HABERLER

Lityum Drone Pillerini Güvenli Bir Şekilde Şarj Etme ve Saklama

464views

Drone Pilleri ‘ni Güvenli Bir Şekilde Şarj Etin ve Saklayın

Drone pilleri, Bir drone uçurmak, onu çalıştırmanın en büyük riski gibi görünse de, pillerle uğraşmak potansiyel olarak daha patlayıcıdır. Elektronikle ilgili yaralanma vakalarını ABD Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu’na bildiren 100 hastanenin acil servisinde, 2012 ile 2017 yılları arasında yangın, duman ve patlamalardan kaynaklanan drone pillerini içeren 200’den fazla olay (PDF) kaydedildi. Drone pili olayı yaralanmayla sonuçlanıyor, ancak görüştüğüm her pilot ve uzmanın, özellikle bir drone içinde defalarca yere düştükten sonra patlayan veya ateşli bir lityum pilin patladığına dair bir hikayesi vardı.

Yarış ve fotoğrafçılık drone’larına güç veren en yaygın pil türü, lityum-polimer veya daha küçük alanlara daha fazla enerji depolamayı sığdıran bir tür lityum-iyon pil olan Li-po’dur. Olağanüstü bir pil arızası riskini nasıl azaltacağımı ve drone pillerinin daha uzun süre dayanmasını ve daha iyi performans göstermesini nasıl sağlayacağımı öğrenmek için pil ve drone uzmanlarıyla bunları şarj etmenin, kullanmanın ve bakımının doğru yolu hakkında konuştum.

Dolum

Şarj etme, bir drone pilinin alev alması için en muhtemel zamandır; bu nedenle güvenlik çabalarınızın büyük kısmını bu noktada yoğunlaştırın. CPSC’ye göre hastanelerin acil servislerinde belgelenen drone pili olaylarının yarısından fazlası drone şarj olurken meydana geldi. Aşina olmadığınız bir markanın pillerini şarj ederken özellikle dikkatli olun. Pil uzmanı ve Cadex Electronics ürün grubu müdürü Greg Funk, “Daha ucuz olanların bir noktada alev alacağını varsayıyorum” dedi. “Ona bir cep telefonu gibi davranıp gece boyunca şarja takıp üst kata yatmazdım.”

İmkanınız varsa pillerinizi açık havada şarj edin. Bunun yerine, bir drone pilini şarj etmenin en güvenli yolunun bunu açık havada yapmak olduğunu öne sürdü. Alev alabilecek başka hiçbir şeyin yakınında olmadığından emin olabileceğiniz tek yer orası. Patlayan bir pil aynı zamanda kapalı alanda tehlikeli olabilecek zehirli gazlar da yayar. Aşırı ısınmamaları için pilleri güneşten ve kurumuş bitkilerden veya diğer yanıcı maddelerden uzak tuttuğunuzdan emin olun.

Kapalı alanda şarj etmeniz gerekiyorsa, her ihtimale karşı yangın önleme önlemleri alın. Brandon Reinert gibi birçok pilot, kapalı alanda şarj olmayı ve yangını kontrol altına alma önlemleri almayı tercih ediyor. Açık havada şarj edemiyorsanız birkaç farklı kurulumdan herhangi birini kullanabilirsiniz. Drone’larla ilgili başka bir YouTube dizisi olan FliteTest’in arkasındaki ekip, cüruf blokları veya mühürsüz cephane kutusu kullanan benzer yöntemler öneriyor. İç mekanda şarj etmeniz gerekiyorsa ve bu yöntemlerden birini seçerseniz kurulumun alev alabilecek başka bir şeyin yakınında olmadığından emin olun. Pili asla yanmaz bir kabın içine kapatmayın; tüm bu enerjinin bir yere gitmesi gerekiyor ve onu kapatmak konteynerin patlamasına neden olacak. Bu nedenle iyi bir yangın önleme, alevleri ve gazları güvenli bir yöne yöneltmeye ve ardından kum veya suyu (evet, Funk’ın bize söylediği gibi, batarya yangınını suyla söndürebilirsiniz) mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde tutmaya odaklanır.

