın ilerlemesidir. İnşaatın ilerlemesi faydalıdır çünkü pilot, drone’yu kısa bir süreliğine havaya kaldırıp geniş bir alanı ele geçirebilir.
İnşaat ilerleme fotoğraflarını günlük, haftalık veya aylık olarak çekmek, şirketin hem mevcut projenin hem de gelecekteki projelerin ilerleme süresini tahmin etmesine ve projenin ne zaman bitebileceğini tahmin etmesine olanak tanır.


Bütçeyi aşmak ve fazla mesai yapmak inşaat şirketi için zararlıdır ve bazı durumlarda para kaybetmeye başlarlar.
İlerlemeyi takip etmek sadece inşaat şirketi için değil, aynı zamanda projeyi finanse eden kuruluş ve inşaat bittiğinde inşaatı kullanacak müşteri kitlesi için de faydalıdır.
İnşaat fotoğrafçılığının bu kadar önemli olmasının bir diğer nedeni de dava korumasıdır.
İlerlemenin fotoğraf ve videolarının belgelenmesiyle projenin ilerleyişi, projenin ne zaman başladığına, şu anda nerede olduğuna ve gelecekte nerede olacağına dair somut kanıtlar sağlar.
İnşaatta ayrıca topografik haritalama için dronlar kullanılıyor. Bu, araştırma oyununu sonsuza dek değiştirir. Eski günlerde, bir araştırmacı topografik bir harita oluşturmak için bir site üzerinde günlerce çalışabilirdi.
Artık drone pilotları, bazı durumlarda 30 dakika boyunca bir drone gönderebiliyor ve sahada topografik bir harita oluşturabiliyor.

Güvenlik Güçleri

En çok drone kullanan bir diğer sektör ise kolluk kuvvetleri. Kolluk kuvvetleri, insansız hava araçlarını sivil sanayi ile askeri sanayi arasında gidip gelecek şekilde kullanıyor.
Ancak kolluk kuvvetleri sivillerle ilgilendiği için onları bu makaleye dahil ettik.
Kolluk kuvvetleri artık suç faaliyetlerini uzaktan güvenli bir şekilde izleyebildikleri için dronları günlük olarak kullanıyor.
Bugünlerde özel mülkiyet durumlarında bunu yapmaları büyük ölçüde kısıtlanıyor. Bununla birlikte, kısıtlamalar geçerli olsa da, her gün dronların düşmanca karşılaşmalarda veya arama kurtarma operasyonlarında kullanıldığı pek çok durumla karşılaşılmaktadır.
Arama kurtarma operasyonlarında drone’larla ilgili geniş bir yazımız var.
Ancak kısaca özetlemek gerekirse, drone kullanan polis ve kolluk kuvvetlerinin yanı sıra arama kurtarma ekipleri, kayıp kişilerin izini sürmek için standart kameraların yanı sıra termal kameralara sahip drone’ları da kullanabiliyor.
Arama kurtarmada drone kullanmanın avantajı geniş bir alanın üstten görülebilmesidir.
Termal dron kullanmanın faydası, alanda insan vücudunu gizleyebilecek bir gölgelik veya bitki örtüsü varsa termal kameranın termal insan ısısı imzasını almasıdır.
Polise tanınan bu üstün avantajla birlikte sektörde drone kullanımı her geçen gün artıyor.

Nakliye ve Lojistik

En çok drone kullanan sektör için yarışan bir diğer büyük sektör ise nakliye ve lojistik sektörü.
Nakliye ve lojistik sektörü büyüdükçe, giderek daha fazla şirket teslimat izleme, ürün ve ürün organizasyonu ve acil durum malzemeleri için drone’lara yöneliyor.
Amazon, UPS ve İlaç Lojistiği gibi şirketlerin tümü, ürünleri teslim etmek için drone’ları kullanıyor ve aynı zamanda depolarında ürünleri takip etmek için de drone kullanıyor.
Ancak İlaç Lojistiği gibi şirketler tıbbi malzeme teslimatı için her gün drone kullanıyor. İlaç Lojistiği, paketleri teslim etmek için yalnızca drone’ları kullanan, lojistiğin küçük ama oldukça büyük bir yüzdesini oluşturan bir lojistik ve nakliye şirketine bir örnektir.

Drone Gayrimenkul Görüntüleme

Drone kullanan bir diğer büyük sektör ise emlak sektörü. Drone’ların icadından bu yana, gökyüzündeki düşük teknolojili kameralar oldukları dönemde bile emlakçılar evlerinin havadan görüntülenme potansiyelini gördüler.


