GÜVENLİ UÇUŞHABERLER

Drone IHA Kaydı için Sıkça Sorulan Sorular

5.7kviews

1 – Kendi üretimim bir İHA var, nasıl kaydetmeliyim?

Kendinizin tasarladığı/ürettiği bir İHA olması halinde Talimatta belirtilen ağırlıklarda ise Kayıt Sistemi’nden kayıt ettirmek zorundasınız. Pilot olarak kendi yaptıktan ve onay aldıktan sonra İHA’yı kayıt ettirmelisiniz. Kayıt yapılırken “Amatör Yapım” seçeneği seçilmeli ve ilgili yerlere kendi oluşturacağınız bilgiler girilmelidir. (Ör: Üretici-Ahmet, Model: 01 gibi)

2 – Arşiv kayıtlı sicil belgesi ne demektir?
Genel olarak adli sicil kaydı, infazı tamamlanmamış sonuçları devam eden kayıtları ihtiva ederken, adli sicil arşiv kaydı infazı tamamlanmış, etkisi ortadan kalkmış kayıtları ihtiva eder. Söz konusu arşiv kayıtlı adli sicil belgesi kayıt olunduktan sonra Genel Müdürlüğümüzce kontrol edilmektedir. Ayrıca yüklenmesine gerek yoktur.

3 – Uçuş izni ile Özel Uçuş İzni Belgesi arasındaki fark nedir?

Özel Uçuş İzni Belgesi, hava aracının emniyetli uçuş yapabildiğine dair verilen teknik bir belgedir. Söz konusu belge 3 yıla kadar verilir ve süre bitiminde hava aracının fiziksel incelemesi ile bakım dokümanları kontrolü yapılır. Uçuş izni ise yapılacak uçuşla ilgili bir izin türüdür ve her farklı operasyon için farklı uçuş izni alınmalıdır. Uçuş izni alınırken; kullanıcı ve araç bilgisi, sigorta, kayıt durumu, uçulacak bölge, uçuş zamanı gibi bilgiler istenilmektedir.

4 – Kayıt ile ilgili problem yaşanırsa ne yapmalıyım?

Kayıt esnasında teknik sıkıntı yaşanması veya bilgi/belge girişlerinde problem oluşması halinde lütfen İnternet sitemizde bulunan “İletişim” linkinden sorunuzu ve ya probleminizi bizlere iletiniz. 

5 – Kurum veya şirket olarak kayıt yaptırabilir miyim?

İnsansız hava aracı alıp satan kamu kurumları ve şirketler “Ticari” kayıt oluşturup kendisine satılan İnsansız Hava Aracının onayını sistem üzerinden yapıp, sattığı İnsansız Hava Aracının aynı gün içinde sistemden satış kaydını yapması gerekmektedir. 

Ayrıca İnsansız hava aracını şirketi bünyesinde kullanmak isteyen şirket sahipleri (fotoğrafçılar vs.) “Ticari” kayıt oluşturup sistem üzerinden aracını kullanmak için gereken gereksinimleri yerine getirmelidirler.

6 – Sisteme Nasıl Kayıt Yaptırabilirim?

İHA uçurmak ile ilgili kurallar, İHA’nızın ağırlığına ve kullanma nedeninize bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak tüm işlemler için öncelikle kayıt olmak gerekiyor.

İHA’nızın ağırlığı 500 gr ve üzerindeyse bu sisteme kayıt olmalısınız. Ticari kayıt için öncelikle kayıt tipi seçiminden ticari kullanıcıyı seçiniz.

Eğer daha önce bireysel kayıt yaptırdıysanız kullanıcı adı ve şifrem mevcut seçeneğini işaretleyerek TC kimlik numaranızı girdiğinizde bilgileriniz otomatik olarak gelecektir.

Eğer daha önce kullanıcı oluşturmadıysanız öncelikle resimde gösterilen bireysel bilgileri daha sonra adına işlem yapacağınız şirketin bilgilerini giriniz.

Kullanım koşullarını kabul ettiğinize dair taahhütnameyi onaylayıp Kayıt Ol butonuna bastığınızda kayıt işleminiz tamamlanacaktır.

Tanımladığınız şifreyle Giriş Yap’ı tıklayarak sisteme girebilirsiniz.

Hatırlatma:

Bir şirketin kaydını ilk defa oluşturan kişi o şirketin yetkili yöneticisi olarak tanımlanır.

Bu kişi yönetici yetkisiyle şirkete başka çalışanlar ekleyebilir, onları yetkilendirebilir.

