HABERLER

Air Fryer gerçekten sağlıklı mı ?

2kviews

Birçok kaynak, Air Fryer ‘ların daha az yağ kullandıkları için kızarmış yiyecekler pişirmek için sağlıklı bir alternatif sunduğunu iddia ediyor. Ancak Air Fryer ile pişirmenin yararları ve riskleri nelerdir?

Air Fryer yada Hava fritözü, yiyecekleri derin yağda kızartmaktan daha sağlıklı bir seçenektir ve yalnızca et ve patatesleri değil, brokoli, tatlı patates, tofu veya yumurta gibi diğer besleyici yiyecekleri de kızartmanın yaratıcı bir yolu olabilir. Kızartma ile karşılaştırıldığında, hava fritözü kullanmak, yemeğinizdeki yağ miktarını, kalorileri ve potansiyel olarak zararlı bileşikleri azaltabilir.

Air Fryer ve diğer pişirme yöntemleri

Üreticiler Air Fryer ‘ları, kızartma ve ızgara gibi geleneksel, sağlıklı yiyecek hazırlama yöntemlerinin yerini almak için değil, derin yağda kızartılmış yiyecekleri pişirmenin daha sağlıklı bir yolunu yaratmak için tasarladılar.

Derin yağda kızartılmış yiyecekler, diğer şekillerde pişirilen yiyeceklerden çok daha fazla yağ içerir.

100 gram (g) kızarmış ve dövülmüş tavuk göğsü 13,2 g yağ içerirken, fırında kavrulmuş tavuk göğsündeki sadece 0,39 g yağa kıyasla birçok kişi kızarmış tavuğun lezzetini ve dokusunu tercih eder.

Yağ alımını azaltmak, bir kişinin sağlığı için büyük ölçüde faydalı olabileceğinden, tercih edilir. Bilim adamları, bitkisel yağdan alınan yağ alımını, artan kalp hastalığı riski ve daha yüksek iltihaplanma oranları dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli sağlık koşullarına bağladılar.

Hava Fritözü Tam Olarak Nedir?

Yeni başlayanlar için hava fritözü, tadı derin yağda kızartılmış versiyona benzer, ancak ekstra yağ içermeyen çıtır yiyecekler yapmamızı sağlar. Kesinlikle kolay bir tercih gibi geliyor ama gerçekten sağlıklı mı?

Hava fritözü temel olarak fritöz ile konveksiyonlu fırın arasında bir melezdir. Hava fritözü, yiyeceklerin askıya alınmasına ve her taraftan ısıtılmasına olanak tanıyan bir kızartma sepeti içerir; her şeyi güzel ve çıtır yapmak için harikadır.

Bununla birlikte, yiyecekler sıcak yağa konmak yerine, konveksiyonlu fırına benzer şekilde çok sıcak, sirküle eden havaya maruz bırakılır.

Artık hava fritözünün nasıl çalıştığını bildiğimize göre, geleneksel pişirme yöntemleriyle karşılaştıra biliriz.

Air Fryer Faydaları?

Düzgün kullanıldığında Air Fryer lar birçok sağlık yararı sağlar:

Hava fritözlerini kullanmak kilo kaybını artırabilir
Daha fazla kızarmış gıda alımı, daha yüksek obezite riski ile doğrudan bağlantılara sahiptir. Bunun nedeni, derin yağda kızartılmış yiyeceklerin yağ ve kalorilerde yüksek olma eğiliminde olmasıdır.

Derin yağda kızartılmış gıdalardan havada kızartılmış gıdalara geçmek ve sağlıksız yağların düzenli alımını azaltmak kilo kaybını artırabilir.

Hava fritözleri fritözlerden daha güvenli olabilir
Kızartma yiyecekleri, haşlama yağıyla dolu büyük bir kabı ısıtmayı içerir. Bu bir güvenlik riski oluşturabilir. Fritözler ısınırken, sıcak yağın dökülme, sıçrama veya yanlışlıkla dokunma riski yoktur. İnsanlar kızartma makinelerini dikkatli kullanmalı ve güvenliği sağlamak için talimatlara uymalıdır.

