İHA Kayıt
Bilinmesi GerekenlerHABERLERSHGM

İHA Kayıt ile İlgili Önemli Duyuru !

1.5kviews

İnsansız hava teknolojilerinin günden güne gelişmesiyle birlikte drone kullanımı artmaktadır.  Dronlar teknolojide ki mevcut gelişmelere entegre olmasıyla bir çok farklı fonksiyon kazanmaktadır. Takdir edersiniz ki ilk gün ki havalanan insansız hava araçları ile bugün son kullanıcıya hitap eden cihazlar arasında bazı ekstra farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılaşan cihazların iç güvenliğe bir tehdit unsuru oluşturup oluşturmaması adına sınıflandırılması gerekmektedir. Bu verilerin kayıt altına alınması bir gereksinim haline dönüşmektedir. İnternette ve çeşitli sosyal mecralarda konuyla ilgili bilgi kirliliği en az dronlar kadar popüler. Bununla birlikte ülkemizde ticari ve şahsi alanda uçuş güvenliğini sağlama, mevcut durumlarla ilgili karar verip, düzenleme yapma yetkisi Sivil  Havacılık Genel Müdürlüğüne(SGHM) aittir. Tek ve asli kaynak gücünü TC. Anayasasından alan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüdür (SGHM). Bu yazı da bazı bilgiler ışığında İha kayıt ile ilgili yeni bir duyuruyu sizlerle paylaşmak istedik.

İHA Kayıt

 

İHA Kayıt İçin 3 Gün Şartı

500 gr üzeri bir drone sahibiyseniz ve ticari amaçlı kullanmıyorsanız eğitim alma şartınız yok ancak sivil havacılık kaydı gerekir. Sivil havacılık kaydı SGHM sitesine kayıt bölümüne dronu ithal eden/üreten kurum ve kuruluşlar tarafından yapılması zorunludur. Kullanıcılar bu kayıt üzerine kendi cep numaralarına gelecek olan şifre ve yönlendirmelerle bu kaydı doğrulayarak dronu üzerine alırlar. Buna ek olarak; SHGM resmi web sitesinden yapılan duyuruya istinaden bir takım yeni sayılabilecek eklentiler vardır.

2920 Sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun 144. Maddesi gereği İHA satıcıları sattıkları İHA’lara aynı gün içerisinde (fatura tarihi) satış kaydı girmeleri, alıcıları ise 3 gün içerisinde kendilerine yapılan bu satış işlemini İHA Kayıt Sistemi’nden onaylamaları gerekmektedir.

SHGM / Duyurular

Belirtilen süre içerisinde gerçekleştirilmeyen kayıtlar için idari işlem yapılmaktadır. Bu nedenle İHA satıcı ve alıcılarının bu hususta en üst düzeyde hassasiyet göstermesini istiyoruz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x