HABERLER

Lipo Batarya Seçimi: Drone için En İyi Kapasite ve Voltaj Seçenekleri

70views

Lipo Batarya Seçimi: Drone için En İyi Kapasite ve Voltaj Seçenekleri, RC Drone’unuz için Lityum Polimer Pil Nasıl Seçilir? Uygun bir lityum polimer pil seçmek yalnızca uçuş süresini değil, aynı zamanda dronun performansını da etkileyecektir. Bu kılavuz doğru olanı seçmenizi sağlar.

Günümüzde, RC drone yapmak ve onları uçurmak çok ilginç bir şeydir. Farklı yaşlardan birçok insan drone yapımında yer almaktadır. Herhangi bir drone’un önemli olan şeyi, içinde kullandığımız pil tarafından tamamen yönetilen Havadaki uçuş süresidir. Küçük boyutta ve daha az ağırlıkta maksimum uçuş süresi sağlayacak uzun ömürlü bir pile sahip olmak her zaman uygundur. Bu blogda, RC drone’larınız için lipo pilin nasıl seçileceğini anlamanıza yardımcı olacak pilin temel parametrelerini ele aldık.

LIPO pil nedir?

LIPO, lityum iyon polimer pil veya Lityum polimer pil anlamına gelir. Bu pilin kısaltmaları Lipo, LIP, Li-poly vb.’dir. Bu pil şarj edilebilir bir pildir. Sıvı yerine polimer elektrolit kullanan bir lityum iyon teknolojisidir. Bu piller, diğer lityum pil türlerine kıyasla daha yüksek özgül enerji sağlar. Mobil cihazlar, radyo kontrollü dronlar ve uçaklar gibi ağırlığın kritik bir özellik olduğu uygulamalarda kullanılırlar. Son birkaç yıldır radyo kontrol endüstrisinde popülerlik kazanmaktadırlar. Artık uzun çalışma süreleri ve yüksek güç arayan herkes için en popüler seçimdir.

LIPO pilinin hücre konfigürasyonu ve pil voltajı nedir?

  1. Kesme voltajı: Kesme voltajı, pilin tamamen boşaldığı voltajdır. Pili Kesme voltajı 3V’un altına boşaltmak, geri dönüşü olmayan performans kaybına ve hatta pilin hasar görmesine neden olabilir. Bu, voltaj alarmınızı 3,2 V veya 3,3 V olarak ayarlamanız gerektiği anlamına gelir.
  2. Nominal Voltaj: LIPO’nun nominal voltajı 3,7 V’tur. Pilin depolama modu voltajıdır.
  3. Maksimum/tam şarj voltajı: Maksimum/tam şarj voltajı, pilin maksimum voltajına ulaştığı voltajdır. Pili 4,2 V’un üzerinde şarj ederseniz, tehlikelidir ve sonunda yangına neden olur.

Pil voltajı drone motorunun KV derecesini nasıl etkiler?

Motorlarınızın hızı pilin voltajıyla orantılıdır. Daha yüksek voltajlı piller, daha düşük voltajlı pillere kıyasla motorları daha hızlı döndürebilir. Pilinizin voltajı, kullanabileceğiniz ESC ve motor türlerini belirleyecektir. Motor ve ESC kombinasyonu, doğru çalışma veya RPM için hangi voltajın gerekli olduğunu gösterecektir. Birçok kişi fırçasız elektrik motoru dereceleriyle kafası karışır. Fırçasız bir motorun KV derecesi, motorun hız sabitini (v) ifade eder.

Motorların ayrıca bir tork sabiti (Kt değeri) ve bir motor sabiti (Km değeri) vardır.

Bir örnek, 10 – 24 voltluk bir voltaj aralığına sahip 1000 Kv’lik bir motor olabilir. Bu, bu motorun 10 voltta yaklaşık 10.000 RPM’de ve 24 voltta yaklaşık 24.000 RPM’ye kadar döneceği anlamına gelir.

Yani, Motor RPM = KV derecesi x uygulanan voltaj

Lipo Pil kapasitesi

Pil kapasitesi, pil takımının ne kadar güç/enerji tutabileceğini gösterir. Bir LIPO’nun kapasitesi mAh (miliamper saat) olarak ölçülür. Temel olarak, mAh terimi, pil boşalana kadar bir saat boyunca pilden çekebileceğiniz akımın bir göstergesidir. Yukarıdaki resimde, pil kapasitesi 5200mah = 5,2 Amper Saattir (5,2Ah). Pil kapasitenizi artırmak size daha uzun uçuş süresi sağlar, ancak aynı zamanda ağırlık olarak daha ağır ve fiziksel olarak daha büyük olacaktır. Kapasite ve ağırlık arasında uçuş süresini ve uçağın çevikliğini etkileyen bir takas vardır.

LIPO pilinin C Derecesi (Boşaltma Oranı) nedir:

Bir pilin C derecesini ve kapasitesini bilerek, Lipo pilinin güvenli, sürekli ve maksimum boşaltma akımını hesaplayabiliriz.

Maksimum sürekli Amper Çekimi = Pil Kapasitesi X Boşaltma Oranı.