Ticari kayıt yaparken ilgili şirket adına işlem yapma yetkinizin olup olmadığını ve bunun hukuki sonuçlarını lütfen değerlendiriniz.

Kayıt oluşturma sayfası için tıklayınız >>

7 – Sistem üzerinden sattığım İnsansız Hava Aracı, alan kişinin kayıtlarına düşmediği için alan kişi, kendisine yapılan satış işlemini onaylayamıyor. Ne yapmam lazım ?

Sistem üzerinden sattığınız İnsansız Hava Aracı, alan kişinin kayıtlarına düşmemiş görünüyor ise lütfen yaptığınız satış işlemini “Sattığım İHA’lar” menüsünden kontrol ediniz. Satın alan kişi şahıs ise T.C Kimlik numarasını, şirket ise şirketin vergi numarasını doğru girdiğinizden emin olunuz. Ayrıca herhangi bir şirkete, şirketin vergi numarası girilerek yapılan satış işlemi o şirketin “Ticari” hesabında görünür, şirket sahibinin “Bireysel” hesabında görünmez. 

8 – Kayıt Sistemine Giriş Yapamıyorum. Ne yapmam lazım?

Kayıt sistemine giriş yapamayan hesap sahipleri “Şifremi Unuttum” linkine tıklayarak T.C Kimlik numarasını girerek tek kullanımlık şifre alırlar ve hesabına giriş yaparlar. Daha sonra yeni bir şifre oluşturup o şifre ile kayıt sistemine giriş yapmaya devam edebilirler. 

9 – Kayıt Sistemine kayıtlıydım, giriş yaptıktan sonra bilgilerim MERNİS sorgusundan doğrulanamıyor. Ne yapmam lazım?

Hesap sahipleri hesaplarına giriş yaptıktan sonra, MERNİS bilgilerini doğrulamak için “Bilgilerim” –> “Kişisel Bilgilerim” tıkladıktan sonra doğum tarihini girmeli ve “Kaydet” butonuna tıklamalıdır. Belirli bir süre beklendikten sonra eğer girilen tüm bilgiler doğru (T.C Kimlik Kartındaki bilgiler ile aynı) ise adres bilgileri MERNİS’ten çekilir ve kullanıcı yeni kayıt sistemine verilerini aktarmış olur.  MERNİS onayından geçemeyen kayıtlar tamamlanmamış ve kayıt olamamış sayılır.

Eski kayıt sistemi devredeyken kayıt onayı bekleyen kullanıcılar ve T.C kimlik numaraları ile sisteme giriş yapamayanların tekrardan kayıt olması gerekmektedir.

10 – Karekodum oluşmuyor, ne yapmalıyım?

İnsansız Hava Aracınıza (İHA) ait karekodun oluşması için İHA’nızın hem SHGM tarafından onaylanması hem de İHA’nıza atadığınız pilotun bu atamayı onaylaması gerekmektedir. Bu onay mekanizmalarından herhangi birisinin onaylanmaması karekodun oluşmamasına sebep olur.  İHA’nız önce SHGM tarafından onaylanırsa karekod oluşması için aracınıza atadığınız pilotun bu atamayı onaylaması gerekir, önce aracınıza atadığınız pilot onaylarsa yine karekod oluşması için SHGM onayının da tamamlanması gerekmektedir.

11 – Yurt dışından insansız hava aracı getireceğim, gümrükten nasıl geçerim ve nasıl kayıt ederim ?

Yurt dışından bireysel olarak insansız hava aracı getirmek isteyen şahıslar, gümrükten geçerken gümrük memurları getirilen insansız hava aracını teslim alıp kişiden ithal edilen insansız hava aracını gümrükten sokabilmesi için Teknik Uygunluk Belgesi getirmesi gerektiğini belirtirler. İnsansız hava aracını getiren şahıs bu belgeyi Genel Müdürlüğümüze resmi başvuru yolu ile başvuru yaparak alırlar, başvuruları kontrol edilir ve Teknik Uygunluk Belgesi başvuru sahibine posta yolu ile gönderilir. 

Başvuru sahibinin başvuru şekli ve detaylara https://iha.shgm.gov.tr/public/duyurular.html?ID=723316 linkinden erişilebilmektedir.

İnsansız hava aracı yurt içine sokulduktan sonra yine Genel Müdürlüğümüz İHA Kayıt Sistemi’nde bireysel kayıt oluşturulduktan sonra araç hesaba eklenir. Detaylar için lütfen İHA Kayıt Sistemi web sitemizi inceleyiniz.