Hava fritözleri toksik akrilamid oluşumu riskini azaltır
Yiyecekleri yağda kızartmak, akrilamid gibi tehlikeli bileşiklerin gelişmesine neden olabilir. Bu bileşik, derin kızartma gibi yüksek ısıda pişirme yöntemleri sırasında belirli gıdalarda oluşur.

Akrilamid, endometriyal, yumurtalık, pankreas, meme ve özofagus kanseri dahil olmak üzere bazı kanserlerin gelişimiyle bağlantılı olabilir. 2014 yılında yapılan bir araştırma, sonuçlar belirsiz olsa da, diyet akrilamidi ile böbrek, endometriyal veya yumurtalık kanserleri arasında bir bağlantı olduğunu da öne sürdü.

Havada kızartmaya geçerek yiyeceklerinizde akrilamidler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’lar) bulunma riskini azaltabilirsiniz.

Kızartılmış gıdaları azaltmak hastalık riskini azaltır
Yağda pişirme ve geleneksel kızarmış yiyecekleri düzenli olarak tüketmenin birçok olumsuz sağlık durumuyla bağlantısı vardır. Derin kızartmayı diğer pişirme yöntemleriyle değiştirmek, bir kişinin bu komplikasyon riskini azaltabilir.

Hava fritözünün sağlık açısından dezavantajı nedir?

Havada Kızartma: Düşündüğünüz Kadar Sağlıklı mı?
(Yüksek kaliteli yağın ölçülü olarak beyin ve hormon sağlığı için kritik öneme sahip olduğunu unutmak kolaydır.) Havada kızartma aynı zamanda çok hızlı bir oranda yüksek sıcaklıklar üretir, bu nedenle yiyeceklerin yanmasını son derece kolaylaştırır. Ve kömürleşmiş yiyecekler kanserojen olabilir.

Air Fryer ilgili diğer dezavatajlarda özetle;

  • Gürültülü olmaları.
  • Çok duman çıkartmaları.
  • Sadece 400 dereceye kadar ısıtmaları.
  • Yiyecekleri göremezsiniz.
  • Hala bir miktar yağ eklemelisiniz.

Peki Air Fryer Sağlıklı mı?

Öyleyse, bir adım geriye gidelim ve son soruyu cevaplayalım: Hava fritözü “sağlıklı mı?” Cevap, sağlıklı derken neyi kastettiğinize ve onu başka hangi pişirme yöntemleriyle karşılaştırdığınıza bağlıdır.

Havada kızartılmış gıdaların etkileri üzerine yapılan araştırmalar ümit vericidir. Air Fryer / Hava fritözleri, daha az yan etki ile kızarmış yiyeceklere benzer tatlar sunan sağlıklı bir alternatif gibi görünmektedir.

Tabii ki, birinin fritözde yemek pişirmiş olması, onun diğer tüm yiyeceklerden daha sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Optimum sağlık için diğer pişirme yöntemlerini düzenli diyet rutinlerine dahil ettiğinizden emin olun.

Genel olarak, derin kızartma ile karşılaştırıldığında, Air Fryer daha sağlıklı bir seçenektir çünkü daha az kaloriye sahiptir ve daha az iltihaplanma ile sonuçlanabilir, bu da potansiyel olarak kronik hastalık riskini azaltır.

Air Fryer’ı fırınla karşılaştırırken, cevap daha az nettir. İki cihaz, işlevsellik açısından benzerdir, ancak birincisi, yiyecekleri daha kısa sürede pişirmenize izin verir.

Bunun yerine, “sağlıklı olanın” gerçek itici gücü, yediğiniz ve fritöze koyduğunuz yiyecek türleridir. Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, yağlı balıklar ve yağsız etler gibi besleyici değeri yüksek yiyecekler genellikle fritözde de fırında olduğu kadar besleyicidir.

Bununla birlikte, hava fritözü, sadece derin kızartmadan daha iyi olduğu için sınırsız miktarda daha yüksek kalorili yiyecekler yemek için “serbest geçiş” değildir. Havada kızartmanın derin kızartmaya göre en büyük avantajının yağ eksikliği olduğunu hatırlamak da önemlidir, bu nedenle havada kızartılmış yiyeceklere önemli miktarlarda yağ eklemeye başlarsanız, faydalar o kadar şiddetli olmayabilir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x