HABERLER

Akü Takviye Nasıl Yapılır? Akü Takviye Cihazı mı? Takviye kablosu mu?

420views

Akü Takviye ihtiyacı Eğer başınıza gelmediyse muhtemelen olacaktır. Aslında her yıl milyonlarca sürücü aküsünün bitmesiyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlık seviyemiz ne olursa olsun, en iyilerimizin bile başına bir araba aküsü gelebilir. Akü şarj cihazları ve takviye marş motorları gibi akü bakım teknolojilerini bilmek ve kullanmak bile ara sıra ölen araç aküsünü %100 önleyemez. Bir arabanın nasıl çalıştırılacağına dair birçok yöntem vardır. Eski, geleneksel akü aktarma kablolarını (güçlendirici kablolar da denir) kullanabilirsiniz – ıh. Veya taşınabilir bir lityum araba atlama marş motoru kullanabilirsiniz; tercih edilir. Aşağıda, nasıl yapılır, artı her yöntemin artıları ve eksileri de dahil olmak üzere, hızlı başlangıç için her yönteme ilişkin ayrıntılar yer almaktadır.

Kablo ile Akü Takviye

Boşalmış bir araba aküsünü takviye kablolarıyla nasıl çalıştıracağınızı anlamak için birkaç şeye ihtiyacınız olacak. Öncelikle çalışır durumda ek bir araca ihtiyacınız olacak. İkincisi, ucuz bir set değil, iyi bir bağlantı kablosu setine ihtiyacınız olacak. Jumper kabloları hala çoğu otomotiv perakende zincirinde (örn. AutoZone, Canadian Tire, vb.) satılmakta olup tel boyutu ve uzunluğu aralığına sahiptir.

Aracınızı Takviyeyle Çalıştırmadan Önce Hazırlık

Bir arabayı takviyeyle çalıştırmadan önce, her iki aracın da birbirine dönük olduğundan ve aracın birbirine temas etmesine izin vermeden mümkün olduğunca yakın olduğundan emin olun. Her iki aracın da park halinde olduğundan emin olun (manuel şanzımanlar için nötr). Güvenlik önlemi olarak her araç için park frenini de çekebilirsiniz.

Akü Takviye Kablolarını Kullanarak Arabanızı Hızlı Çalıştırmanın 6 Adımı

1.) Her iki aracın da “kapalı” olduğundan emin olun.

2.) Akü kutuplarının kutuplarını tanımlayın ve hangisinin pozitif akü terminali ve negatif akü terminali olduğunu belirleyin. Pozitif akü kutbu genellikle kırmızı renktedir ve artı (+) sembolü veya POS (pozitif için) ile işaretlenmiştir. Negatif pil kutbu siyah renklidir ve negatif (-) sembolüyle veya NEG (negatif için) ile işaretlenmiştir.

3.) Kırmızı (pozitif) takviye kablosu akü kelepçesini iyi durumdaki aracın pozitif akü kutbuna takın. Daha sonra diğer kırmızı (artı) aktarma kablosu akü kelepçesini ölü araçtaki pozitif akü kutbuna takın.

4.) Siyah (negatif) aktarma kablosu akü kelepçesini iyi durumdaki aracın negatif akü kutbuna takın. Daha sonra diğer siyah (negatif) aktarma kablosunu aracın şasi topraklamasına bağlayın. Negatif akü kutbuna bağlamayın; birazdan bu konuda daha fazla bilgi vereceğiz.

5.) Ölü aracı takviyeyle çalıştırmayı deneyin. Araç hemen çalışmazsa akımın aküye akması için birkaç dakika bekleyin. İyi durumdaki aracın aküsünün yaşına ve sağlığına bağlı olarak, akünün yeniden şarj olması ve iyonları akü plakalarına yerleştirmesi zaman alabilir.

6.) Siyah (negatif) aktarma kablosu akü kelepçesini sökerek başlayarak aktarma kablosunu ters sırayla ayırın.

