HABERLER

Yeni Başlayanlar İçin Drone Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

96views

Yeni Başlayanlar İçin Drone seçmeden önce bazı temel kavramları tanımakta fayda olacaktır. Piyasada en son teknolojiyle donatılmış pahalı modellerden, evde ve bahçede uçurması eğlenceli olan daha ucuz dronlara kadar birçok farklı dron türü bulunmaktadır.

Dron Türleri
» Profesyonel Kullanım Dronları
» Gelişmiş Kamera Dronları
» Amatör Kamera Dronları
» Yarış Dronları
» Temel Kamera Dronları
» Oyuncak Dronları

PROFESYONEL KULLANIM DRONLARI

Profesyonel dronlar, kontrollerde biraz deneyimi olan bir pilot tarafından daha iyi kullanılır, ancak dahil edilen teknolojilerden bazıları uçmayı inanılmaz derecede kolaylaştırır. Profesyonel fotoğrafçılar, film yapımcıları, saha değerlendiricileri ve daha fazlası için tasarlanan bu dronlar, dünyanın en gelişmiş dronlarıdır ve bu dünyadan olmayan sonuçlar sağlar. Ulaşılması zor yerlerden görüntü yakalamanın daha kolay bir yolunu sunarlar. Pürüzsüz ve hassas uçuş ayarı sağlayan GPS ve kontrolörler gibi özelliklerle rakipsiz sonuçlar üretirler. Değiştirilebilir gimbal’ler, kameralar ve lensler, bu dronların istediğiniz hedefe ulaşmanıza yardımcı olmak için ayarlanabileceği anlamına gelir. Ayrıca, uzun pil ömürleri ve genellikle birden fazla pilleri vardır, böylece gökyüzüne daha uzun süre çıkabilirsiniz. Profesyonel dronlar, 4K ve üzeri çekimler sunarak teknolojileri ve çekim yetenekleriyle öncülük eder.

GELİŞMİŞ KAMERA DRONLARI

Gelişmiş dronlar, profesyonel dronlar ile başlangıç ​​dronları arasındaki basamak taşıdır. Genellikle engel kaçınma ve eve dönüş gibi profesyonel dronlara benzer teknolojiler sunan bu dronlar inanılmaz derecede iyi performans gösterir ve ciddi ve hevesli amatör fotoğrafçılar için mükemmeldir. Ayrıca, bankayı kırmak istemiyorsanız, iş kullanımı için de idealdir ve yatırımınıza harika bir getiri sağlar. Açık havada uçmak için harika olan daha büyük ve daha ağır tasarımları, rüzgarlı koşullara dayanabilir ve inanılmaz kuşbakışı manzaralar yakalamanıza yardımcı olur. Birçok gelişmiş dron, olağanüstü 1080p Full HD’de çekim yapma yeteneğine sahip güçlü bir kamera ile donatılmıştır. Bazıları ultra keskin 2,7K veya hatta 4K çözünürlük sunar. Kamerası olmayanlar ise genellikle GoPro gibi aksiyon kameralarını takmaya uygun bir montaj aparatına sahip oluyorlar ve bu sayede çekim kalitesi üzerinde kontrol sahibi oluyorsunuz.

AMATÖR KAMERALI DRONLAR

Profesyonel drone’lar, kontrollerde biraz deneyime sahip bir pilot tarafından daha iyi kullanılır; ancak bazı teknolojiler, uçmayı inanılmaz derecede kolaylaştırmaya yardımcı olur. Profesyonel fotoğrafçılar, film yapımcıları, saha değerlendiricileri ve daha fazlası için tasarlanan bu İHA’lar, dünyanın en gelişmişleri olup, bu dünyadan olmayan sonuçlar sunar. Ulaşılması zor yerlerden görüntü yakalamanın daha kolay bir yolunu sunarlar. Pürüzsüz ve hassas uçuş ayarı sağlayan GPS ve kontrolörler gibi özelliklerle rakipsiz sonuçlar üretirler. Değiştirilebilir gimbal’ler, kameralar ve lensler, bu İHA’ların istediğiniz hedefe ulaşmanıza yardımcı olmak için ayarlanabileceği anlamına gelir. Ayrıca, uzun pil ömürleri ve genellikle birden fazla pilleri vardır, böylece daha uzun süre gökyüzüne çıkabilirsiniz. Profesyonel İHA’lar, 4K ve üzeri çekimler sunarak teknolojileri ve çekim yeteneklerinde öncülük eder.

