HABERLER

PROJEKTÖR TAVANA NASIL MONTE EDİLİR

245views

PROJEKTÖR TAVANA NASIL MONTE EDİLİR

Projektör genellikle tavanda kullanılır. İnsanlar ev sineması projektörlerini hayal ettiklerinde genellikle bunların tavana montajlı olduğunu düşünürler. Bunun iyi bir nedeni var. Projektörünüzü tavanınıza monte etmeniz, ev sinema alanınıza daha parlak ve profesyonel bir görünüm kazandıracaktır. Ayrıca medya odanızda yerden tasarruf etmenin ve ekipmanınızı korumanın en iyi yoludur.

Projektör tavan montajı kullanırken ekran boyutunuz ve oda boyutunun yanı sıra projektörünüzün özel yansıtma mesafesi ve dikey uzaklığı gibi bir dizi ölçümü dikkate almanız gerekir. Yeterince sağlam bir montaj parçası satın almak için projektörünüzün boyutunu da dikkate almanız gerekir. Bu ölçümler, ne tür bir projektör montajı alacağınızı ve onu nereye yerleştireceğinizi bilmenize yardımcı olacaktır.
Gelecek yıllar boyunca TV ve film izlemenin keyfini çıkarabilmeniz için montaj parçasını doğru şekilde kurduğunuzdan emin olmak amacıyla projektörün tavana nasıl monte edileceğini öğrenmek için bu kılavuzu kullanın.

Neden Tavana Montajlı Projektör?

Tavana montajlı bir projektör kullanmak, istediğiniz görüntü boyutunu elde etmek için montajı istediğiniz yere yerleştirebileceğinizden yansıtma oranını/mesafesini ayarlamayı kolaylaştırır. Tavana monte projektör aynı zamanda onu yoldan geçen insanların yolundan uzak tutar. Tavana takıldığında projektör yerinden çıkamaz veya daha kötüsü devrilemez! Normal bir yansıtmalı projektörünüz varsa, onu tavana monte etmek mantıklı olacaktır.

Projektör Tavan Montaj Çeşitleri

Tavan üstü montaj parçaları, tavan altı montaj parçaları ve projektör asansörleri olmak üzere üç tip projektör tavan montajı vardır. Sahip olduğunuz tavan tipi ve satın aldığınız projektör, ne tür bir tavan montajına ihtiyacınız olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır.

Tavan Üstü Projektör Montaj Parçaları

Adından da anlaşılacağı gibi, tavan üstü projektör montaj parçalarının çapaları tavan çizgisinin üzerindedir. Bunlar genellikle büyük, ağır projektörler için kullanılır, çünkü yukarıdaki tavan montaj parçaları size daha güvenli bir yerleşim sağlar. Tavan üstü projektör montaj parçaları genellikle 2×4 tahtalarla veya katlar arasındaki boşlukta veya asma tavan döşemelerinin üzerindeki diğer yapısal desteklerle desteklenir.

Tavan Projektör Montajlarının Altında

Tavan altı projektör montaj parçalarının çapaları tavanın alt tarafında bulunur. Bunlar en iyi şekilde daha küçük veya daha hafif projektörler için kullanılır. Alttaki tavan montaj parçaları, güvenli bir şekilde sabitlendiklerinden emin olmak için tavan kirişine monte edilmelidir.

Projektör Asansörleri

Projektör asansörü, projektörü yerinde tutan ve kullanılmadığında tavana çekilebilen bir raftır. Bu motorlu montaj parçaları tavanın üzerinde konumlandırılır ve bir düğmeye basıldığında veya bir anahtarın çevrilmesiyle alçalır. Ayrıca projektörü açtığınızda aşağı inmek veya yukarı çıkmak için 12V tetikleyici aracılığıyla projektöre de bağlanabilirler.

Projektör Tavana Nasıl Monte Edilir

Uyarı: Tavana montajlı bir projektör kurmadan önce montajın projektörünüzün ağırlığını ve boyutunu destekleyecek şekilde derecelendirildiğinden emin olun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Projektör
  • Montaj Kiti
  • Merdiven veya Basamaklı Merdiven
  • Delmek
  • Tornavida
  • Anahtar veya Allen Anahtarı (bağlantı noktasına bağlı olarak)
  • Şerit Ölçer
  • Kalem

1. Adım: Projektörünüzün ekranınıza göre konumunu belirleyin

Öncelikle projektör ekranınızı ve projektörünüzü nereye konumlandırmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Projektör ekranınızı nereye yerleştireceğiniz konusunda ayrıntılı bilgi veren bir ev sinemasının nasıl tasarlanacağı konusunda bu kılavuzu kullanabilirsiniz.