Drone pillerini Depolama

Pilleri güvenli ve ılık bir yerde saklamadan önce boşaltın. Li-po pilleri, olası bir yangını görebileceğiniz bir yerde oda sıcaklığında veya buna yakın bir yerde saklayın. Aşırı ısınmayan, delinmesi veya şişmesi olmayan sağlıklı bir piliniz varsa, saklaması güvenli olmalıdır ancak kendiliğinden pil yangınları meydana gelebilir. Günümüzde kullanılan tüm kişisel drone’ların yarısından fazlasını satan DJI, eğer bir drone’u 10 gün veya daha uzun süre kullanmayı planlamıyorsanız pilini kapasitesinin yüzde 40 ila 65’ine kadar boşaltmanızı öneriyor. Kısmi deşarj, Cadex testine göre pil üzerindeki baskıyı azaltır ve pilin mümkün olan en uzun ömrünü sağlamaya yardımcı olur. Pilin bozulmasını önlemek için pil üreticinizin deşarj önerilerine bakın.

Drone pilleri ni Taşıma

Taşıma sırasında pilleri yastıklı ve emniyetli bir şekilde saklayın. Pillerinizi uygun şekilde izlediğiniz, şarj ettiğiniz ve sakladığınız sürece, herhangi bir aşırı güvenlik önlemi olmadan taşınmaya uygun olmalıdırlar. Onları çok fazla çarpmayacakları bir yerde güvende tutun.

Uçuş sırasında drone’nuzu ve pillerini el bagajınıza koyun. Drone’u uçağa bindirmeyi planlıyorsanız FAA’nın pillerle ilgili mevcut kurallarını okuyun. Genellikle bir lityum pili, eğer drone’a takılıysa, kontrol edilmiş bir çantaya koyabilirsiniz, ancak yedek pilleri kontrol edemezsiniz. Her ne olursa olsun, kaybetmemek için seyahat ederken yanınızda bir drone bulundurmak iyi bir fikirdir; bu nedenle pillerinizi el bagajınızda sakladığınızdan emin olun.

Kullanım

Tıpkı drone pilotlarının pilleri şarj ederek ateşe vermeyle ilgili hikayeleri olduğu gibi, birçoğunun da düşen bir drone’un duman çıkarması veya alev almasıyla ilgili hikayeleri vardır. Pilin çok hızlı tükenmesi veya drone’un içinde yere çarpması, pilin önemli ölçüde bozulmasına veya yalnızca ömrünün kısalmasına neden olabilir.

Aşırı sıcaklıklarda uçmaktan kaçının. Pillere mümkün olan en uzun ömrü sağlamak için, üreticinin güvenli sıcaklık aralığını ve kabul edilebilir en düşük deşarj seviyesini içermesi gereken uçuş talimatlarını izleyin. Örneğin DJI, drone’ları -10 °C ila 40 °C (14 °F ila 104 °F) arasındaki sıcaklıklarda uçurmanızı önerir; bu, diğer birçok drone markasının önerdiğine benzer bir aralıktır.

Pili çok hızlı tüketmeyin. Uzun süre tam gazda uçmak (yarış ve çeviklik gibi bazı uçuş amaçları için tercih edilebilir) pilleri o kadar hızlı tüketebilir ki piller, termal kaçak olarak bilinen, pilin içindeki malzemelerin ısınıp hasara yol açtığı tehlikeli bir sürece girebilir. pilin daha da fazla ısınmasına neden olan kimyasal reaksiyonlar.

Drone pilleri ni Denetleme

Drone uçurmadan veya pili şarj etmeden önce ve sonra pili incelemek için biraz zaman ayırın. Drone’unuzun pilinde gözle görülür bir hasar varsa veya şişiyorsa onu imha etmeniz gerekir. Ancak her pilde fiziksel hasar belirtileri görülmez. FliteTest’in arkasındaki pilotlar, pildeki her bir hücrenin durumunun okunmasını görmek ve sorunları daha ciddi hale gelmeden yakalamak için HobbyKing HK-010 gibi bir analizör kullanılmasını öneriyor. Bir pil, tüm hücrelerinde tutarlı olması gereken bir voltajla (örneğin 3,7 V) işaretlenir. Zamanla dengeleri bozulmaya başlayabilir, bu da bazı şarj cihazlarının bir dereceye kadar düzeltebileceği bir durumdur. Cadex’ten Greg Funk, hücrelerinin dengesizliği 0,1 V’den (100 mV) fazla olan pillerin kullanımdan kaldırılmasını önerdi çünkü bu, bazı hücrelerin diğerlerinden daha zayıf olduğunun bir işaretidir.

