HABERLER

3D Yazıcı Nedir ve Nasıl Kullanılır ?

2.3kviews

3D yazıcı veya eklemeli üretim, dijital bir dosyadan üç boyutlu katı nesneler yapma işlemidir.

3B yazdırılmış bir nesnenin oluşturulması, ek işlemler kullanılarak gerçekleştirilir. Eklemeli bir süreçte, nesne oluşturulana kadar art arda malzeme katmanları yerleştirilerek bir nesne oluşturulur. Bu katmanların her biri, nesnenin ince dilimlenmiş bir kesiti olarak görülebilir.

3D yazıcı, örneğin bir freze makinesi ile bir metal veya plastik parçasını kesip/oyuk açan çıkarmalı imalatın tam tersidir.

3D yazıcı, geleneksel üretim yöntemlerine göre daha az malzeme kullanarak karmaşık şekiller üretmenizi sağlar.

3D BASKI NEDİR?

3D baskı, katmanlama yöntemiyle üç boyutlu nesneler oluşturmak için bilgisayar destekli tasarım kullanır. Bazen eklemeli üretim olarak adlandırılan 3D baskı, şekil, boyut, sertlik ve renk bakımından değişen nesneler oluşturmak için plastikler, kompozitler veya biyo-malzemeler gibi malzemeleri katmanlamayı içerir.

3D Yazıcı Nasıl Çalışır?

Her şey bir 3D modelle başlar. Sıfırdan bir tane oluşturmayı veya bir 3B kitaplıktan indirmeyi seçebilirsiniz.

3D Yazılım

Birçok farklı yazılım aracı mevcuttur. Endüstriyel seviyeden açık kaynağa. 3B yazılım sayfamızda bir genel bakış oluşturduk.

Yeni başlayanlara genellikle Tinkercad ile başlamalarını tavsiye ederiz. Tinkercad ücretsizdir ve tarayıcınızda çalışır, bilgisayarınıza yüklemenize gerek yoktur. Tinkercad yeni başlayanlar için dersler sunar ve modelinizi .STL veya .OBJ gibi yazdırılabilir bir dosya olarak dışa aktarmak için yerleşik bir özelliğe sahiptir.

Artık yazdırılabilir bir dosyanız olduğuna göre, bir sonraki adım onu 3B yazıcınız için hazırlamaktır. Buna dilimleme denir.

Dilimleme: Yazdırılabilir dosyadan 3B Yazıcıya

Dilimleme, temel olarak bir 3B modeli yüzlerce veya binlerce katmana dilimlemek anlamına gelir ve dilimleme yazılımı ile yapılır.

Dosyanız dilimlendiğinde, 3B yazıcınız için hazırdır. Dosyanın yazıcınıza beslenmesi USB, SD veya Wi-Fi ile yapılabilir. Dilimlenmiş dosyanız artık katman katman 3B yazdırılmaya hazır.

3D Yazıcı Nedir?

Kısacası, 3B yazıcılar, erimiş plastik veya tozlar gibi çeşitli malzemelerden 3B nesneler oluşturmak için CAD’i kullanır. 3D yazıcılar, masaya sığabilen ekipmanlardan 3D baskılı evlerin yapımında kullanılan büyük inşaat modellerine kadar çeşitli şekil ve boyutlarda olabilir. Üç ana 3D yazıcı türü vardır ve her biri biraz farklı bir yöntem kullanır.

FDM tipi 3D Yazıcı

3D YAZICI TÜRLERİ
Stereolitografik veya SLA yazıcılar, sıvı reçineyi plastiğe dönüştüren bir lazerle donatılmıştır.
Seçici lazer sinterleme veya SLS yazıcılar, polimer toz parçacıklarını zaten katı bir yapıya sinterleyen bir lazere sahiptir.
Erimiş biriktirme modellemesi veya FDM yazıcıları en yaygın olanlarıdır. Bu yazıcılar, bir nesneyi katman katman oluşturmak için sıcak bir ağızlıktan eritilen termoplastik filamanları serbest bırakır.

Neleri 3D Yazdırabilirsiniz?

3D yazıcılar, kendileriyle basılabilecekler konusunda aşırı esnekliğe sahiptir. Örneğin, güneş gözlüğü gibi sert malzemeleri basmak için plastik kullanabilirler. Hibrit kauçuk ve plastik tozu kullanarak telefon kılıfları veya bisiklet kolları gibi esnek nesneler de oluşturabilirler. Bazı 3D yazıcılar, son derece güçlü endüstriyel ürünler için karbon fiber ve metalik tozlarla baskı yapma yeteneğine bile sahiptir. İşte 3D baskının kullanıldığı yaygın uygulamalardan birkaçı.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x