"Gerçek Zamanlı Kinematik" (RTK) nedir?
EĞİTİM VİDEOLARIEĞİTİMLER

Gerçek Zamanlı Kinematik (RTK) nedir?

18.2kviews

Termal kameralı drone sistemlerinde Matrice 210 RTK gibi gelişmiş modellerde kullanılan “Gerçek Zamanlı Kinematik” yani kısa adıyla RTK sistemini inceleyelim…

“Gerçek Zamanlı Kinematik” (RTK) nedir? oyuncak hobi

Gerçek Zamanlı Kinematik (RTK – Real-Time Kinematik) uydu navigasyonunda, GPSGLONASS veya Galileo ile birlikte kullanılabilen, uydu tabanlı konumlandırma sistemleri ile elde edilen konum verilerinin hassasiyetini artırmak için kullanılan bir tekniktir. Bu sinyalin taşıyıcı dalgasının faz yerine sinyalin bilgi içeriği ölçümlerini kullanır ve santimetre düzeyinde doğruluk sağlayan, gerçek zamanlı düzeltmeler sağlamak için tek bir referans istasyonuna dayanmaktadır. Özellikle, GPS referans ile sistem, genel olarak Taşıyıcı Fazlı Geliştirme veya CPGPS olarak adlandırılır. Arazi anketinde ve hidrografi araştırmasında uygulaması vardır.

“Gerçek Zamanlı Kinematik” (RTK) nedir? oyuncak hobi

Uydu sinyali alıcıya ulaşırken belirli bir süre geçmektedir. Giderek yerel bir kopyası geciktirilerek, iki örnek sonunda uyumlu olabilir. Doğru gecikme alıcıya ulaşmak için sinyal için gereken zamanı ifade eder ve bu uyduya kadar olan mesafe hesaplanabilir.

RTK sisteminin yapımında güçlük düzgün sinyalleri hizalayarak elde edilmektedir. Konumlandırma sinyalleri kasıtlı bir taşıyıcı yardımıyla kodlanır. Uygulamada sistemler tek bir baz istasyonu alıcısı ve mobil birimlerin bir dizisini kullanır. Baz istasyonu yeniden yayınlanan bu gözlemleri taşıyıcı faz ve mobil birimlerin baz istasyonundan alınan birim ile kendi fazının ölçümlerinin karşılaştırılmasına dayanır. Mobil istasyonun baz istasyonundan gelen bir düzeltme sinyalini göndermesi için çeşitli yollar vardır. Gerçek zamanlı elde etmek için en olağan yolu, düşük maliyetli sinyal iletimini genellikle UHF bandında, bir radyo modemle kullanmaktır. Çoğu ülkede, belirli frekanslar RTK amacıyla özel olarak tahsis edilmiştir. Çoğu kadastro donatımının standart bir seçenek olarak yerleşik bir UHF bandı radyo modemi vardır.

Kaynak