HABERLER

Drone ile Fotoğrafçılığın Temelleri En İyi Çekim Teknikleri ve İpuçları

99views

Drone fotoğrafçılığına giriş Film yapımcısı bir arkadaşım DJI Mavic Pro’sunu (dahili 12 megapiksel kamerası olan küçük bir drone) birkaç ay önce evimize getirdi. Ona bir drone’um olsaydı çekebileceğim tüm fotoğrafları düşündüğümü söyledim. Onun drone’unu denemem konusunda ısrar etti, bu yüzden denedim.

Kötü bir hareket. Muhtemelen akıllıca olandan çok daha fazla övdüm. Ailem coşkumu ciddiye aldı. Bu nedenle, Babalar Günü/Doğum Günü/Noel hediyesi olarak (bu uçan kameralar ucuz olmadığından) bana bir DJI Mavic Pro aldılar. Daha sonra bir drone’um oldu. Ve onunla ne yapacağımı bilmiyordum.

Yakın zamanda bir drone satın aldıysanız veya almayı düşünüyorsanız siz de aynı durumda olabilirsiniz. Hangisini alacağınıza hala karar veremediyseniz, bu yararlı genel bakışa göz atın. Veya bu ipuçlarına ve bir drone istemenizin nedenlerine bir göz atın.

Burada odaklanacağımız konu, sonunda bir drone aldığınızda kimsenin size söylemediği sorunlardır. Öğrenme eğrisini nasıl hızlandıracağınızı ve bir drone kullanmanın sizi genel olarak daha iyi bir fotoğrafçı yapabileceğine dair bazı şaşırtıcı keşifleri öğrenin.

Temelleri öğrenmek için zaman ayırın Drone’unuzu uçurmayı öğrenmenizin ne kadar süreceği kısmen aldığınız drone’a bağlıdır. DJI Mavic Pro ile, kılavuzu okumaya (biraz yardımcı oldu), DJI videolarını izlemeye (daha yardımcı oldu) ve ardından diğer kişilerin YouTube videolarını izlemeye (çok yardımcı oldu) zaman harcadım.

“Talimatları unutun, başlayalım” türünden biri olsanız bile, bu videolardan bazılarını izlemek için zaman ayırın. Özellikle fotoğrafçılık açısından drone’unuzla ilgili her şey sezgisel olmayacağı için çabaya değecektir. Ayrıca, pilleriniz şarj olurken bunu yapabilirsiniz.

Çoğu drone’da, kontrol cihazı akıllı telefonunuza bağlanır. Telefonunuzun ekranı uzaktan vizörünüz olur. Daha önce hiç drone sahibi olmadıysanız, bariz görünebilecek ancak öyle olmayan bir şeyi belirtelim.

Çoğu drone’u fotoğrafçılık amacıyla uçurmak için bir akıllı telefona ihtiyacınız var.

Nefret ettiğim DJI uygulamasını çalıştırmak için üç gün uğraştım (sadece uygulama incelemelerini okuyun ve ne demek istediğimi anlayacaksınız) ve bunun eski telefonumla uyumlu olmadığını gördüm. Eşimin telefonuna geçtim ve işte, her şey aniden çalıştı.

Uygulamayı indirdikten sonra drone’unuz hemen bağlanmıyorsa, muhtemelen uygulama/telefon kombinasyonudur. Tavsiyem, önce telefon/uygulama bağlantısını çözmeye odaklanmanızdır.

Drone ile Uçmaya başlama

Drone’u ilk uçurduğumda, bu kadar yükseğe çıktığını görünce çıldırdım. İkinci seferde, pek de öyle olmadı. Üçüncü seferde, uçağa bakmayı bıraktım (DJI’nin size tekrar tekrar hatırlattığı gibi, cihazın doğru adı drone değil. Drone’lar füze atar ve teröristleri gözetler. Uçaklar, sanırım, uçaktır, bu katlanıp bir çantaya sığsa bile).

Bunun yerine, sadece ekrana baktım. Bu çok daha kolay. Kısacası, tehlikelerin farkında olmak için dronunuzu her zaman görsel aralıkta tutmak isteseniz de (aslında bu çoğu bölgede yasadır), çoğunlukla ekranınıza konsantre olun ve onu daha hızlı uçurma konusunda kendinize güvenin.