Geçmişte ticari emlakçılar, çarpıcı hava fotoğrafları çekmek için içinde fotoğrafçı bulunan bir helikopter kiralamak zorunda kalıyordu.
Günümüzde hava fotoğrafçılığı emlak listelemenin temelini oluşturmaktadır. Bu muhtemelen drone’ları en çok kullanan endüstri olabilir. Ancak hâlâ pastadan pay alabilecek pek çok sektör var.

Film ve Fotoğrafçılık

Medya şirketleri de drone kullanan bir diğer büyük sektör. Soru şu; endüstri bu kadar büyük mü, yoksa endüstri büyük miktarda drone kullanıyor mu?
Artan boyut ve kararlılık nedeniyle dronlara Sinema düzeyinde kameralar takılabildiğinden, dronların sinema endüstrisindeki film kullanımında büyük bir sıçrama yaşandı.
Günümüzde filmlerin drone çekimi kullanması neredeyse garantidir. Geçmişte, eğer drone kullanılıyorsa, bu genellikle kovalamaca sahnelerinin veya binanın tepesindeki dövüş sahnelerinin olduğu bir aksiyon filminde kullanılıyordu.
Durum hâlâ böyle olsa da (bir kovalamaca veya dövüş sahnesinde bir drone kullanıldığını garanti edebilirsiniz), aksiyonun çok az olduğu veya hiç olmadığı dramatik filmlerde veya romantik komedilerde bile sırf bir yol olduğu için bunların drone ile çekilmiş bir çekimi olması muhtemeldir. Hikayeyi yerdeki kameradan daha iyi anlatmak için.
Nesnelerinizin gökyüzünden bir görüntüsünü göstermek, onları küçük göstermenin veya önlerinde uzanan şeyin ihtişamını göstermenin mükemmel bir yoludur.

Drone ile Güvenlik

Güvenlik konusunda en çok drone kullanan sektörün işletilmesinde bu yazımızda yer vereceğimiz son sektör.
Güvenlik endüstrisi, nükleer santralleri korumak için drone’ları meşhur bir şekilde kullanıyor. Bunun nedeni, nükleer santrallerin birçok ülkenin enerji şebekesinin önemli bir altyapı parçası olmasıdır.
Drone kullanmak, gece gündüz devriye gezmek, nükleer endüstrileri koruyan güvenlik ekiplerinin, gözlerini gökyüzüne dikerek varlıklarını en iyi şekilde korumalarına olanak sağlıyor. Bu yönü kolluk kuvvetlerine benzer.
Güvenlik şirketleri standart RGB kameralar kullanabilir, ancak genellikle bir termal kızılötesi kamera kullanırlar, böylece herhangi bir ısıyı veya vücut hareketini yarım mil kadar, hatta bazı durumlarda daha da uzak bir mesafeden tespit edebilirler.
Gece gündüz drone kullandıklarına göre drone’u en çok kullanan sektör de bu olabilir.

Kazanan: Drone’ları en çok hangi sektör kullanıyor?

Kazanan, Amazon gibi dünyaca bilinen en büyük isimlerden bazılarına sahip olan bu dev endüstrilerde zayıf gibi görünse de, emlak sektörü tarafından mağlup edildi.
Gayrimenkul sektöründe hiçbir şirketin İlaç Lojistiği gibi drone kullanan bir şirketi yenemeyeceği doğru olsa da, dünyanın her yerinde drone kullanan veya her saat başı drone pilotu kiralayan binlerce emlak şirketi var.
Yüzbinlerce pilot, emlak şirketlerine hava fotoğrafçılığı, videografi ve haritalama sağlıyor.
Bu emlak şirketleri, kendilerine kaliteli hava fotoğrafçılığı ve video çekimi sağlamak için Bölüm 107 pilotlarına güveniyor çünkü hava fotoğrafçılığı ve videografi olmadan, listeleri başka bir emlakçının gölgesinde kalabilir.
Bazı durumlarda emlakçı, modeli kullanacak kadar büyük bir mülkün 3 boyutlu haritasını çıkarmak için bir pilot kiralayabilir.
Bu sektörlerin birçoğu önemli bir hizmeti gerçekleştirmek için drone kullanabilirken, emlak sektörü hizmet olarak hava fotoğrafçılığına ve videografiye güveniyor.
Emlakçı, emlakçı veya emlak yatırımcısı olmanın ana kısımlarından biri mülkün kalitesini, görüntülerini ve videosunu sağlamaktır.
Her saniye drone pilotu kiralayan çok sayıda temsilci ve yatırımcı, on kat daha fazla paraya sahip olabilecek tüm diğer sektörleri gölgede bırakıyor ve alt ediyor. Gayrimenkul kazanır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x