Projektörün Atış Mesafesini Belirleyin

Projektör ile ekran arasındaki yansıtma mesafesinin yeterli olduğundan emin olun. Projektör yansıtma mesafesi, projektörün film ekranından ne kadar uzakta olabileceğini ve filmi net odaklı bir görüntüyle doldurabileceğini söyler. Video ışınlayıcının doğru yere monte edilip edilmediğini belirlemenize yardımcı olması için bu projeksiyon hesaplayıcısını kullanabilirsiniz.

Projektörün Dikey Ofsetini Belirleme

Dikey ofset, projektörden gelen ışığın ekranda görüntü oluşturmak için uygun açıda parlamasını sağlayacak şekilde projektörün ne kadar yüksek veya alçak yerleştirilmesi gerektiğidir. Dikey ofset yüzde olarak görüntülenecektir ve genellikle mercek kaydırma altındaki teknik özelliklerde bulunabilir. Ofset pozitif ya da negatif olabilir. Pozitif ofset, görüntünün merceğin üzerine yansıtılacağı, negatif ofsetin ise altına yansıtılacağı anlamına gelir.

%0 Dikey Görüntü Ofsetine Sahip Projektör
%50 Dikey Görüntü Ofsetine Sahip Projektör

Örnek olarak projektörümüzün dikey lens kaydırması -%96,3 ile +%96,3 arasındadır. Bu, projektörün yüksekliğinin ekranın alt kısmının %96,3 üzerinde veya üst kısmının altında olabileceği anlamına gelir. Lensin ekranın merkezinin ne kadar üstünde veya altında olması gerektiğini belirlemenize yardımcı olması için bu formülü kullanabilirsiniz. Ekranın toplam yüksekliği x ofset yüzdesi = merceğin ekranın merkezinin üstünde/altındaki mesafesi. Çok yüksek tavanlara ihtiyacınız varsa projektörün konumunu uygun yüksekliğe düşüren bir boru olan uzatma kolonlarını kullanabilirsiniz.

Projektör Ekranınızın Merkez Çizgisini Bulun

Sinema ekranını yerleştirdiğinizde, duvar ile ekranın kenarı arasındaki mesafeyi artı ekranın genişliğinin yarısını ölçün. Şimdi bu ölçümü, orijinal olarak ölçtüğünüz duvarın diğer ucundan ölçülen, projektörünüzün gitmesini istediğiniz tavanda işaretleyin.

Projektörünüzde yatay lens kaydırma özelliği varsa, projektör montaj parçasını merkez hattının soluna veya sağına hareket ettirmenize olanak sağlayacağından, merkez hattının tam üzerine yerleştirmenize gerek kalmayacaktır.

Dikkate Alınması Gereken Diğer Şeyler

  • Projektörünüzün ışınının herhangi bir fan, ışık veya tavandan sarkan herhangi bir şey tarafından engellenmediğinden emin olun.
  • Kabloları gizlemeyi mümkün olduğunca kolaylaştırmak için onu duvara yakın bir yere yerleştirmeye çalışın.
  • Projektörünüzün fanı gürültülü taraftaysa, projektörün doğrudan oturma alanının üzerine yerleştirilmesini istemeyebilirsiniz.
  • Projektörünüzü nereye monte edeceğinizi seçerken işaretleyicinizi tavan kirişi boyunca yerleştirdiğinizden emin olmanız önemlidir. Yerini bulmak için sağlam bir ses duyana kadar parmak eklemlerinizi kullanarak tavana hafifçe vurun. Montajı bir kirişe takarak çok daha güvenli bir montaj elde edersiniz. İki kiriş arasına 2×4 gibi bir destek eklemek için “engelleme” yöntemini de kullanabilir ve belirli, istenen konumda kiriş yoksa projektör montajınızı bu “bloğa” takabilirsiniz.
  • Ekranda sıcak nokta oluşmasını önlemek için projektörünüzün yeterince geriye yerleştirildiğinden emin olun

2. Adım: Montaj parçasını projektöre takın

Projektörünüzü alın, dikkatlice ters çevirin. Endişelenmeyin, projektörler baş aşağı monte edilecek şekilde üretilmiştir.
Montaj braketini, montaj parçasıyla birlikte gelen talimatlara göre gevşek bir şekilde takın.
Mümkün olan her yerde braketi lensle aynı hizada olacak şekilde konumlandırın.
Montaj aparatınız doğrudan tavana takılabileceği gibi, istenilen uzunlukta bir uzatma sütunu kullanılarak daha sonra tavan plakasına da takılabilir.

Konumdan memnun olduğunuzda braketi güvenli bir şekilde sabitleyin. Merceği braket ile aynı hizaya getiremiyorsanız, merceğin ekranla ortalanması için tavana monte ederken bu mesafeyi dengelediğinizden emin olun.
Artık braket yerindeyken, projektör üzerinde nereye yerleştirildiğine dikkat edin ve projektör ekranının merkez çizgisi boyunca kalması ve böylece çıkıntı yapmaması için tavanda nereye monte edilmesi gerektiği konusunda küçük ayarlamalar yapın. herhangi bir duvara çok yakın.

