HABERLER

DRONE BAKIMI

1.5kviews

Drone endüstrisindeki hemen hemen her tür aksesuar gibi, drone pilleri de son birkaç yılda büyük ilerlemeler kaydetti. Maksimum güç sağlamak için tasarlanmış, tahmin edilemez, okunması zor piller olmaktan çıktılar. Akıllı Uçuş  Pilleri Drone’nuz için maksimum çıktıyı korurken, uçuş sırasında size durumları ve uyarı mesajları hakkında güncellemeler verebilir. Ancak bu gelişmelere rağmen, işlevselliklerini, yaşam döngülerini en üst düzeye çıkarmak ve güvenli bir uçuş sağlamak için drone pillerinize dikkat etmeniz ve dikkatli olmanız gerekir.

  • Drone pillerini reklamı yapılan şarj sıcaklığının dışında şarj etmeyin.
  • Pilleri doğrudan güneş ışığından ve ısı kaynaklarından uzakta iyi havalandırılan bir yerde saklayın ve genellikle çok sıcak veya çok soğuk olan arabalarda depolamak gibi alışkanlıklardan kaçının.
  • Drone pillerinizi her zaman uçağınızla aynı donanım yazılımı sürümüne ve her ikisi de ideal olarak en son resmi donanım yazılımına sahip olun.
  • Pilin sağlığını korumak için pili yaklaşık %15’e kadar boşaltın ve ardından en az üç ayda bir tam olarak şarj edin.
  • Bir pil %40-60’ın altındaysa, depolama için bu aralığa ulaşana kadar şarj edilmelidir.
  • Uzun süre kullanılmadığında pil ömrü azalır. Uzun süre kullanılmaması, pillerin işlevsiz kalmasına neden olabilir. Pili/pilleri en az üç ayda bir tamamen şarj edin ve boşaltın.

Drone Pillerini Kullanma

İşte DJI drone’nuzdaki pilleri kullanmak için bazı genel ipuçları.

  • Bir uçuş için dışarı çıkarmadan önce, özel uçuş piliniz ve drone’nuz için kılavuzu indirip okuyarak başlayın. Uçmadan önce temel işlevleri anladığınızdan emin olun. Akıllı Uçuş Pilleri bölümüne özellikle dikkat edin.
  • Drone’nuzu yalnızca uçağa güvenli bir şekilde monte edilmiş tam şarjlı bir pil ile uçurun. senin bir parçası olarak uçuş öncesi kontrol listesi, pillerin doğru şekilde takıldığından ve %100’e kadar şarj edildiğinden emin olmalısınız.
  • Pili açıkken asla bir uçağa takmayın veya pili çıkarmayın.
  • Uçağınızı düzensiz uçmaktan kaçının. Buna ani yön değişiklikleri veya ani frenleme dahildir. Bu, motorlar gerekenden daha fazla çalışacağından pili hızla boşaltacaktır. Daha uzun uçuş süreleri için operasyonunuzu sabit hareketlerde ve yavaş frende tutmaya çalışın. Bunun her zaman mümkün olmadığını anlıyoruz, ancak genel drone kullanımı için bu ipucunu takip etmeyi hedeflemelisiniz.
  • Uçağınızın kullanım kılavuzunda bulunan çalışma sıcaklığı yönergelerine uyduğunuzdan emin olun. Soğuk havalarda uçmak pil kapasitenizi düşürür ve yüksek sıcaklıklar geri dönüşü olmayan pil arızalarına neden olabilir. 
  • Soğuk havalarda, pili ısıtmak için uçağı en az bir dakika yerinde tutmanız önerilir.
  • Bir uçak için birden fazla piliniz varsa, pilleriniz arasında geçiş yapmanız ve yalnızca birini kullanmaktan kaçınmanız önerilir. Pillerinize uyguladığınız basıncı dengeleyin. Pillerinizi etiketlemek yardımcı olabilir.
  • Her 50 döngüde (en fazla) veya üç ayda bir pillerinizi yaklaşık %15’e kadar boşaltın ve ardından tamamen şarj edin. Bu, pilin kullanım ömrünü optimize etmeye yardımcı olacaktır.  Bu işlem, ne sıklıkta yapıldığını sınırladığınız sürece pilinizde kalıcı hasara neden olmaz. 
  • DJI pilleri Hazırda Bekletme Modunda gönderilir. Yeni bir pil aldığınızda, onu %100’e kadar şarj etmeniz gerekecektir. Bu onları standart kullanım modundan çıkaracaktır. Piller ayrıca on dakikadan fazla tamamen boşalırsa hazırda bekletme moduna girer. Yine aynı işlemi uygulayın.
  • Pillerinizdeki, şarj cihazlarınızdaki ve uçağınızdaki konektörleri kir ve tozdan uzak tutun. Konektörler temiz ve kuru bir bez veya basınçlı hava kabı ile temizlenebilir. Konektörlere zarar vermemek için temizlerken dikkatli olun.
  • Bir pil hatasıyla karşılaşırsanız, pilinizi %0’a indirip yeniden şarj etmeyi deneyin. DJI Akıllı Uçuş Pilleri, pili boşaltırken geri dönüşü olmayan hataların önlenmesine yardımcı olan bir miktar şarjı korur.
  • Pillerin her zaman %100’de olmasını isteyen kullanıcıların, bunun pillerin ömrünü olumsuz etkileyeceğini anlamaları önemlidir. Ancak kamu güvenliği gibi bazı operatörler için bu çok önemlidir. Bazılarının %60 oranında depolanmasına izin vermek için sahada şarj etme seçeneklerinin aranması önerilir. Pilin %100’de kalmasına karar verilirse pilin üzerindeki güç düğmesine basılarak boşalması durdurulabilir. Bu, pilin bekleme durumundan çıkmasına neden olur ve pilin kendi kendine şarj olma süresini önceden tanımlanan süreye, yani 10 güne sıfırlar. 