Drone ile Fotoğraf çekmeyi öğrenme

İlk dron çekimlerimi Instagram’da paylaştım ve onları beğenen ve kendi dron fotoğraflarıyla bana ilham veren bazı hoş insanlar buldum. Fotoğraflarına baktıktan sonra (başlangıçta sadece fotoğraflara odaklanıyorum, videolar daha sonra gelecek), uçağımı bir fotoğrafçılık aracı olarak nasıl kullanacağım konusunda bana ek fikirler verdi.

İşte uçmaya başladığım ilk ayda öğrendiğim derslerden bazıları:

Drone ile Çekim öğrenmeden önce uçmayı öğrenin

Bu, gerçekten açık bir alan bulup kontrolleri iyi öğrenmek anlamına gelir, böylece her kolu ve düğmeyi ve ne işe yaradığını bilinçli olarak düşünmek zorunda kalmazsınız. Daha sonra fotoğraf çekmek için bolca zamanınız olacak. Şimdi uçağın hissini yakalayın.

Uçmadan önce görselleştirin
Mavic Pro’da, her pille yaklaşık 26 dakika uçuş süresi elde edersiniz (bu nedenle kesinlikle ekstra pil satın almayı düşünün). Bu nedenle, uçmadan önce çekimlerinizi görselleştirmeye çalışın, böylece o değerli 26 dakikalık pil ömrünü amaçsızca uçarak harcamazsınız.

Ancak, bir drone ile çalışmaya ilk başladığınızda, her şeyin yukarıdan farklı görüneceğini anlamalısınız. Endişelenmeyin. Daha fazla deneyim kazandıkça, bir sahneyi daha iyi “okumayı” öğreneceksiniz ve aramaya daha az, istediğiniz çekimleri kurmaya daha fazla zaman harcayacaksınız.

RAW çekin

Fotoğrafları program ışığı Lightroom’da nasıl işleyeceğiniz konusunda bilginiz varsa, RAW’da (JPEG’lerin aksine kameranın görüntüler için yerel formatı) fotoğraf çekmeyi düşünün. Benim için, telefon ekranımda tüm ışık nüanslarını görmek çok zor. RAW, daha sonra düzeltmek için JPEG’lerden daha fazla serbestlik sağlıyor.

Daha fazla pozlama esnekliği sağlamak için çekimlerinizi braketlemeyi de düşünün (drone’unuzda bu özellik varsa).

İlk görüntülerin sizi aldatmasına izin vermeyin

DJI’nin RAW dosyaları kameradan çıktığı anda oldukça kötü görünüyor. Ancak Siyahları (kontrast için) artırın ve Canlılığı artırın, böylece görüntüler çarpıcı olabilir. Genel olarak, kamera ve Mavic Pro uçağı şaşırtıcı derecede iyi.

Odak ve ölçüm düğmelerini öğrenin

Kontrol cihazında odak ve ölçüm düğmeleri arasında geçiş yapmak, bunları bulduğunuzda kolaydır. Havadan güçlü kontrastlar elde ettiğiniz için ikisi de çok kullanışlıdır.

İlk başta, birçok vurguyu patlattım. Sahnenin doğru alanlarında ölçüm yapmayı öğrendiğimde, fotoğraflarım önemli ölçüde iyileşti. Kameranın otomatik işlevlerine bağlı kalarak başlayın ancak diğer mevcut odak ve ölçüm işlevlerini hızla öğrenin ve kullanın.

Drone için Polarize Filtre almayı düşünün

Polarize edici bir filtre parlamayı azaltır ancak DSLR’nizdeki dairesel bir polarize edici gibi çeviremezsiniz (drone sizden 300 fit yukarıdayken biraz erişilemez hale gelir). Bunu yalnızca uçağın açısını değiştirerek ayarlayabilirsiniz; bu, belirli bir çekimi oluştururken her zaman yardımcı olmaz.

Ancak polarize edici lensi korur ve gökyüzünün görüntülerinizde öne çıkmasını sağlar. Bir sonraki satın almam, ışığın ve parlamanın daha da fazlasını azaltmak için bazı ND (Nötr Yoğunluk) filtreleri olacak. Yukarıdan çekim yaptığınız için, geleneksel fotoğrafçılıkta genellikle elde edemeyeceğiniz yeni ışık açılarını deneyimleyeceksiniz.