Bazı piller iki C derecesiyle gelir: “sürekli” ve “patlama” dereceleri. Sürekli akım derecesi, pilinizin uzun süreler boyunca ne kadar maksimum güvenli akımı boşaltabileceğini söyler.
Patlama derecesi, pilinizin kısa süreler boyunca (yaklaşık 10 saniye) boşaltabileceği maksimum akımı söyler.
Buradan, bu formülü kullanarak patlama C derecesi gereksinimini hesaplayabiliriz:

Patlama C Derecesi = Maksimum Akım Çekimi / Kapasite.

Yukarıdaki resimde, pilin C derecesi 30’dur. Paketin kapasitesinden 30 kat daha fazlasına güvenle çekebilirsiniz, benzer şekilde 10C paket = 10 kat daha fazla, 20C paket = 20C kat daha fazla vb.
Örneğin, 2200 mAh kapasiteli bir piliniz var ve 30 C sürekli olarak derecelendirilmişse, maksimum sürekli akım 2,2 * 30 = 66 Amperdir. Aynı pilin 40 C patlama derecesi olabilir, bu da pilin kısa süreler için güvenli bir şekilde 2,2 * 40 = 88 Amper çıkış verebileceği anlamına gelir. C derecesi çok düşükse, pilin akımı motorlarınıza iletmesi için daha fazla zamanı olur ve quad’ınız yetersiz kalır. Akım çekimi güvenlik derecesini aşarsa pile zarar bile verebilirsiniz. C derecesi gereklilikten yüksek olduğunda, çok fazla performans iyileştirmesi elde edemezsiniz. Bunun yerine, pil daha ağır olur ve uçuş sürenizi azaltan ekstra ağırlık taşırsınız.

RC İHA’nız için Lityum Polimer Pil Nasıl Seçilir:

Modeliniz için doğru LIPO RC pilini seçmek birçok faktörü içerir. Öncelikle İHA’da kullandığınız motor/pervane kombinasyonunun voltaj ve amper gereksinimleri hakkında bir fikriniz olmalıdır. Pili satın almadan önce aşağıdaki faktörleri düşünün:

  1. İHA’nızın Ne Kadar Akım Çekebileceğini Öğrenin
    İHA motorlarından çekilen akım:
    İlk olarak, itiş gücüne göre motorları seçin. Motorun çektiği toplam akımı hesaplayabilirsiniz. Örneğin, bu motoru %100 gazda kullanacağım ve motor başına 30A akım çekiyor.

Şimdi, toplam akım = 30A *4 = 120A.

Diğer Bileşenlerden Çekilen Akım:
Aynı pilden güç kullanan uçuş kontrol cihazları, RC Alıcısı, LED, FPV gibi diğer parçalar da vardır. Güçlü motorlara kıyasla küçüktür, bu nedenle toplam akım çekimine 1A ila 2A ekleyebiliriz. Biraz daha kesin olmak istiyorsanız.

  1. Pil Boyutuna Karar Verin:

Pil boyutu daha fazla uçuş deneyimi için önemli bir parametredir. Her zaman dronunuza daha uzun süre hizmet etmek için daha fazla kapasiteye sahip pili seçmeyi tercih edin. Bir LIPO pilinin havada maksimum uçuş süresi sağlama yeteneği, dronun aşırı ağırlığına bağlıdır. Fiziksel boyutu göz önünde bulundurarak, RC dronunuza sığabilecek belirli bir boyutta pili seçmelisiniz.

  1. Pil voltajı

Pil voltajı veya hücre sayısı yatırımınız için önemli bir parametredir. Daha yüksek voltaj derecesine sahip motorlar daha yüksek güç/RPM üretecektir. Daha yüksek voltaj derecesine sahip piller daha fazla ağırlığa sahiptir. Pil voltajının seçiminde, motorlarınızın/ESC’nizin ve diğer elektroniklerinizin pilinizin voltajını destekleyebildiğinden emin olun. Kullandığınız toplam motor sayısına bağlı olarak, mevcut kurulumunuz için en iyi olanı seçmeniz gerekir.

  1. Pil C derecesi

Deşarj derecesi, bir LIPO’nun önemli bir parametresidir. İnsansız hava aracınızın tam performansı, Deşarj C derecesine bağlıdır. Profesyonel olarak, maksimum C deşarj derecesine sahip pilleri seçmenizi öneririz. Normalde, LIPO pilinin yüksek Deşarj oranı daha fazla ağırlığa sahiptir. Kesinlikle insansız hava aracınızın toplam ağırlığını artıracaktır. Sonuç olarak, insansız hava aracınızın tam uçuş süresi azalır.

Maksimum Deşarj Akımı = C Derecesi * Kapasite

Genellikle bir Lityum Polimer pilin kapasitesi ne kadar küçükse, C derecesinin o kadar yüksek olması gerekir ve bunun tersi de geçerlidir.

  1. Pil Kapasitesi

Her şeyden önce, daha uzun uçuş süresi sağlayabilen en yüksek kapasiteye sahip pili seçin. RC insansız hava aracınız için yeni bir pil seçerken her zaman cihazınızın özelliklerine göre bir boyut seçmeyi tercih edin. Ağırlığı, insansız hava aracınızın kaldıramayacağı aralığı geçmemelidir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x