HABERLER

GoPro Pilinizin Daha Uzun Ömürlü Olmasını Nasıl Sağlarsınız?

265views

GoPro Pilinizin Daha Uzun Ömürlü Olmasını Nasıl Sağlarsınız?

GoPro ile ilgili en büyük şikayetlerden biri pil ömrü. Bir tane almaya başladığınızda, pilin bittiğini duyarsınız ve GoPro pilinin ne kadar dayanacağını merak etmeye başlarsınız.

GoPro Pil Ömrünü En Üst Düzeye Çıkarma

Tüm GoPro’lar gibi Gopro’nun pil ömrü de kameranın güçlü yanları arasında değil. Ancak pil bitmeden çekim sürenizi en üst düzeye çıkarmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. GoPros ile çekim yapmanın beğenilecek pek çok yanı var ancak pil ömrü, güçlü yönlerinden biri değil. Bunun için sihirli bir çözüm olmasa da çekim sürenizi en üst düzeye çıkarmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Ve GoPro, Enduro pilini Gopro için varsayılan pil (ve önerilen pil) haline getirerek, daha ilk andan itibaren her şeye yardımcı olmaya çalıştı. Özellikle soğuk ve düşük sıcaklıklarda gelişmiş performans sağlar. Bu önlemlerin hiçbirinin tek başına oyunun kurallarını anında değiştirmesi muhtemel değildir. Bazıları hızlı kazançlar sağlarken diğerleri daha az kullanışlı olabilir. Ancak birlikte kullanıldıklarında GoPro pilinizin son damlasına kadar yararlanmanıza ve çekim sürenizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilirler.

Aşağıda daha fazla ayrıntı bulabilirsiniz:

  • Video Çekerken Uzatılmış Pil Modunu Kullanın
  • Otomatik Kapanma Süresini Azaltın
  • GPS’yi Kapat
  • Kablosuz Bağlantıları Kullanmayın
  • Arka Ekranın Parlaklığını Azaltın
  • Ekran Koruyucu Zaman Aşımını Azaltın
  • Ön Ekranı Kapatın
  • Pilleri Sıcak Tutun
  • GoPro Volta Battery Grip veya Ek Harici Güç kullanın

Video Çekerken Uzatılmış Pil Modunu Kullanın

Bunu yapmak size genel olarak en büyük kazancı sağlayacaktır. Bunun nedeni, mevcut seçenekleri en pil dostu seçeneklerle sınırlandırmasıdır. Ancak her şeyi yapmaz; örneğin GPS’i devre dışı bırakmaz; bu nedenle yine de aşağıdaki diğer adımlardan bazılarını eklemeye değer. Ve bu performans modu yalnızca video çekimini etkilediğinden, fotoğraf veya timelapse çekerken size herhangi bir kazanç sağlamayacaktır.

Uzatılmış Pil Modu, GoPro’nun HERO10 piyasaya sürüldükten sonra bir ürün yazılımı güncellemesinde kullanıma sunduğu bir şeydir. Pek çok kullanıcı (ben dahil), kameranın aşırı ısınması ve pil ömrünün çok çabuk tükenmesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. Tüm çan ve ıslıklardan oluşan bir Maksimum Video Performansı modu var. Öncelikle aşırı ısınma sorunlarını azaltmak için tasarlanmış bir Tripod/Sabit Video modu vardır. Ve burada en alakalı olanı var: Uzatılmış Pil performans modu. Kameranın arka ekranındaki kontrol paneline giderek bunu etkinleştirebilirsiniz. Sol altta şimşek işaretli simge, Video Performansı modları seçiminin kısayoludur. Buna tıklayın ve Genişletilmiş Pil’i seçin.

Otomatik Kapanma Süresini Azaltın

Kullanmadığınızda kamerayı kapatmak, pil ömrü açısından bariz ve kolay bir kazançtır. Elbette manuel olarak kapatabilirsiniz, ancak belirli bir süre işlem yapılmadığında kendini kapatacağı ayarı da değiştirebilirsiniz.

Seçenekler şunlardır: 5, 15 veya 30 dakika veya Asla.

Bu ayarı aşağıda bulabilirsiniz:
“Preferences > General > Auto Power Off”

GPS’i Kapatın

GPS izleme özelliği biraz daha fazla pil gücü kullanır. Aktif olarak kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.

Şuraya git:
“Preferences > Regional > GPS”

Alternatif olarak bunu GoPro Quik mobil uygulamasında şu seçeneğe giderek yapabilirsiniz:
“Camera Preferences > GPS”

Kablosuz Bağlantıları Kullanmayın

Etkin bir kablosuz bağlantıyı sürdürmek, özellikle kablosuz bağlantı gerektiren özellikleri (canlı önizleme akışı gibi) kullanıyorsanız, oldukça fazla pil gücü kullanır.