Hasarlı bir pilin imha edilmesi

Pil atma seçeneklerinizi araştırın. Evsel tehlikeli atıkları kabul eden bir teslim merkezi bulmak için Recycle Nation gibi bir siteye veya ilçenizin web sitesine bakın. Toplama merkezinin pilleri kabul edip etmediğini kontrol edin ve ardından oradaki kişileri arayarak hasarlı bir pili alacaklarını teyit ettirin; her yer almayacak. Hasarlı pili açmadan önce, yangın olasılığını azaltmak için pili mümkün olduğunca yüzde 0’a yakın bir şekilde boşalttığınızdan emin olun.

Drone pili ve şarj cihazı seçimi

Ana hatlarıyla belirttiğimiz adımlar felaketten kaçınmanıza yardımcı olsa da, ilk etapta doğru pilleri seçerek kendinizi birçok sorundan kurtarabilirsiniz. İnternette çoğu zaman kimin ürettiği ve kimin sattığı hakkında çok az bilinen pilleri ve şarj cihazlarını satılık olarak bulabilirsiniz ve bu yarım yamalak seçeneklerden bazıları yüksek yangın riski taşır. Düşük kaliteli malzemeye sahip veya köşeyi kesen tasarımlara sahip pillerin, drone pillerinde yaygın olduğu gibi, çarpıldığında veya yüksek hızda şarj edilip boşaltıldığında alev alma olasılığı daha yüksektir.

Güvenlik sertifikasını ve özelliklerini arayın. Cadex’ten Greg Funk, mümkün olan en ucuz pilleri satın almak ne kadar cazip gelse de, kullanımının güvenli olduğunu doğrulamak için IEC 62133 (veya eşdeğeri) ve UN38.3 sertifikalı pilleri aramanızı önerdiğini söyledi. Her pil listesinde sertifikalara sahip olup olmadığı belirtilmez ve bazen sertifikaları bulmak için üreticinin web sitesini araştırmanız gerekir.

Pil üreticileri bazen bütçe pillerinin daha ağır ve daha az maliyetli olmasını sağlamak için ekstra güvenlik özelliklerini (örneğin, basit bir yumuşak plastik ambalaj yerine sert plastik bir kabuktan vazgeçerek) ortadan kaldırır. Maliyeti biraz daha yüksek olsa bile, bu tür ekstra dayanıklılık özelliklerine veya diğer dikkat çekici güvenlik özelliklerine sahip markaları aramanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Programlanabilir bir pil şarj cihazını tercih edin. Doğru pilleri seçmek ne kadar önemliyse, doğru şarj cihazını da seçmeye özen gösterin. Drone pilotu Oscar Liang’ın yazdığı gibi, programlanabilir bir şarj cihazı ekstra maliyete değer çünkü pilin tasarlandığı gibi şarj edildiğini ve boşaldığını kontrol etmek ve saklamadan önce tamamen boşaltmak gibi daha fazla pil yönetimi görevi gerçekleştirmenize olanak tanır. Greg Funk ayrıca pille aynı üreticinin ürettiği şarj cihazlarının kullanılmasını da önerdi.

En ucuz isimsiz markalardan, drone üreticileri tarafından üretilen daha gelişmiş pillere kadar tüm drone pilleri, onları etkili ve güvenli tutmak için ekstra özen gösterilmesinden yararlanabilir.

DJI pilleri hakkında not

DJI drone’ları şirketin kendi “Akıllı Pilleri” ile çalışacak şekilde tasarlandı. Bu piller, daha basit drone pillerinden daha pahalıdır ve DJI modelleri için yetkili üçüncü taraf piller bulunmadığından, şirketin sizi kendi süslü pillerini satın almaya tuzağa düşürdüğü hissine kapılabilirsiniz. Ancak pilleri, daha ucuz dronlardaki daha temel pillerle veya bazı durumlarda lisanssız değiştirmelerle karşılaştırıldığında ekstra koruma sağlayan bazı yerleşik güvenlik özelliklerine ve işlevlerine sahiptir. DJI’ın pil ekibinde yer alan mühendislere göre şirketin pilleri, aşırı şarj veya aşırı deşarjı önleyebilme ve pilin kalan kapasitesini takip edebilme gibi önlemler içeriyor. Yine de, eğer onlara kötü davranırsanız DJI pilleri bozulacaktır. DJI’ın pil bakımı talimatlarına bakın ve diğer drone pilleri için uyguladığınız bakım yönergelerinin aynısını izleyin.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x