Yeni başlayanlar için drone nasıl seçilir?

Uçuşa geçmeden önce, fotoğrafçılık için başlangıç ​​seviyesindeki dronlara bakarken farkında olmanız gereken bazı özellikler vardır, bunlar şunlardır:

  • Kullanımı kolay kontroller.
  • Görüntü sabitleme.
  • Sensörler ve engel önleme.
  • Uçuş süresi ve pil ömrü.
  • Görüntü ve lens kalitesi.
  • Uygun fiyat.

Yeni Başlayanlar İçin Dron Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elbette, radyo kontrollü uçak konseptinde yeni bir şey yok, ancak dronlar geçmişteki oyuncak uçaklardan ve helikopterlerden farklıdır. Birincisi, uçurulmaları daha kolaydır. Ancak daha da önemlisi, dronların içsel dengesi, kamera teknolojisindeki gelişmelerle birleştiğinde, dronları gerçekten muhteşem hava görüntüleri ve videoları çekmek için mükemmel bir araç haline getirmiştir.

Vahşi hayvanların ovalarda birbirini kovaladığı veya yaklaşan geceden parlayan şehir manzaralarının yükseldiği Hollywood yapımlarından birini izlediğinizde, muhtemelen teşekkür etmeniz gereken bir dron vardır. Bu nedenle ev kullanıcılarının kendi çarpıcı çekimlerini ve görüntülerini yakalamak istemeleri şaşırtıcı değil. Ve dronlar daha popüler hale geldikçe, daha uygun fiyatlı hale geliyorlar.

Ancak dışarı çıkıp kendinize ait bir dron satın almak için önemli miktarda para harcamadan önce bilmeniz gereken birkaç şey var. Bunların en önemlisi, insansız bir uçağı uçurmanın yasal sonuçlarıdır. Bu nedenle, yasal sorunlardan uzak durmak ve ihtiyaçlarınıza uygun olmayan bir makineye gereğinden fazla para harcamaktan kaçınmak için bu kılavuzu okuyun. Size yardımcı olmak için buradayız.

Ayrıca, otomatik uçuş dünyasına yeni girdiğinizi de biliyoruz, bu nedenle yeni başlayanlar için ideal olan birkaç dron ekledik.

Sadece uçurması hızlı ve kolay bir şey istiyorsanız ve bu hobinin sizin için uygun olup olmadığını görmek istiyorsanız, mevcut bazı mükemmel seçenekler var. Ve geçiminizi sağlayabileceğiniz daha üst düzey bir şey istiyorsanız? Eh, bunun için de sizi düşündük!

Özellikle aşağıdaki terimleri anlayın:

RTF

Adından da anlaşılacağı gibi, uçmaya hazır veya RTF dronlar başlamak için en kolay tiplerdir. Yeni başlayanlar için en iyi seçim olan RTF dronlar başlamak için ihtiyacınız olan her şeyle birlikte gelir. Uçmaya hazır olmanın gerçekten uçmaya hazır olmak anlamına geldiğini düşünme hatasına düşmeyin. Rotor kanatlarını takmak ve pilleri şarj etmek gibi bazı montajlar hala gerekebilir. Ancak RTF dronlar başlamak için en kolay tiptir ve uçmaya başlamak için ihtiyacınız olan her şeyi tek bir kutuda içerir. Elbette bu, RTF dronlarını diğer türlerden daha pahalı hale getirir. Ancak diğer yandan, çok fazla montaj yapmak zorunda olmamanın rahatlığı için ödeme yapıyorsunuz.

BNF

BNF, bağla ve uç anlamına gelir.
BNF dronlar, ayrı olarak edinmeniz gereken bir verici olmadan gelir veya halihazırda sahip olduğunuz vericiyi kullanabilirsiniz.
Bu kulağa geldiği kadar basit olmayabilir. Her verici her dronla çalışmaz. Ve drone ile aynı frekansta çalışan bir vericiniz olsa bile, bu onların birbirine bağlanacağı anlamına gelmez. Hem verici hem de alıcının iletişim kurabilmeleri için aynı protokolü kullanmaları gerekir (vericilerin Mars’tan, alıcıların Venüs’ten gelmesi gibi!). Bu yüzden, satın almadan önce vericinizin drone ile çalışacağından emin olmak için bunu kontrol edin. BNF drone’ları, halihazırda rahat ettikleri bir vericiye sahip olabilecek daha ileri düzey kullanıcılar arasında popülerdir. Vericiyi içermedikleri için, uçuşa hazır seçeneklerden daha ucuzdurlar. Ancak, çalışmaya başlamak için daha fazla çalışma gerektirirler.