Kapatmak için şu ayara gidin:
“Connections > Wireless Connections > ON/OFF”

Arka Ekranın Parlaklığını Azaltın

LCD ekranlar, dijital kameralar için kötü bir şöhrete sahiptir ve ekranların yoğun kullanımı (kıvırma) pil ömründe büyük bir fark yaratabilir. Bunu azaltmak için GoPro HERO11 Black üzerinde yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Kolay olanı ekran parlaklığını azaltmaktır. Daha parlak bir ekran, daha sönük bir ekrana göre daha fazla güç tüketir. HERO11’in varsayılan parlaklığı %50’dir. Bunu %10’a kadar çıkarabilirsiniz (tamamen kapatamazsınız çünkü bu, kameranın çalışmasını zorlaştırır).

Bu ayarı şu ayara giderek değiştirebilirsiniz:
“Preferences > Displays > Brightness”

Ekran Koruyucu Zaman Aşımını Azaltın

Aynı prensip doğrultusunda, hareketsizlik nedeniyle kapanmadan önce ekranın açık kalma süresini de azaltabilirsiniz. Aradığınız ayarın adı
Ekran Koruyucu Arkada, onu şu adreste bulabilirsiniz:
Tercihler > Ekranlar > Ekran Koruyucu Arka
Kullanılabilir seçenekler 1, 2, 3 veya 5 dakika veya Hiçbir Zaman’dır.
Ben 1 dakikaya ayarlı bırakıyorum. Ayrıca ön ekranın saatini bağımsız olarak da ayarlayabilirsiniz. Aynı süre seçeneklerinin yanı sıra “Arka Ekranı Eşleştir” seçeneği de bulunmaktadır. Bu ayarı aşağıda bulabilirsiniz:
“Preferences > Displays > Screen Saver Front”

Ön Ekranı Kapatın

Kullanmıyorsanız ön ekranı kapatabilirsiniz. Veya en azından bunu Yalnızca Durum olarak değiştirin (canlı önizleme ayarı en çok güce ihtiyaç duyan ayardır). Bunu yapmak için, iki sıra yuvarlak simgenin bulunduğu arka ekran kontrol paneline gidin. İstediğiniz kişi alt sırada, soldan ikinci sırada. Simge, kullandığınız ayara bağlı olarak değişecektir ancak genellikle içinde bir şey (ör. bir ekran) bulunan küçük bir dikdörtgendir. Bu bir çarpı işareti (kapalı), “01” (durum) veya kişi simgesi (canlı görüntü) olabilir.

Pilleri Sıcak Tutun

Soğuk ortam sıcaklıkları, kameralardan Tesla’lara kadar lityum iyon pil kullanan her cihaz için zorluk teşkil ediyor. Lityum piller soğukken (veya çok sıcakken) iyi performans göstermezler. Soğuk yerlerde çekim yaparken, fotoğraf makinesini veya yedek pilleri kullanmadığınız zamanlarda ceketinizin iç cebinde tutmak büyük bir fark yaratabilir. Yapay ısı kaynaklarının kullanılmasını önermiyorum ve pilleri kesinlikle açık ateşten uzak tutun. Ateş ve lityum piller kötü bir kombinasyon oluşturuyor.

GoPro pil ömrünüzü azalan sırayla kısaltacak üç şey:

Çok fazla özellik aktif: Ne kadar çok özellik açarsanız (WiFi, GPS, ses kontrolü…) piliniz o kadar hızlı tükenir.
Soğukluk ve sıcaklık: Hava veya su soğuksa piliniz o kadar hızlı tükenir.
Yaş: Pil ömrü yaşlandıkça kullanım süresi kısalır.

GoPro Pilinizin Daha Uzun Ömürlü Olmasını Sağlayacak 8 İpucu

  • Ekstra ayarları (WiFi, GPS, ses kontrolü) kullanmayın.
  • Soğuk havalarda pillerinizi sıcak tutun. Bunları ceketinizin fermuarlı iç cebine koymayı düşünün.
  • Ekranı kapatın.
  • Ekstra ışıkları kapatın.
  • Uzaktan kumanda veya akıllı telefon uygulaması kullanmayın.
  • Protune’u kapalı tutun (Protune’u açık tutuyorum – çünkü pil ömründe hafif bir iyileşme yerine daha iyi görüntü kalitesini tercih ediyorum.)
  • Duvar şarj cihazı kullanın (PC’nizden gelen USB kablosundan daha hızlı ve daha iyi şarj).
  • En son ürün yazılımını indirin.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x