3. Adım: Montaj parçasını tavana takın

Montaj braketinizin hala tavan kirişi boyunca monte edilebildiğinden emin olun ve vida deliklerinizin gitmesi gereken yerlere bazı işaretler yapın. Şimdi her vida için bir ön delik açmak için bir matkap kullanın. Daha sonra montaj braketini tavana güvenli bir şekilde sabitleyin. Braketin talimatlarına göre doğru miktarda uygun vidalar kullandığınızdan emin olun.

Etrafında kıpırdatmaya çalışarak tavana güvenli bir şekilde sabitlendiğini kontrol edin.
Bu aşamada projektörü alıp dikkatlice braketin üzerine yerleştirin ve konumundan memnun olup olmadığınızı kontrol edin.
Daha ağır projektörlerde, düşmediğinden emin olmak için ikinci bir kişinin projektörü tutması iyi bir fikirdir.

4. Adım: Projektörünüzü kablolama

Tavanınıza projektörün yanına bir elektrik prizi ve kablolar taktıysanız, bunu takıp filmlerin keyfini çıkarabilirsiniz.
Priz takılı değilse projektöre ulaşacak kadar uzun bir kabloya sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Güç kablosunun uzatılması gerekebilir.

Muhtemelen tavana monte projektörünüzden medya oynatıcınıza veya ev sineması alıcınıza bir HDMI kablosu bağlamanız gerekecektir. Kablolarınızın ne kadar uzun olması gerektiğini belirleyin, ancak ekstra uzunluğa sahip olduğunuzdan emin olun. Kabloları projektörden video kaynağınıza kadar düz bir çizgide yönlendirmeyeceğinizi, dolayısıyla ihtiyaç duyacağınız ek kabloları da hesaba katmak isteyeceğinizi unutmayın.

25 ft’den fazla HDMI kablosu çalıştırmanız gerekiyorsa, bir HDMI sinyal genişletici almanız gerekebilir; çünkü bu, zayıflama nedeniyle sinyal kalitesinde bir bozulma görmeden kullanabileceğiniz maksimum uzunluktur.
Duvarın tabanı boyunca dekoratif kanallar kullanarak kabloları gizleyebilirsiniz veya teknik bilginiz varsa kabloları tavandan ve duvarların arkasından geçirebilirsiniz.

5. Adım: Projektörünüzü hizalama

Artık tavana monte projektörünüzü kurduğunuza göre görüntüyü ekranla hizalamanız gerekecek.
Projektörünüzü ve ekranı hizalamak için büyük olasılıkla yakınlaştırmayı ayarlamanız ve projektörün kendisine odaklanmanız gerekecektir. Yansıtılan resim çarpıksa projektörün montaj parçasındaki dönüşünü, eğimini ve sapmasını ayarlamanız gerekecektir.

Görüntüyü projektör ekranınıza ortalamak için yatay ve dikey mercek kaydırmayı kullanabilirsiniz
Daha fazla yardıma ihtiyacınız varsa projektörün nasıl hizalanacağına ilişkin bu ayrıntılı kılavuzu takip edebilirsiniz.

Peki ya önünüzde bir kiriş ya da vantilatör varsa?

Tavanınızda projektörün sinema ekranının merkeziyle hizalanmasını engelleyen bir şey varsa endişelenmeyin. Hemen hemen tüm kaliteli projektörlerde belirli düzeyde yatay mercek kaydırma bulunur. Bu, dikdörtgen bir görüntü oluştururken projektörü projeksiyon yüzeyinin ekseni dışında konumlandırmanıza olanak tanır.

Projektörün Tavana Montajında Sorun.

Projektörün açılması için bir güç kaynağına ve içeriği göstermesi için ona bağlı bir medya oynatıcısına ihtiyacı vardır. Sorun şu ki, çoğu insan projektörün yerleştirileceği tavanda bir güç kaynağına sahip değil. Ve eğer kendi DIY medya odanızı oluşturuyorsanız, HDMI kablolarını ve güç kablolarını geçirmek için döşeme tahtalarını sökmek veya tavanınızda delik açmak istemeyeceksiniz.

Biraz dekoratif kanal ve biraz mekansal düşünceyle kabloları oldukça kolay bir şekilde gizleyebilirsiniz. Projektörünüzü tavana monte etmek istemiyorsanız odanın arka tarafında bir raf kullanmayı düşünebilirsiniz. Alternatif olarak, normal yansıtma mesafeli bir projektör almak yerine doğrudan film ekranının altına yerleştirilen ultra kısa mesafeli bir projektör satın alabilirsiniz.

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x