Akü Takviye : Akü Takviye Cihazı ile Arabaya Takviye Nasıl Yapılır?

Teknoloji uzun bir yol kat etti. Atlatma kabloları ölü bir aracı takviyeyle çalıştırmak için standarttır. Daha sonra taşınabilir kurşun-asitli atlama başlatıcıları ortaya çıktı. Kurşun-asitli takviyeli marş motorları, takviyeli çalıştırmayla ilgili çeşitli sorunları, yani ek bir araca olan ihtiyacı çözdü. Bununla birlikte, kurşun-asit takviyeli marş motorları, doğru akü terminali polaritesi hakkında bilgi gerektiren ve genellikle ağır, kurşun-asitli bir akü içeren takviye kablolarıyla aynı güvenlik risklerini oluşturmaya devam etmektedir. Ayrıca kurşun-asit takviyeli marş motorları da tam şarjda tutulmadığında önemli performans kaybına uğrar. Zamanla, kurşun-asit takviyeli marş motoru, boşalmış durumda bırakıldığında akü kapasitesinin kalıcı olarak kaybedilmesi anlamına gelen, sülfatlaşma olarak bilinen bir durum geliştirir. Akü kapasitesindeki kayıp, kurşun-asit takviyeli marş motorlarının gerektiğinde yüksek deşarj akımları sağlama yeteneğini azaltır. Ve yüksek kendi kendine deşarj oranları çoğu zaman kurşun asitli takviye marş motorunun haftalar içinde devre dışı kalmasına neden olur. Sürekli olarak şarj edilme ihtiyacı, yüksek kendi kendine deşarj oranı ve ağır ağırlık, kurşun-asit takviyeli marş motorlarını taşınabilir değildir ve garajınız için arabanızdan daha uygun hale getirir.

Lityum araba atlama marş motoruna girin. Adından da anlaşılacağı gibi, bu tür takviyeli marş motorları, kurşun-asit akü yerine lityum iyon aküyle çalıştırılır. Lityum teknolojisinin kurşun-asit teknolojisine göre avantajları açıktır. Lityum iyon piller, enerji yoğunlukları nedeniyle kurşun asitli muadillerine göre daha küçük ve daha hafiftir. Aslında, lityum takviyeli marş motorları, kurşun asitli takviye marş motorlarından yaklaşık yüzde 80 daha küçük ve hafiftir. Ve lityum akü takviye cihazları aynı zamanda bir LED el fenerine güç vermek, USB cihazlarınızı şarj etmek (örneğin bir iPhone’u şarj etmek) veya lastik şişirici veya güç çevirici gibi diğer 12 volt cihazlara güç vermek gibi çoklu işlevleri de yerine getirir.

Lityum Takviye Marş Motoru Kullanarak Arabanızı Hızlı Çalıştırmanın 4 Adımı

1.) Kırmızı (pozitif) lityum takviye marş motoru akü kelepçesini ölü araçtaki konum aküsü ucuna bağlayın.

2.) Siyah (negatif) lityum takviyeli çalıştırma aküsü kelepçesini şasi topraklamasına bağlayın; buna daha sonra değineceğiz.

3.) Ölü aracı takviyeyle çalıştırmayı deneyin. Araç hemen çalışmazsa akımın aküye akmasını sağlamak için birkaç dakika bekleyin ve tekrar deneyin.

4.) Siyah (negatif) lityum takviye aküsü kelepçesini sökerek başlayarak lityum takviye aküsünü ters sırayla ayırın.

Artıları.

Ek Araç Gerekmez.
Lityum takviyeli marş motorları, dahili olarak lityum iyon batarya tarafından çalıştırılır, bu nedenle ek bir araca ihtiyaç duyulmaz veya tamamen yabancı birinden yardım istenmez.

Güçlü.
Kompakt form faktöründe son derece güçlü. Kurşun-asit akü eşdeğerlerine eşdeğerdir ve genellikle onlardan daha güçlüdür.