PNP

PNP, tak ve çalıştır anlamına gelir ve bazen PNF veya tak ve uç olarak da adlandırılır.
Bu isim, bu drone’lardan birini havaya kaldırmanın basit bir süreç olacağı izlenimini veriyor, ancak bu mutlaka doğru değil. PNP dronları verici, alıcı, piller ve şarj cihazı hariç her şeyle birlikte gelir, bu nedenle sadece bir çerçeve, uçuş kontrolörü, ESC’ler ve motorlardan oluşan dron için ödeme yaparsınız. Dronlar verici ve alıcı olmadan pek işe yaramaz, diye düşünüyor olabilirsiniz. Ve haklısınız. Ancak bu sizin ilk dronunuz değilse, makineyi halihazırda sahip olduğunuz bir alıcı ve vericiye takmak aslında faydalı olabilir. Bu şekilde, bir dizi yeni kontrol öğrenmek zorunda kalmazsınız ve genellikle uçuşa hazır bir modelden daha uzun bir menzil elde edebilirsiniz. Ayrıca, bu tür dronlar yukarıdaki ikisine kıyasla daha ucuz olma eğilimindedir.

ARF

ARF, neredeyse uçmaya hazır anlamına gelir. Eğer drone konusunda acemiyseniz, bu dronelardan uzak durmanız muhtemelen daha iyi olacaktır çünkü yakında onların ‘neredeyse’ tanımının sizinkinden çok farklı olduğunu öğreneceksiniz çünkü bunlar genellikle montaj gerektirir ve ne yaptığınızı bilmiyorsanız bu çok zor olabilir. ARF Drone’lar, yüksek derecede özelleştirmeye izin verdiği için makineleriyle yarışmak isteyenler arasında popülerdir. Ancak en iyisi yetenekli ellere bırakılmasıdır. Sonuçta, deneyim eksikliğinden dolayı ilk uçuşunuzda düşürmek için drone’unuzu inşa etmeye çok fazla zaman ve emek harcamak istemezsiniz.

Belirli Özellikleri Göz Önünde Bulundurun

UÇUŞ SÜRESİ.
PİLLER.
UÇUŞ MENZİLİ.
KAMERALAR.
BİRİNCİ KİŞİ GÖRÜNÜMÜ.
GPS.
ONARIMLAR.
HIZ.

İnsansız hava araçları her türlü farklı özellik ile gelir. Ve bir satın alma işlemi söz konusu olduğunda genellikle belirleyici faktör, bir insansız hava aracının özellikleridir. Belirli bir amaç için bir insansız hava aracı satın alıyorsanız, aklınızdaki kullanım için en uygun olan bir insansız hava aracını isteyeceksiniz. Ancak diğer özellikleri ihmal etmeyin. Bazen, her zaman kullanacağınızı düşündüğünüz bir özellik sizin için az çok işe yaramaz hale gelir ve pek önemsemediğiniz başka bir şey en sevdiğiniz şey haline gelir. Bu özellikle ilk insansız hava aracınızı satın alıyorsanız geçerlidir. Herhangi bir insansız hava aracı pilotunun dikkate alması gereken bazı özellikler vardır. Sonra, ‘sahip olunması güzel, ancak yalnızca çok belirli kullanımlar için gerekli’ kategorisine giren başka özellikler de vardır. Temel özelliklerle başlayalım.

Dikkat Edilmesi Gereken Temel Özellikler

Drone’ları uçurmak kolay değildir, özellikle de yeni başlayanlar için. Bu makinelerden birini düzgün bir şekilde uçurmak için gereken öğrenme eğrisini aşmanıza yardımcı olacak belirli özellikler vardır. Dahası, sahip olmaktan keyif alacaksanız, bazı özelliklerin dronunuzda olması neredeyse olmazsa olmazdır. Dolayısıyla, dron pazarının bütçe tarafında bile aradığınız temel şeyler bunlardır.