12 – “Server Uyumsuz, IP hatalı” uyarısı ile karşılaşıyorum, ne yapmalıyım ?

“Server Uyumsuz, IP Hatalı”  hatası ile ilgili olarak sorunun İHA Kayıt Sisteminden değil MERNİS tarafından kaynaklandığı tespit edilmiş olup, bu hata ile karşılaşmamak için kullanıcıların İsim ve Soy isimlerinin baş harflerini kesinlikle büyük harf karakteri ile yazmaları gerekmektedir. 

Söz konusu hata ile karşılaşıldığında karakterlerin büyük harflerle girilip kayıt işlemlerinin tekrar denenmesi gerekmektedir. 

Bu önlemi aldığı takdirde tekrardan aynı hata ile karşılaşıldığında lütfen ekran görüntüsü ile beraber İHA destek (ihadestek@shgm.gov.tr) mail adresimize mail gönderilmesi rica olunur.

13 – Kamu Kurumuyuz, nasıl kaydolmamız gerekir ?

Devletin askerlik, güvenlik, istihbarat, gümrük ve orman yangınları ile mücadele hizmetlerinde kullanılan hava araçları devlet insansız hava aracı statüsüne girip bu statüdeki insansız hava araçları hariç tüm insansız hava aracı sahibi kamu kurumları Genel Müdürlüğümüz bünyesindeki İHA Kayıt Sisteminde “Ticari” kayıt oluşturmak zorundadır. Bu kapsamda TSK, Emniyet Müdürlükleri, Orman Genel Müdürlüğü, İstihbarat Birimleri, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü gibi kurumların kayıt zorunluluğu bulunmamaktadır.
 
Kamu kurumunun İnsansız Hava Aracı ile ticari faaliyet gerçekleştirip gerçekleştirmiyor olması farketmeksizin, kamu kurumu “Ticari” kayıt oluşturmalıdır. Sadece devlet insansız hava aracı statüsüne giren insansız hava araçları, ilgili talimat kapsamı dışında olduğundan kayıt gerekliliği bulunmamaktadır.

14 – SMS onay mesajı tarafıma gelmiyor, ne yapmalıyım ?

Kayıt Sistemine ilk giriş yapan veya telefon numarasını henüz doğrulamayan şahısların girmesi gereken, Genel Müdürlüğümüz sunucularından gönderilen SMS onay kodunun gelmemesi ile ilgili olarak yapılan araştırmalar neticesinde; spam mesajlardan ötürü, GSM operatörünüzün reklam ve uyarı(spam) mesaj ayarları kapatıldığında SMS onay mesajının telefonunuza iletilemediği tespit edilmiştir. 

Bu kapsamda; eğer SMS onay mesajları tarafınıza iletilemiyorsa operatörünüzle iletişime geçip bahsedilen ayarları düzenlemeniz gerekmektedir. Tüm bunlara rağmen halen SMS onay mesajı tarafınıza iletilemiyorsa ihadestek(at)shgm.gov.tr adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

15 – I’m a foreign nationality citizen. How can I register and bring my drone to Turkey ?

Dear Foreign Nationality Citizens,

if you bring your drones or UAVs MTOW 500 gr. or above in Turkey, customs may seize your  drones and demand technical conformity letter, that can be taken from DGCA Turkey, from you. To receive technical confirmation letter for your UAVs, you shall apply officially to Turkish DGCA with application form Form-01 (only Turkish version avaliable) can be found in Forms session on mainpage. One of the requirements shall be supply of application is criminal records with archive records. However, there are two way, one of them is you shall have TR Identificaiton number or you have to submit your criminal record that received from your embassy. If you are verified from MERNİS (Central Civil Registration System), criminal record is not required.

if you bring your drones or UAVs MTOW below 500 gr. , these drones are out of the scope of our national regulation and is not required any technical conformity or out of the scope letter normally. Nevertheless, some customs may seize and demand from you out of the scope letter, in this case you shall apply to take out of the scope letter officially with a petition to DGCA Turkey.

After that, During registration process, Our UAV E-registration system software verify your name, surname, birth date and TR identification number from MERNİS under cover of Ministry of Interior. Due to this verification method, if you have not TR Identification number , your information will not be verified in MERNİS. For this reason, foreign nationality citizens will not be able to complete their registration process, however you may ask ihaucusizni(at)shgm.gov.tr regarding fly permission.

