FCC ve CE Nedir ve Ne İşimize Yarar

13.5kviews

Cep telefonlarının, laptopların, kameraların ve droneların açıklama (spec) bölümünde yazan FCC ve CE bölümleri hakkında merak ettikleriniz

Şeytan gerçekten de ayrıntılarda gizlidir.  Tekonolojik ürünleri yakından tanımanız bazı durumlarda hayat kurtarıcı olabilir. Özellikle henüz yeni bir teknoloji olan dronelar (uçangöz) söz konusu olduğunda karşınıza oldukça ciddi problemler çıkabilir. Spec bölümünde FCC ve CE kısımlarında yer alan droneların uçuş menzillerine, kumanda kontrollerinde bulunan frekans aralıklarına dikkat etmelisiniz, özellikle sık sık yurt dışı seyahatleri yapıyorsanız. Amerika ve Avrupa için kurallar oldukça farklı.

FCC: Federal Communications Commission (Federal İletişim Kurulu)

Federal İletişim Kurulu, resmi adıyla Federal Communications Commission (FCC), Amerika’nın eyaletler arası ve uluslararası radyo, televizyon, telefon, uydu ve kablo iletişmini denetleyen bağımsız bir devlet kurumudur. Elektronik cihazların kullanımı ve işlevi ile ilgili olarak oldukça geniş çaplı testler düzenleyen bu kurum, Amerika’da satılan ürünler ve kullanımları için kuralları belirliyor.

 

(Türkiye kullanıcıları için gerekli olan kısım CE bölümü)

 

CE: Conformité Européenne (Avrupa Uyumluluğu)

Bize, yani Türkiye’de yaşayan drone kullanıcılara gerekli olan bilgileri CE adı altında öğreniyoruz. Avrupa Birliği’nde satılan her ürünün CE (Conformité Européenne, Avrupa Uyumluluğu) işaretini taşıması gerekiyor. Biz henüz Avrupa Birliği‘nde yer almasak da bazı kurallar için bu birliğin içerisindeyiz. CE, üye 27 ülke için uyulması gereken kuralları bir araya getiriyor.