Kullanılan Malzeme

Drone’lar pahalı olabilir ve bir makineye ne kadar çok para harcarsanız, o kadar uzun süre dayanmasını istersiniz. Daha ucuz dron’lar genellikle plastikten yapılır. Bu malzeme ucuz ve hafif olsa da, her zaman dayanıklı değildir. Maliyetleri düşük tutmaya çalışıyorsanız, en azından normal plastikten daha sert olan ABS plastiği arayın. Alternatif olarak, fiberglas ve karbon fiber dron’lar çok daha dayanıklıdır. Ne yazık ki, çok daha pahalıdırlar. Bunu bir yatırım olarak düşünün. Dron’unuzu çok kullanacağınızdan eminseniz, ekstra maliyet buna değebilir. Tam tersine, hafif bir metal olan alüminyum dronlardan uzak durmak isteyebilirsiniz, çünkü bu metal kazalara karşı pek dayanıklı değildir.

Cihaz Menzili

Genel bir kural olarak, dronunuz vericiden ne kadar uzağa uçabilirse o kadar iyidir. Ucuz dronların menzili sadece 30 metre kadar olabilirken, daha pahalı modeller vericiyle temasını kaybetmeden millerce yol kat edebilir. Diyelim ki bir dron’u fotoğrafçılık veya videografi için kullanmak istiyorsunuz. Bu durumda menzil özellikle önemli hale gelir çünkü daha geniş bir menzil, dron’un bir insanın ulaşamayacağı yerlere ulaşmasını sağlar. Öte yandan, sadece eğlence amaçlı uçmayı planlıyorsanız ve makineyi kendinize yakın tutabiliyorsanız, uzun menzil o kadar önemli olmayabilir.

Uçuş Süresi

İnsanlar motorlu uçuşu ilk kez mükemmelleştirdiklerinde, karşılaştıkları en büyük sorunlardan biri yakıttı. Bir uçak ne kadar fazla yakıt taşırsa, havada o kadar uzun süre kalabilir. Ancak yakıt ağırlık ekler ve bu da uçağın ilk etapta havalanmasını zorlaştırabilir, hatta imkansız hale getirebilir.

Yolcu uçaklarının aksine, dronlar büyük miktarda yakıt rezervi taşımaz, bu da havada uzun süre kalamayacakları anlamına gelir. Bir dronun pili, uçabileceği süreyi sınırlar; 20 ila 30 dakika uçuş süresi oldukça tipiktir, ancak bazı daha ucuz dronlar yalnızca 5 dakika havada kalabilir.

Ancak dronunuzdaki uçuş süresi ne kadar uzun olursa olsun, birkaç ekstra pil satın almak ve uçmaya çıktığınızda bunları şarjlı tutmak iyi bir fikirdir. Bu şekilde, dronunuzun gücü bittiğinde, pili değiştirebilir ve uçuş sürenizi iki katına çıkarabilirsiniz.

Not: Bir dronun pilini tükenene kadar çalıştırırsanız, yeni bir pil takıp uçmaya başlamadan önce dronun en az 5 ila 7 dakika dinlenmesini sağlayın. Bu, motorların aşırı ısınmasını önleyecektir.

Kamera

Kamerası olmayan bir dron nedir? Sadece etrafta uçmak eğlenceli olabileceği gibi, bir drone’a para yatırmanın ana nedenlerinden biri, başka hiçbir şekilde elde edemeyeceğiniz yerlerin muhteşem fotoğraflarını ve videolarını üretmenize yardımcı olabilmesidir. Ancak doğru kamerayı seçmediğiniz sürece bunu yapamazsınız. Günümüzde, birçok dron kendi yerleşik kamerasıyla birlikte gelir. Bu durumda, istediğiniz şekilde performans gösterdiğinden emin olmak için kameranın özelliklerine yakından bakmanızı öneririz. Alternatif olarak, kendi kameranızı takmanıza izin veren bir drone alabilirsiniz, bu da ihtiyaçlarınız için en iyi kamerayı elde etmeniz için size daha fazla özgürlük verecektir. Ancak, bu daha pahalı olabilir (10.000 $ veya daha fazla) ve ayrıca çok ağır bir kamera uçuş performansını etkileyebileceğinden drone’unuzun kaldırma kapasitesine de dikkat etmeniz gerekir. Bir kamera ünitesi taşıma kapasitesine sahipse drone’unuzla eşleştirmek için kendi aksiyon kameranızı satın almayı planlıyorsanız veya halihazırda bir kamerası olan bir drone seçmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı temel şeyler şunlardır:

Sensör Boyutu

Muhtemelen bir kamera seçerken en önemli faktör elde edebileceğiniz görüntünün kalitesidir ve bir kameranın görüntü kalitesi hakkında, kullandığı sensör türüne bakarak eğitimli bir tahminde bulunabilirsiniz. Günümüzde birçok drone 1 inçlik bir sensöre doğru ilerliyor. Bu, iPhone’unuzda bulabileceğiniz üçte bir inçlik sensörden önemli ölçüde daha büyük ve daha iyidir. Ancak bazı profesyonel seviyedeki drone’lar bunun da ötesine geçerek 4/3 inçlik bir sensör sunar. Bu büyük sensörler, küçük olanlardan çok daha fazla ayrıntı yakalayabilir ve özellikle düşük ışıkta kullanışlıdır. Ancak profesyonel değilseniz, 1 inçlik bir sensör normal ihtiyaçlarınız için yeterli olacaktır.

Çözünürlük

Çözünürlük de görüntü kalitesinin bir parçasıdır ve kameranızın yakalayabileceği ayrıntı miktarını tanımlar. Çözünürlük ne kadar yüksekse, görüntü o kadar iyi olur. Çözünürlük genellikle durağan fotoğraflar için megapiksel olarak ölçülür. Net görüntüler yakalamak için en az 12 megapiksel isteyeceksiniz. Ve eğer video çekiyorsanız, video çözünürlüğünü de düşünmeniz gerekir. Videolarınızı sosyal medyada kullanacaksanız 1080p’de çekim yapmak yeterli olabilir. Ancak daha profesyonel bir sonuç istiyorsanız, 4K video seçeneğine biraz daha fazla para harcamaya değer.

FPS (Saniye Başına Kare Sayısı)

Harika videolar çekmek için sensörünüzün boyutu veya kameranızın çözünürlüğünden daha fazlası gerekir. FPS, kameranızın saniyede kaç kare çekebileceğini belirtir ve bu özelliği doğru kullanmak, akıcı görünümlü ve profesyonel videolar elde etmenin anahtarıdır. Çoğu kişi saniyede yaklaşık 24 veya 30 kare çeker ve saniyede 30 kare YouTube videoları için işe yarayabilir. Ancak, daha hızlı bir kare hızı (örneğin saniyede 100 kare) drone kullanılarak kaydedildiğinde genellikle inanılmaz görünen ağır çekim görüntüleri yakalamanızı sağlar.

Görüntü Biçimi

Ayrıca kameranızın hangi biçimde çekim yapabileceğine de dikkat etmek isteyeceksiniz. Birçok başlangıç ​​seviyesi drone, sosyal medyada paylaşmak için ideal olan JPEG formatında hareketsiz görüntüler yakalar. Bu sıkıştırılmış görüntü biçimi ayrıca bir hafıza kartına daha fazla görüntü depolamanıza olanak tanır. Ancak birçok profesyonel RAW veya DNG gibi kayıpsız görüntü biçimlerini tercih eder. Bu biçimler dijital negatifler gibi davranır. Görüntünün kendisine hiçbir sıkıştırma veya filtreleme uygulamaz, böylece tüm bunları post prodüksiyonda yapabilirsiniz. Bu, eklemek istediğiniz efektler üzerinde size çok daha fazla kontrol sağlar. Ancak bu dosyalar JPEG’lere kıyasla kesinlikle çok büyüktür, bu nedenle sağlam bir hafıza kartına yatırım yapmanız gerekir. Ayrıca Adobe Photoshop gibi fotoğraf düzenleme yazılımlarını da bilmeniz gerekir. Drone fotoğraflarınız üzerinde en üst düzeyde kontrol istiyorsanız, bu biçimlerde görüntü yakalayabilen bir kamera isteyeceksiniz. Ancak sadece eğlenceli ve kolay bir şey istiyorsanız, çoğu amaç için yeterince iyi olan sıkıştırılmış görüntülere bağlı kalmanız daha iyi olur.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x