Thanks for your understanding.

16 – İnsansız Hava Aracımın azami kalkış ağırlığı 500 gramın altında. Nasıl ithal edebilir ya da kayıt ettirebilirim ?

Azami kalkış ağırlığı 500 gr. altı olan insanız hava araçları (İHA) yasal mevzuatımız olan “İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı” (SHT-İHA) kapsamının dışındadır ve bu talimatta belirtilen yükümlülüklere tabi değildir. 

Yurt dışından satın almış olduğunuz azami kalkış ağırlığı 500 gr. altı insansız hava aracının gümrükten geçirilmesi için talimatın kapsamı dışında olduğu için Genel Müdürlüğümüzce ithal teknik uygunluk yazısı düzenlenmez, düzenlenmesine gerek yoktur. Ayrıca bunun ile ilgili olarak 12.06.2017 tarihinde güncellenen SHT-İHA talimatının 6. Maddesi  5. Fıkrasında “Azami kalkış ağırlığı 500 gr. ve altı olan İHA için kapsam dışı yazısı düzenlenmez” hükmü de bulunmaktadır. Bu sebeple azami kalkış ağırlığı 500 gr. altı İHA’ların gümrükten ülkeye girişi esnasında Genel Müdürlüğümüzün herhangi bir sorumluluğu bulunmamakta ve Genel Müdürlüğümüzce teknik uygunluk ya da kapsam dışı yazısı düzenlenmemektedir.

Yurt içinde satın alınan azami kalkış ağırlığı 500 gr. altı İHA’lar ile ilgili olarak, ilgili mevzuatımızın kapsamı dışında olduklarından kayıt ettirilmesine gerek yoktur ve İHA Kayıt Sisteminin diğer gereksinimlerine de tabi değillerdir. Ancak, uçuş yapılacak durumlarda İHA sahipleri Form-19 (İHA Uçuş İzni Talep Formu) ile uçuş izin başvurusu yapabilirler.

17 – İthalat işlemleri ile ilgili olarak hizmet bedelini nasıl ve nereye ödeyeceğim ?

İthalat işlemleri ile ilgili olarak Genel Müdürlüğümüze yapılacak olan teknik uygunluk başvurularının hizmet bedellerinin, Genel Müdürlüğümüz Hizmet Bedeli Ödeme Sistemi (TAKAS) üzerinden yatırılması gerekmektedir.  Detaylı duyuru için https://iha.shgm.gov.tr/public/duyurular?ID=1163039 linkinde bulunan duyuruyu inceleyiniz.

18 – “Hesabınızın aktifleşmesi için şirket onayı bekleniyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz ya da şirket yetkilinizi arayınız.” uyarı mesajı ile karşılaşıyorum, ne yapmalıyım ?

Ticari bir kayıt açmak istenildiğinde “Hesabınızın aktifleşmesi için şirket onayı bekleniyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz ya da şirket yetkilinizi arayınız.” uyarı mesajı, açmaya çalışılan şirket adına zaten mevcut bir ticari hesabın var olduğu anlamına gelmektedir.  Bu durumda açmaya çalışılan ticari hesabı daha önce açan yani ilk kaydı yapan şahsın ticari hesaba giriş yapması ve  “Şirket Çalışanları” kısmından  o hesap adına kayıt olmak ve işlem yapmak isteyen şahsın bu kaydını onaylaması gerekmektedir. Aksi takdirde sistem aynı vergi numaraya sahip birden fazla ticari hesap açılmasına izin vermeyecektir. Şirket hesabı yöneticisi (hesabı ilk açan kişi) ilgili menüden diğer şirket çalışanlarının yetkilerini düzenleyebilir.

Saygıyla duyurulur.

19 – Yurt dışına garantiye ya da tamire gönderdiğim İHA’nın yerine firma yenisini gönderdi, kayıt işlemlerini nasıl yapmalıyım ?

Yurt dışına garantiye ya da tamire gönderdiğiniz İHA’nın yerine firma tarafından yeni bir İHA gönderildiyse, yurt dışına gönderdiğiniz İHA hurda durumuna düşmüştür. Bu sebeple gönderilen İHA’nın, İHA sahibi tarafından sistemde hurdaya ayrılması gerekmektedir. Yeni gönderilen İHA için ise sahibi tarafından yurt dışından ülkemize girdikten sonra 3 gün içerisinde kayıt oluşturulmalıdır. 

Alıntıdır : https://iha.shgm.gov.tr/public/sss
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x