Taşınabilir.
Lityum takviyeli marş motorları son derece küçük ve kompakt, elde taşınabilen, torpido gözünde, bagajda veya alet kutusunda saklanabilen cihazlardır.

Emniyet.
Kıvılcımsız bağlantılar sağlayan, ters polariteye ve kısa devreye karşı güvenlik koruması içerir.

Uzman Olmayan Bilgi Gerektirir.
Lityum takviyeli marş motorları güvenli kıvılcım önleyici teknolojiye sahip olduğundan, kullanıcının kutupların doğru belirlenmesi ve akü kelepçelerinin birbirine dokunması konusunda endişelenmesine gerek yoktur.

Çok boyutlu.
Lityum takviyeli marş motorları, aracınızı takviyeyle çalıştırmanın yanı sıra USB cihazlarınızı da şarj edebilir, 12 voltluk cihazlara güç sağlayabilir ve bazı takviye marş motorları bir LED el feneriyle birlikte gelir.

Daha iyi performans.
Lityum-iyon teknolojisi, yıl içinde pil kapasitesinin yalnızca %30’unu kaybeder ve boş durumda bırakıldığında pil kapasitesinde kalıcı bir kayıp yaşanmaz.

Gaza basmak Akü Takviyeden Sonra Yardımcı Olur mu?

Takviyeyle çalıştırmanın ardından motoru hafifçe devirmek, aracın aküsünün daha hızlı şarj olmasına yardımcı olacaktır. Motorunuz daha hızlı döndüğünde, motorun alternatörü de daha hızlı döner. Ve bir alternatör daha hızlı döndüğünde daha fazla elektrik üretir. Daha fazla elektrik ürettiğinde pil daha hızlı şarj oluyor. Bununla birlikte, aracınızın hızlı çalıştırmadan sonra 20-30 dakika çalışmasına izin vermek de iyi bir fikirdir. Daha da iyi bir fikir, aracın aküsünü tamamen şarj etmek için aküyü akıllı bir akü şarj cihazına bağlamaktır. Terk etme veya onarım moduna sahip bir akıllı akü şarj cihazınız varsa, bitmiş bir aküyü takviyeyle çalıştırdıktan sonra bu özelliği kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Desolasyon şarj modunun temel amacı, akü boşaldığında biriken sülfatı uzaklaştırıp tekrar aktif maddeye (veya geri kazanılan akü kapasitesine) dönüştürmektir.

Bir arabadan arabaya akü takviye sırasında neden şasi topraklamasına bağlanmalısınız?

Takviye destekli aküye daha doğrudan bir dönüş yolu sağladığından, negatif akü terminali yerine şasi topraklamasına bağlanmak istiyorsunuz. Bu nedenle, geri dönüş akımının ölü akünün negatif aküsünden ve akü kablosundan geçerek aktarma kablosuna veya takviye marş motoruna gitmesi gerekmez. Doğrudan şasi zemininden aktarma kablosuna veya atlama marş motoruna gidebilir. Daha doğrudan bir dönüş yolu, daha iyi akım akışına ve daha az voltaj düşüşüne olanak tanır.

Neden önce pozitif akü kelepçelerini bağlamanız gerekiyor?

Neden önce pozitif bağlantıları, sonra negatif bağlantıları bağladığınızı hiç merak ettiniz mi? Çünkü negatif akü kelepçelerini aracın şasisinde asılı bırakırsanız kötü bir şey olamaz. Yanlışlıkla dokunabileceği herhangi bir şey muhtemelen topraklanacaktır. Sağlam veya ölü aracın hem pozitif hem de negatif akü kelepçelerini bağladıysanız, diğer uç artık gerilim altındadır ve güvenli bir lityum takviye marş motoru kullanmadığınız sürece kazara akü kelepçelerine birbirine dokunmak kısa devre oluşturacaktır. Önce negatif akü kelepçelerini bağlarsanız ve ardından pozitif akü kelepçelerini bağlarsanız, karşı taraf muhtemelen topraklanmış bir şeye temas ettiğinden potansiyel olarak kısa devre oluşturursunuz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x