Drone Pil Özellikleri

DJI Drone pil türleri için kısa bir kılavuz

Pil Türü Uçan göz Kapasite / Enerji Şarj Sıcaklığı Drone’dan Çalışma Sıcaklığı Kendinden ısıtma
TB60
(LiPo 12S)
M300 RTK 5935mAh,
274.2Wh
41 ila 104°F;
5 ila 40°C
-4 ila 122°F;
-20 ila 50°C
Evet
TB55
(LiPo 6S)
M200 Serisi V2 ve V1 7660mAh,
174.6Wh
41 ila 104°F;
5 ila 40°C
-4 ila 122°F;
-20 ila 50°C
Evet
TB50
(LiPo 6S)
M200 Serisi V1

İlham 2
4280 mAh,
97.58Wh
41 ila 104°F;
5 ila 40°C
4 ila 113°F;
-20 ila 45°C
Evet
Mavic 2 Akıllı Batarya
(LiPo 4S)
Mavic 2 Enterprise Gelişmiş, Çift, Orijinal. 

Mavic 2 Pro ve Zoom ile de uyumludur.
3850mAh,
59.29Wh
41 ila 104°F;
5 ila 40°C
14 ila 104°F;
-10 ila 40°C
Evet
Phantom 4 Serisi Akıllı Uçuş Bataryası
(LiPo 4S)

Hayalet 4 RTK;

Phantom 4 Multispektral;

Phantom 4 Pro V2.0

5870mAh,
89.2Wh
41 ila 104°F;
5 ila 40°C
32 ila 104°F;
0 ila 40°C
Numara
TB47S
(LiPo 6S)
M600 Profesyonel 4500mAh;
99.9Wh
32 ila 104° F;
0 ila 40°C
14 ila 104°F;
-10 ila 40°C
Numara
LİPO3S Mavic Hava 2 3500mAh;
40.42Wh
41 ila 104°F;
5 ila 40°C
14 ila 104°F;
-10 ila 40°C
Numara
LiPo 2S mini 2 2250mAh:
17.32Wh
41 ila 104°F;
5 ila 40°C
32 ila 104°F;
0 ila 40°C
Numara
Li-ion 2S Mavic Mini 2400mAh;
17.28Wh
41 ila 104°F;
5 ila 40°C
32 ila 104°F;
0 ila 40°C
Numara
LiPo 6S DJI FPV’si 2000mAh;
44.4Wh @ 0.5C
41 ila 104°F;
5 ila 40°C
14 ila 104°F;
-10 ila 40°C
Numara

Drone Pil Güvenlik İpuçları

Artık LiPo / lityum iyon pilinizi nasıl kullanacağınızı bildiğinize göre, izlemeniz gereken bazı güvenlik ipuçlarına bakacağız.

  • Oldukça açık bir ipucu gibi görünüyor, ancak sızıntı ve şişme dahil olmak üzere bilinen veya görünür herhangi bir hasarı olan bir pil kullanmayın. Bir drone kazasına veya daha da kötüsüne neden olabilir ve riske girmeye değmez. Yeni bir pil, dronun maliyetinin çok küçük bir kısmıdır, bu yüzden riske atmayın.
  • Piliniz suyla temas ederse hemen kullanmayı bırakın ve bir daha kullanmayın. Pili açık bir alanda kurumaya bırakın.  Ayrıca sis ve sis gibi hava koşullarının uçağınızda ve pillerde su oluşmasına neden olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız, bu nedenle dikkatli olmanız gerekecektir. Bununla birlikte, Matrice 200 Serisi ve M300 RTK gibi dronlar bir IP derecesine sahiptir, bu nedenle uçak belirli bir miktarda yağışlı havanın üstesinden gelebilir. 
  • Bir pil alev alırsa, yangını yayabilir, söndürmek için su kullanmayın. Elektrik yangınları için tasarlanmış kum veya yangın söndürücü kullanın.

Drone Pil Şarjı

Pilinizi şarj etmek, pil bakımının büyük bir parçasıdır. Aşağıdaki ipuçlarını uyguladığınızdan emin olun.