Hava durumuna dikkat edin

Rüzgar ve nem bazı bölgelerde büyük sınırlayıcılardır. Yakın zamanda İngiltere’ye yaptığım bir geziden döndüm (evet, çoğu havayolu, pilleriniz el bagajınızda olduğu sürece uçakta drone’lara izin veriyor) ve uçağı 10 günde yalnızca üç kez uçurabildim.

Çoğunlukla ya yağmurluydu (nem pilinizi mahveder) ya da çok rüzgarlıydı. Ancak başlangıçta düşündüğümden daha fazla rüzgarda, yaklaşık sekiz mil/saat rüzgara kadar uçabileceğimi öğrendim. Kontrol cihazında yüksek rüzgar uyarısı aldım (kısıtlı bir alandaysanız veya bir nesneye çok yakınsanız sizi rüzgar konusunda uyarıyor), ancak bunun dışında sorun yok. Ancak kendi takdirinizi kullanın çünkü tek bir kötü rüzgar gününüzü ve uçağınızı mahvedebilir.

Drone ile Çok yükseğe uçmayın

Yüksekliğinizi sınırladığınızda yukarıdan çekimler daha ilgi çekici hale gelebilir. Çiftin yukarıdaki fotoğrafında da görüldüğü gibi (yaklaşık 12 fit/üç metre yükseklikten çekilmiştir), drone ile çekilmiş olduğunu sizden başka kimsenin anlamayacağı harika görüntüler elde edebilirsiniz.

Renklerle oynayın

Güneş ışığı nesneye alıştığınızdan farklı bir açıdan vurduğu için bu, fotoğraflarınızın rengini şaşırtıcı şekillerde etkileyecektir. Ağaçlar gibi bazı bilindik nesneler yukarıdan çekildiğinde yandan çekildiğinden daha canlı olacaktır.

Renk düzenleme yazılımınızda bolca deneme yapmaya hazır olun.

Paralaksı telafi edin

Anlaması zaman alan bir paralaks olgusu vardır. Yukarıdaki ve aşağıdaki iki köprünün fotoğraflarını karşılaştırın. İlkinde, köprünün tam üzerinde değildim ve fotoğraf, çekimi mükemmel bir şekilde hizalamak için drone’u aynı anda döndürürken yanlara çevirmek için zaman harcadığım ikinci fotoğraf kadar iyi değil.

Deneyene kadar basit görünüyor. Ancak pratik yaparak, istediğiniz çekimi elde etmek için drone’unuzu nasıl manevra edeceğiniz konusunda küçük numaralar öğreneceksiniz. Ve görüntü sabitleme, en azından benim Mavic Pro’mda, beklenenden daha iyi çalıştı. Bu nedenle, çekimi hizalayabilirseniz, muhtemelen iyi bir görüntü elde edersiniz.

Fotoğraflarla başlayın

Belirtildiği gibi, kısa video kesitlerinden fazlasını çekmeyi erteledim. Neden mi? Çünkü hareketsiz fotoğrafçılıkta, drone esasen pozisyona sokabileceğim yüzen bir platformdur. Dönüşlerim garip olsa da sorun değil.

Ancak video çekerken uçmak her şeydir (ya da çok şeydir). Uçağınızın hareketlerinin akıcı olmasını istersiniz. Periyodik uçuşlarımın ilk ayında, video için yeterince deneyimli değildim. Ancak arkadaşım Randy’ye (benim kadar uzun süredir drone’u olan) videoyla ilgili deneyimini sordum.

A) saniye başına kare hızını düşürdüğünüzde videoların daha akıcı olduğunu ve B) her şeyi aynı anda yakalamak için kaydırma yapmaktansa tek bir öğeye odaklanmanın çok daha iyi olduğunu belirtti.

Drone ile Engellerden nasıl kaçınacağınızı öğrenin

İlk aşamalarda, drone’unuza doğru uzanıyormuş gibi görünen ağaçlar veya diğer nesneler sizi biraz korkutabilir. Şahsen, uçağın engel önleme prosedürlerini uygulayabileceği kadar yakına henüz gelmedim.

Randy, uçağını doğrudan ona doğru uçurarak sensörleri test etti. Bir ağaca çarpmanın aksine, sensörler arızalanırsa yolundan çekilebileceğini düşündü. Görünen o ki, harika çalışıyorlardı. Uçak ondan birkaç fit önce durdu.

Yine de dikkatli uçmak istersiniz, ancak sensörlerin sizin için çalıştığını bilmek güzeldir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x