  • Piliniz için yalnızca resmi bir şarj cihazı kullanın. Çevrimiçi olarak daha ucuz sürümleri bulabilirsiniz, ancak bu şarj cihazları, üreticininkiyle aynı titiz testlerden geçmez. Ayrıca,  garantinizi geçersiz kılar, bu nedenle herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, kapsam dışı kalırsınız.
  • Her farklı uçak pil tipi, aralarında şarj edebileceğiniz farklı sıcaklıklara sahiptir. Bunu uçağınızın/pilinizin kullanım kılavuzunda bulabileceksiniz. İzlenecek genel bir kural, 22 ila 28°C arasındaki oda sıcaklığında şarj etmektir.
  • Pili uçtuktan hemen sonra şarj etmeyin. Şarj etmeden önce pilin soğuması için yaklaşık 15 dakika bekleyin.
  • DJI Akıllı Uçuş Pilleri, bir pildeki şarj miktarını göstermek için dört LED’e sahiptir. Aşağıdaki çizelge LED’lerin anlamını ve drone pilindeki şarj miktarını göstermektedir.
  • LED şarj durumuna ek olarak, DJI Akıllı Uçuş Pilleri LED’leri, şarj sıcaklığı, kısa devre algılama, aşırı şarj algılama vb. dahil olmak üzere pillerin sağlığı hakkında güncellemeler sağlar. Bu, pil şarj edilirken görünür ve nelerden kaçınılması gerektiği konusunda bir kılavuz olarak kullanılmalıdır. 
  • Şarj cihazını, özellikle gece boyunca veya evin dışındayken asla gözetimsiz bırakmayın. Şarj etmek eskisinden çok daha güvenli olsa da, güvende olmak için pili periyodik olarak izlemelisiniz.
  • Pilinizi asla yanıcı bir yüzeyde şarj etmeyin. Şarj sırasında gönül rahatlığı için metal kutu veya yanmaz çanta kullanabilirsiniz.
  • Son olarak, pil tamamen şarj olduğunda şarj cihazından çıkarın. Akıllı Uçuş Pilleri aşırı şarj korumasına sahiptir, ancak bu, şarj olurken size ek bir koruma sağlayacaktır.

DJI GO 4 Uygulaması ve DJI Pilot Uygulaması

DJI GO 4 uygulaması ve DJI Pilot uygulaması, kontrol etmek için bir dizi hava aracıyla birlikte kullanılır. DJI dronları bu uygulamalarda ayrıca pilin durumunu kontrol edebilir ve farklı özelliklerini kontrol edebilirsiniz.

Temel Ayarlar

  • Temel ayarlar, pilin voltajını, tüm hücrelerdeki voltaj dengesini, sıcaklığı, kalan gücü, toplam kapasitesini ve kaç kez şarj edildiğini kontrol etmenizi sağlar. Hücre voltaj dengesi ile, tüm pillerin farkı 0,04v’den fazla olmamalıdır.
  • Bu aşılırsa, pilde bir yetkili tarafından kontrol edilmesi gereken bir hata vardır.
  • Ayrıca kritik düzeyde düşük pil uyarısını %10 ile %15 arasında ve düşük pil uyarısını %15 ile %50 arasında kontrol edebilir ve ayarlayabilirsiniz.
  • Ayrıca bir drone’nun RTH’sini etkinleştirebilir ve devre dışı bırakabilirsiniz. RTH özelliği, mevcut pil seviyesini kontrol eder ve hava aracını belirtilen başlangıç ​​noktasına geri getirir.

Taşıma

  • Hasarlardan ve şoklardan korumak için cihazlarınızı uyumlu taşıma kutuları/ çantaları ile taşıyın. Bataryanızı metal malzemelerle aynı yerde taşımayın.
  • Cihazınız uzun süre çantasında duracaksa, bataryanızı dronedan çıkarın.
  • Taşımadan önce bataryanızı %30 a düşürün. Eğer batarya uçakta taşınacaksa %5’e düşürün. Bataryanızın düşeceği gücü DJI GO uygulamasında ayarlayabilirsiniz.
  • Cihazınızı saklarken gimbal kelepçesini takmayı unutmayın. Kelepçe gimbalınızı karşılaşabileceği hasarlardan koruyacaktır.
  • Eğer dronunuzu uzun yola çıkaracaksanız; uçuş yapmadan önce dronun pusulasını yeniden ayarlayın.
  • Taşımadan önce cihazınızın pervanelerini sökünüz. (Spark için önemli değildir.)

Muhafaza Etme 

  • Dronunuzun zarar görmemesi için kuru, soğuk ve manyetik olmayan alanlarda muhafaza edin.
  • Eğer cihazınızı 3 aydan fazla süre çantanızda saklayacaksanız, 25 derece güneş ışığı almayan yerlerde saklayın.
  • Uzun saklama dönemlerinde bataryanızın gücünü %40’a veya %60’a indirin. Tam dolu ya da boş olan bataryalar ile saklamak, kalıcı hasarlara neden olabilir.

Drone modelleri, yedek parçaları, ekipmanları, aksesuarları, batarya ve şarj cihazları için TIKLAYINIZ

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x